Φορολογικές για «Τιραμόλα» λογιστές! – «Πόλεμος» για παράταση

Η ΑΑΔΕ ενημερώνει υπόχρεους ότι θα πρέπει να επανυποβάλλουν.

φορολογικές

Εκατοντάδες φορολογούμενοι καλούνται, και στην Πάτρα, να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, καθώς εντοπίζονται λάθη ή παραλείψεις, κυρίως στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις.

Το πρόβλημα αφορά συνταξιούχους και μισθωτούς, πολλοί από τους οποίους μόλις έλαβαν ηλεκτρονικά το εκκαθαριστικό τους από την εφορία, ήρθαν προ δυσάρεστων εκπλήξεων, καθώς διαπίστωσαν ότι φέτος θα πρέπει να πληρώσουν «φουσκωμένο» φόρο.

Φοροτεχνικός εξήγησε στην «Πελοπόννησο» τι έχει γίνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Μέχρι πέρυσι στα έξοδα αγορών δηλώνονταν έντυπες αποδείξεις, που μπορεί να ήταν και πλασματικές. Από φέτος όμως, το σύστημα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για τις αγορές με κάρτα και πολλοί πιάστηκαν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων, γιατί δεν φρόντισαν να πάνε σε φοροτεχνικό, για να δηλώσει ανάλωση κεφαλαίου προηγουμένων ετών.

Στη συνέχεια άφησαν την προσυμπληρωμένη δήλωση να υποβληθεί με αυτόματο τρόπο από την ΑΑΔΕ και είδαν το εκκαθαριστικό παραφουσκεμένο.

Επιπλέον, εδώ και λίγα 24ωρα, πολλοί φορολογούμενοι -συνταξιούχοι και μισθωτοί- λαμβάνουν email από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μέσω των οποίων ενημερώνονται ότι θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση, καθώς περιήλθαν νέα δεδομένα στη διάθεση της Αρχής, από εργοδότες ή ασφαλιστικά ταμεία.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αχαΐας, Αλέξανδρος Μπογιάκης, εξήγησε στην «Π» πως «φορτώθηκαν» με καθυστέρηση αρχεία που αφορούσαν σε κοινωνικά επιδόματα, μερίσματα από επικουρικά, ή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, κ.ά. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε φοροτεχνικό γραφείο έχει δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις να χειριστεί, κάτι που σημαίνει νέα καθυστέρηση, με ευθύνη των κρατικών μηχανισμών.

Επεσήμανε, δε, ότι οι επαγγελματίες φοροτεχνικοί έχουν ξεπεράσει πλέον, κάθε όριο αντοχής και έχουν μετατραπεί σε «Τιραμόλα» και «ρομπότ», φτάνοντας να δουλεύουν 15 ώρες την ημέρα, ακόμα και Σαββατοκύριακα για να προλάβουν τις προθεσμίες. Σημείωσε δε, πως, 2 εκατ. φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί ακόμα, με την καταληκτική ημερομηνία στις 26 του μηνός να μην πρακτικά εφικτή.

Η ΕΛΦΕΕ όπως και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών, ζητούν με επιτακτικό τρόπο από το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ να δώσουν παράταση μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

 

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανοίγει την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του 2024

Ακτές της Αχαΐας: Πρόστιμα για κατάληψη αιγιαλού και παραλία με… ρεζερβέ

Τιμολόγια ρεύματος: Πού οφείλεται η νέα θερινή έκρηξη τιμών

Μπάλος: Απίστευτες καταστάσεις στην παραλία, οι τουρίστες αποβιβάζονται από σκάφη με το νερό μέχρι.. το λαιμό

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης, τι θερμοκρασίες θα έχουμε τις επόμενες μέρες, η ΕΜΥ προειδοποιεί