Πάτρα: Στη Βουλή από το ΚΚΕ το θέμα της φωτιάς στο Γηροκομειό

Ερώτηση για την άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Πάτρα και για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας κατέθεσε το ΚΚΕ

Φωτιά στην Πάτρα: Η επόμενη μέρα στα καμένα

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ στη Βουλή για την άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση των ζημιών από την πυρκαγιά στην Πάτρα και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας.

Συγκεκριμένα το κείμενο της ερώτησης αναφέρει:

Ερώτηση για την άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Πάτρα και για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή προς τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών.
Αναλυτικότερα σημειώνεται στο κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Θανάσης Παφίλης και Νίκος Παπαναστάσης:

«Η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε στις 9/7/2024 το μεσημέρι στην περιοχή Γηροκομειό της Πάτρας δίπλα σε κρίσιμες υποδομές (Καραμανδάνειο, Κωνσταντοπούλειο, Μέριμνα), απέδειξε για μια ακόμη φορά τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, μέσα πυρόσβεσης, μέτρα πυροπροστασίας και γενικότερα προστασίας του λαού σε συνθήκες καύσωνα. Αποδεικνύονται και επιβεβαιώνονται οι συνεχείς καταγγελίες και οι διεκδικήσεις του ΚΚΕ για ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών με ευθύνη του κράτους, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και ενίσχυσης των μέσων πυρόσβεσης.

Απέναντι σε αυτές τις τραγικές ελλείψεις για μια ακόμη φορά έπαιξε σημαντικό ρόλο η ετοιμότητα και επαγρύπνηση των κατοίκων, αφού στην κατάσβεση της πυρκαγιάς πρωτοστάτησε ο ίδιος ο λαός, με τη Δημοτική Αρχή, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και τις ομάδες πυροπροστασίας των συνδικάτων, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Αυτή η κινητοποίηση δυνάμεων είναι που έσωσε το “Καραμανδάνειο” Νοσοκομείο Παίδων, η άμεση παρέμβαση των εργαζομένων του Νοσοκομείου, του ίδιου του λαού αλλά και των κομμουνιστών που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, πριν ακόμα και από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Η κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν ευθύνες για τα ψίχουλα που δίνονται στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Πατρών (153.000 ευρώ), όταν οι ανάγκες ξεπερνούν το 1 εκ ευρώ, μετακυλώντας μια σειρά ευθύνες, που είναι δική της αρμοδιότητα, στην λεγόμενη ατομική ευθύνη.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

– Να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο 100%.
– Εκτός από την άμεση επαναλειτουργία του Παιδιατρικού Νοσοκομείου και των Προνοιακών Ιδρυμάτων, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιπυρική θωράκιση τους.
– Να δοθούν τα χρήματα που πραγματικά χρειάζεται για να είναι αποτελεσματική η Πολιτική Προστασία του Δήμου Πατρών.
– Να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό τόσο στις υπηρεσίες πυρόσβεσης όσο και στην πολιτική προστασία του δήμου».