Φιάσκο με τις επιδοτήσεις ρεύματος: Ζητούν από επιχείρηση της Πάτρας να επιστρέψει 988 ευρώ

Η μέση επιβάρυνση που προκύπτει κυμαίνεται περίπου στα 800 ευρώ

επιδοτήσεις

Φούρνοι, εστιατόρια, κομμωτήρια, ζαχαροπλαστεία και πολλές άλλες μικρές επιχειρήσεις ενημερώθηκαν εκτάκτως πριν από λίγες ημέρες από τον πάροχό τους ότι πρέπει να επιστρέψουν επιδοτήσεις που δόθηκαν για την ενεργειακή κρίση μέσα στο χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου 2022-Δεκεμβρίου 2023.

Η επιστροφή ζητείται διότι δόθηκαν τα χρήματα παράτυπα, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη έγκριση από τις Βρυξέλλες, ενώ στην πορεία κρίθηκε από την ΕΕ ότι τα μέτρα δεν ήταν στοχευμένα με συγκεκριμένα κριτήρια, αλλά οριζόντια.

Κάποιοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 19 Ιουλίου, ενώ άλλοι μέχρι τις 23 του μηνός, να εξοφλήσουν τα ποσά της επιστροφής που μπορεί να φτάνουν μέχρι και 3.000 ευρώ ανά επιχείρηση ή να έρθουν αντιμέτωποι με τη διακοπή ρεύματος που ισούται βέβαια με το κλείσιμο της επιχείρησης.

Η «Πελοπόννησος» παρουσιάζει σήμερα τρεις περιπτώσεις επαγγελματιών που έλαβαν ειδοποίηση από τον πάροχο ενέργειας για επιστροφή ποσών που είχαν πάρει επιπλέον της επιδότησης. Πρόκειται για ποσά που κυμαίνονται από 140 μέχρι και 988 ευρώ και αφορούν επιχειρήσεις εστίασης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Ν. Αχαΐας Τάσος Γιατράς δήλωσε στην «Πελοπόννησο»: «Εννοείται ότι έχουμε λάβει και εμείς ως κλάδος επιστολές από παρόχους, με τις οποίες μάς ζητούν επιστροφή μέρους των επιδοτήσεων».

Από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας και αρτοποιός Κώστας Τηλιγάδης τόνισε πως η εξέλιξη αυτή εκθέτει την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και συνιστά μεγάλη επιβάρυνση για πολλές επιχειρήσεις, ειδικά για όσες δεν έχουν τους πόρους για να ανταποκριθούν και τώρα κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος, αν δεν πληρώσουν. Για τον λόγο αυτό τόνισε την ανάγκη το κόστος να αναλάβει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, το συνολικό ποσό που πρέπει να επιστραφεί είναι λιγότερο από 2 εκατ. ευρώ και αφορά λιγότερες από 2.500 επιχειρήσεις. Πρόκειται σύμφωνα με τον ίδιο για ποσά της τάξης των 200 ευρώ.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, που αποκάλυψε το θέμα, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι επιστροφές που ζητούν οι πάροχοι, φτάνουν τα 500 ευρώ, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 2.000 ευρώ. Μάλιστα, οι φουσκωμένοι λογαριασμοί που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις, δεν αφορούν μόνο ενεργοβόρες δραστηριότητες όπως φούρνοι, αλλά και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε επίσης ότι το μείζον πρόβλημα δεν είναι πόσες επιχειρήσεις αφορά η επιστροφή, αλλά το σκεπτικό με το οποίο ζητούνται πίσω τα χρήματα που δόθηκαν με απόφαση της κυβέρνησης. Ο ίδιος προσθέτει με νόημα ότι η απόφαση της Κομισιόν, βάσει της οποίας ζητείται η επιστροφή, εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία πλέον οι επαγγελματίες καλούνται να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις υπεγράφη στις 10 Ιουνίου, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για πολιτική σκοπιμότητα, λόγω των ευρωεκλογών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και παράπονα εκ μέρους των εκπροσώπων των μικρομεσαίων και είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο το ΕΕΑ όσο και η ΕΣΕΕ ζήτησαν να ανακληθεί η επίμαχη Κοινή Υπουργική Απόφαση, ζητώντας από την ελληνική Πολιτεία να αναλάβει το σχετικό κόστος.