Αχαΐα – Εργοστάσιο «Φλόκα»: Εξελίξεις και πολιτικές προεκτάσεις για τη «ματαίωση» του έργου – Σήμερα κρίσιμο ραντεβού

Διαδικτυακό ραντεβού με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος θα έχει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Γρηγόρης Αλεξόπουλος για το μέλλον της μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στο Φλόκα. Μετά, θα ακολουθήσει ενημέρωση για τις εξελίξεις που αποκάλυψε η εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Δυτική Αχαΐα

Την επιβεβαίωση του πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος» την Παρασκευή σχετικά με το «πάγωμα» του διαγωνισμού για τη μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στο Φλόκα Δυτικής Αχαΐας, φέρνουν οι εξελίξεις με το σημερινό ραντεβού του προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ Γρηγόρη Αλεξόπουλου με στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Προειδοποίηση Μυλωνά μετά την αποκάλυψη της «Π»: «Ούτε κιλό παραπάνω» απορρίμματα στο Φλόκα

Δυτική Αχαΐα

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Για σήμερα, όπως ενημέρωσε την «Π» ο κ. Αλεξόπουλος, είναι προγραμματισμένο ραντεβού με στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, διαδικτυακά, όπου θα συζητηθούν τεχνικά ζητήματα του νέου εργοστασίου. Ωστόσο, ο κ. Αλεξόπουλος δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες για το αντικείμενο της συνάντησης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είχε πληροφορηθεί αλλαγές στο σχεδιασμό.

Δυτική Αχαΐα: Δημόσια κόντρα Μυλωνά – Γκοτσούλια με φόντο το εργοστάσιο απορριμμάτων

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ «Π»
Οπως παρουσίασε η «Π» την Παρασκευή, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος εισηγήθηκε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας την απόσυρση του διαγωνισμού για την αναβάθμιση των τευχών δημοπράτησης στο σκέλος της ανακύκλωσης. Η απόσυρση του διαγωνισμού κρίθηκε αναγκαία, καθώς ο μηχανισμός διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών που προβλέπεται στο σχέδιο, έθετε υπερεκτιμημένους στόχους ανταπόκρισης των δήμων, ως εκ τούτου υπήρχε ο κίνδυνος αστοχίας και επιβάρυνσης του ΧΥΤΑ με ταφή αποβλήτων που θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν. Γι’ αυτό το λόγο, προκρίθηκε η λύση να επανασχεδιαστεί το εργοστάσιο με ενισχύσεις στο σκέλος της διαλογής των ανακυκλώσιμων υλικών.

ΠΙΕΖΕΙ Ο ΜΥΛΩΝΑΣ
Την ίδια στιγμή, με επιστολή προς τον πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ, ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς ζήτησε και επίσημα χθες την άμεση σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου. Οπως παρουσίασε χθες η «Π», ο δήμαρχος εκφράζει τις ανησυχίες του σχετικά με τη διακοπή της διαγωνιστικής διαδικασίας κατασκευής του εργοστασίου στου Φλόκα καθώς και στην αναφερόμενη πρόθεση να προστεθεί στη μονάδα «γραμμή ανακύκλωσης».

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ;
Η µονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων της Πάτρας που επρόκειτο να κατασκευαστεί στον ΧΥΤΑ του Φλόκα Δυτικής Αχαΐας προϋπολογισµού 44,5 εκατ. ευρώ, είναι δυναµικότητας 53.000 τόνων σύµµεικτων αποβλήτων και 8.100 τόνων προδιαλεγµένων οργανικών αποβλήτων, ενώ περιλαµβάνει και τη λειτουργία του για 6 έτη. Τον διαγωνισµό που «παγώνει» έχει δηµοπρατήσει ο Σύνδεσµος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας (ΣΥΔΙΣΑ) που είναι και δικαιούχος του έργου.

ΤΡΑΧΑΝΗΣ: «Θα είναι μεγαλύτερη η καθυστέρηση»

Την ίδια στιγμή πάντως, ο πρώην πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Σπύρος Τραχάνης μίλησε στο ραδιόφωνο του skaipatras και τον Δημήτρη Τριανταφυλλόπουλο, αφήνοντας αιχμές για αυτή την εξέλιξη. Οπως εξήγησε, η εξέλιξη που έχει προκύψει κρίνεται «ύποπτη» και ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να λέμε για καθυστέρηση δύο μηνών, καθώς μιλάμε για νέο σχεδιασμό που θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο». Μιλώντας με βάση την εμπειρία του, τόνισε ότι αν υπάρξει ακύρωση του διαγωνισμού, η καθυστέρηση θα είναι μεγάλη. Τα λεγόμενα του κ. Τραχάνη πάντως συμβαδίζουν με τη λογική των δημοσίων έργων, καθώς όποτε παρουσιάζονται τέτοιες εμπλοκές, ο χρόνος που απαιτείται για τις προσθήκες και τις εγκρίσεις των νέων μελετών δεν είναι δύο μήνες, αλλά αρκετά περισσότερος…

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
6η ΥΠΕ
ΠΑΤΡΑ