Αχαΐα: Άνευ λόγου ανησυχία για τα ζελεδάκια στις θάλασσες – Δεν είναι μέδουσες

Οι salps εμφανίστηκαν σε παραλίες της Αχαΐας αφήνοντας μια αηδιαστική αίσθηση σ’ όσους ήρθαν σε επαφή

Αχαΐα

Σε πολλές παραλίες της Αχαΐας τις τελευταίες ημέρες οι λουόμενοι και οι κολυμβητές έχουν έρθει σε επαφή με ένα θαλάσσιο πλάσμα που τους προκαλεί ανησυχία.

Σχεδόν σε όλες τις παραλίες του Πατραϊκού και Κορινθιακού Κόλπου έκανε την εμφάνισή του το ασυνήθιστο πλάσμα, σε μικρότερες ή μεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Πρόκειται για τις «salps», μια ζελατινοειδή μορφή ζωής που είναι απόλυτα διαφανή με έναν κοκκινωπό πυρήνα, κινείται με τα ρεύματα της θάλασσας και εντοπίζεται κατά εκατοντάδες, μέσα στο νερό είτε ξεβρασμένα από τα νυχτερινά κύματα στις ακτές.

Εντός του σαββατοκύριακου, αρκετοί συμπολίτες ήρθαν σε επαφή με τις «salps», με ορισμένους να ανησυχούν υπό το φόβο δερματικών ερεθισμών και άλλους απλά να δυσφορούν με την αίσθηση που τους αφήνει το ζελέ στο δέρμα.

Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, δεν θα έπρεπε να επικρατεί ανησυχία ή φόβος για ενδεχόμενα προβλήματα υγείας, καθώς οι «salps» είναι ένας άκακος οργανισμός που δεν έχει πλοκάμια και δεν είναι τοξικός.

Πάντως, σε παραλίες που έκαναν την εμφάνισή τους, αρκετοί λουόμενοι δεν έδειξαν ενθουσιασμένοι με το φαινόμενο και επέλεξαν να βγουν από το νερό, σύμφωνα με μαρτυρία του πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας Κωνσταντίνου Μπουρδούλη που συνάντησε τα θαλάσσια πλάσματα στο Ρίο.

Η «Πελοπόννησος της Δευτέρας» απευθύνθηκε στον καθηγητή του Βιολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργο Χώτο που μελετά μεταξύ άλλων υδρόβιους μικροασπόνδυλους οργανισμού. Είναι επικίνδυνα πλάσματα αυτά που έχουν εμφανιστεί στις θάλασσες τις Αχαΐας; Για ποιο λόγο έκαναν την εμφάνισή τους; Εχουμε μέδουσες στην περιοχή; Όπως επισημαίνει ο υδροβιολόγος «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Δεν είναι τσούχτρες, δεν τσιμπάνε, δεν έχουν δηλητήριο και δεν προκαλούν κάποια δερματική επίπτωση. Είναι ζελεδάκια της θάλασσας της κατηγορίας των κτενοφόρων, ενώ οι μέδουσες ανήκουν στην κατηγορία των κνιδόζωων. Οι salps είναι μια κατασκευή από μαλακή ύλη σαν ζελέ. Προκαλούν μια δυσφορία όταν ακουμπούν την επιδερμίδα επειδή δεν είμαστε συνηθισμένοι, σαν να σιχαίνεσαι».

Επιπλέον, ο καθηγητής ως λάτρης της θάλασσας ήρθε σε επαφή με τις salps το απόγευμα της Κυριακής ενώ κολυμπούσε. «Την Κυριακή είχαμε την μεγαλύτερη έξαρση. Την ώρα που κολυμπούσα, κυριολεκτικά περνούσα μέσα από ένα παχύ στρώμα από salps, αλλά δεν με πείραξε» εξηγεί στην «ΠτΔ» και συνεχίζει: «Η θάλασσα βρίθει από τέτοια πλάσματα που άλλοτε αυξάνονται και άλλοτε μειώνονται με φυσικό τρόπο. Είναι φυσιολογικό αυτό που συμβαίνει».

Κλείνοντας, ο κ. Χώτος επισήμανε μια πολύ ενθαρρυντική παρατήρηση για ασφαλείς καλοκαιρινές βουτιές. «Πλέον έχουμε μπει στην έβδομη χρονιά χωρίς μέδουσες. Η Pelagia noctiluca, ή άλλιως οι μοβ μέδουσες, είναι ένα επικίνδυνο είδος. Απολαμβάνουμε τον 7ο χρόνο απουσίας των μοβ μεδουσών και επιβεβαιώνεται αυτό που είχα τονίσει στο παρελθόν, ότι δηλαδή υπάρχει μια μη καθορισμένη χρονικά και τοπικά πληθυσμιακή εμφάνιση της μωβ μέδουσας. Η εποχιακή έξαρση της παρουσίας της μοβ μέδουσας ακολουθεί ένα κάποιο πρότυπο περιοδικότητας που και αυτό είναι ασαφές. Δηλαδή επανάληψή του κάθε 3 έως 12 χρόνια. Εμείς στη Πάτρα φαίνεται ότι οδεύουμε προς το καλό σενάριο έχοντας ήδη απολαύσει 6 χρόνια χωρίς μέδουσες» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά σε εργοτάξιο στη Λεπενού: Νεκρός ένας 52χρονος, πληροφορίες για αγνοούμενο και τραυματίες, η στιγμή της έκρηξης ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Βόμβα μεγατόνων από τον Αποστολάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ: Ξέρετε κανένα κόμμα που να μην έχει μαύρα;

Στεγαστικό: Παρεμβάσεις για την αύξηση της προσφοράς κατοικίας με στόχο τη μείωση των ενοικίων

Δολοφονία Καραϊβάζ: Ξεκινά η δίκη, το έμβασμα που «μαρτυρά» τους ηθικούς αυτουργούς

Λύτρας: Επεισόδιο μέσα στη φυλακή, τι συνέβη