Φωτιά στην Αχαΐα: Εκκενώνεται η Κάτω Αχαΐα! – Καίγονται σπίτια προς Πάτρα – Τρία τα μέτωπα με πανίσχυρους ανέμους ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αχαΐα, όπου δασική πυρκαγιά μαίνεται σε πολλές περιοχές, με τους καπνούς να φτάνουν μέχρι την Πάτρα και τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν την κατάσβεση.

Φωτιά στην Αχαΐα: Εκκενώνεται η Κάτω Αχαΐα! - Καίγονται σπίτια προς Πάτρα - Τρία τα μέτωπα με πανίσχυρους ανέμους ΦΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ Η φωτιά έχει φτάσει λίγα μέτρα από την Κάτω Αχαΐα

Νέα Ενημέρωση 21.08:

Σύμφωνα με νέα ενημέρωση, λίγο μετά τις 9 το βράδυ ήχησε το 112 και καλούσε τους κατοίκους της Κάτω Αχαΐας να εγκαταλείψουν την πόλη!

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης επιβεβαίωσε πως δόθηκε σήμα για εκκένωση της Κάτω Αχαΐας. «Συνεργαζόμαστε με την Αστυνομία για να γίνει η απομάκρυση χωρίς πανικό προς τον Πύργο» τόνισε ο κ. Φαρμάκης.

Τα μέτωπα είναι τρία. Στο ένα μέτωπο οι φλόγες πέρασαν τα φανάρια της ΒΙΠΕ και έχουν φτάσει έξω από την Κάτω Αχαΐα. Στο δεύτερο μέτωπο η φωτιά φαίνεται πως έχει περάσει το βουνό και κατεβαίνει προς το Θεριανό με τις φλόγες να είναι ορατές από την Πάτρα. Τέλος, σε ένα τρίτο μέτωπο, στη ΒΙΠΕ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν διαρκώς αναζωπυρώσεις, ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με επιχειρήσεις που δεν έχουν ρεύμα και διαθέτουν ευπαθή προϊόντα.

Στο μέτωπο προς Πάτρα, η φωτιά βρίσκεται κοντά στον οικισμό των Καμινίων, με πληροφορίες να αναφέρουν πως απειλούνται σπίτια από τις φλόγες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως 7 συμπολίτες χρειάστηκε να διακομιστούν σε Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας.

Η αστυνομία εξέδωσε νέα ανακοίνωση για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αχαΐα λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς:

Διακοπή κυκλοφορίας ισχύει:

  • Στη Νέα Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου
  • Στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου
  • Σε όλες τις ενδιάμεσες οδούς από τον κόμβο Κάτω Αχαΐας μέχρι Οβρυά Πάτρας
  • Από τον κόμβο ΒΙ.ΠΕ. και στην Εθνική Οδό Πατρών – Τριπόλεως

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί για λόγους ασφάλειας και θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση από τις αρχές.

Νέα Ενημέρωση 20.35:

Ανεξέλεγκτη εξακολουθεί να μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης στην Αχαΐα, καταστρέφοντας σπίτια, επιχειρήσεις και αγροτικές μονάδες. Οι φλόγες έφτασαν μέχρι το νεκροταφείο στον Κάτω Αλισσό, το οποίο παραδόθηκε στις φλόγες. Στο ένα μέτωπο οι φλόγες έχουν φτάσει τα φανάρια της ΒΙΠΕ ενώ η πυρκαγιά έχει κατεύθυνση προς τον Κάτω Αλισσό. Στο δεύτερο μέτωπο η φωτιά φαίνεται πως έχει περάσει το βουνό και κατεβαίνει προς το Θεριανό με τις φλόγες να είναι ορατές από την Πάτρα.

Τέλος, σε ένα τρίτο μέτωπο, στη ΒΙΠΕ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν διαρκώς αναζωπυρώσεις, ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με επιχειρήσεις που δεν έχουν ρεύμα και διαθέτουν ευπαθή προϊόντα.

Το απόγευμα, το 112 κάλεσε τους κατοίκους Άνω Αχαΐας, Πίσω Συκιάς, Τογέικων, Καρυάς, Στεναίτικων και Λευκού να απομακρυνθούν προς την Κάτω Αχαΐα.

Ακολούθησε νέο μήνυμα για εκκένωση σε Καμίνια, Βραχνέικα, Τσουκαλέικα και Ανεμόμυλο.

Συνολικά έχουν εκκενωθεί 26 οικισμοί και έχουν πραγματοποιηθεί απεγκλωβισμοί πολιτών.

Ένας εγκαυματίας και δύο άτομα με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Ισχυροί άνεμοι έως και 9 μποφόρ δυσχεραίνουν την κατάσβεση, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να περιορίσουν τα μέτωπα.

Νέα Ενημέρωση 20.15:

Ισχυρότατοι άνεμοι, με ριπές που φτάνουν τα 9 μποφόρ, δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών στην Αχαΐα, όπου τα μέτωπα εξακολουθούν να απειλούν περιουσίες και οικισμούς.

Ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας, Γιώργος Παπανδρέου, επικοινώνησε με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, ζητώντας ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων στην περιοχή. Παράλληλα, η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόνισε ότι βλέπει να επιχειρεί μόνο ένα καναντέρ, καλώντας τον υπουργό να στείλει άμεσα περισσότερα εναέρια μέσα.

Διακοπές κυκλοφορίας (νεότερη ενημέρωση αστυνομίας):

Νέα Εθνική Οδός Πατρών – Πύργου: από κόμβο Κάτω Αχαΐας έως Οβρυά.

Παλαιά Εθνική Οδός Πατρών – Πύργου: από κόμβο Κάτω Αχαΐας έως Οβρυά.

Από κόμβο Βιομηχανικής Περιοχής προς Εθνική Οδό Πατρών – Τριπόλεως.

Κινητοποίηση Λιμενικού: Φωτιές στην Αχαΐα: Σε ετοιμότητα το Λιμενικό για πιθανή επιχείρηση απομάκρυνσης κατοίκων
Δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος σπεύδουν στην παραλία στα Βραχνέικα, σε περίπτωση που απαιτηθεί εκκένωση κατοίκων από τη θάλασσα.

Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με τις δυνάμεις να δίνουν μάχη ενάντια στις φλόγες και τον χρόνο.

 

Νέα Ενημέρωση 19.30: 

Σε 3 διαφορετικές #πυρκαγιές στα Φλογεραίϊκα, στο Πλατάνι και στα Δεμένικα Αχαΐας επιχειρούν 140 #πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων και 41 οχήματα, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 17 Α/Φ και 4 Ε/Π, εκ των οποίων το 1 Ε/Π για τον συντονισμό τους. Συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Επιπλέον, έχει γίνει γνωστό πως υφίσταταια κόμα η διακοπή κυκλοφορίας στη Νέα Εθνική Οδό, στην Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών Πύργου από τον Κόμβο της Κάτω Αχαΐας μέχρι την Οβρυά και από τον Κόμβο της ΒΙΠΕ προς της Εθνική Πατρών Τριπόλεως.

 

Νέα Ενημέρωση 18.30:

Στις φλόγες τυλίχθηκε εργοστάσιο λιπασμάτων στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας, καθώς και ακόμη μία βιομηχανική μονάδα που βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Η φωτιά στη Δυτική Αχαΐα συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας, Γρηγόρη Αλεξόπουλο, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με αρκετά σπίτια να έχουν ήδη καεί. «Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ανύμπορες να ανταπεξέλθουν λόγω των δυνατών ανέμων. Είναι λίγα και τα εναέρια μέσα», τόνισε, απευθύνοντας έκκληση για άμεση ενίσχυση από αέρα.

Ο κ. Αλεξόπουλος προειδοποίησε πως, εάν η φωτιά φτάσει στις περιοχές Καρυά και Πετροχώρι, θα είναι αδύνατο να ανακοπεί, με τον κίνδυνο να εξαπλωθεί γρήγορα έως την Ηλεία.

Οι αρχές βρίσκονται σε συνεχή αγώνα με τον χρόνο, ενώ κάτοικοι και εθελοντές συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης και προστασίας περιουσιών.

Στις 18.35 ήρθε στους κατοίκους νέο μήνυμα από την Πολιτική Προστασία για να απομακρυνθούν από τις περιοχές Καμίνια, Ανεμόμυλος, Τσουκαλέικα, Βραχνέικα προς Πάτρα.

Εντωμεταξύ, συνεχίζεται η διακοπή κυκλοφορίας στη Νέα Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου από τον κόμβο της Κάτω Αχαΐας μέχρι την Οβρυά και από τον Κόμβο ΒΙΠΕ προς την Εθνική Οδό Πατρών-Τριπόλεως.

Στην Κάτω Αχαΐα υπάρχει διακοπή ρεύματος, με δημοτικούς υπαλλήλους να έχουν συγκεντρωθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη και να αναμένουν κόσμο από τους οικισμούς.

Νέα Ενημέρωση 17.30:

Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να καίει η φωτιά στη Δυτική Αχαΐα. Σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου Γρηγόρη Αλεξόπουλου η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και έχουν καεί αρκετά σπίτια. «Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ανύμπορες να ανταπεξέλθουν λόγω των δυνατών ανέμων. Είναι λίγα και τα εναέρια μέσα. Πρέπει να έρθουν τώρα να ανακόψουν τη φωτιά για να μη φτάσει στην περιοχή της Καρυάς και του Πετροχωριού. Αν φτάσει εκεί, δεν θα μπορούμε να τη σταματήσουμε. Θα φτάσει στην Ηλεία».

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στην Αχαΐα: Εκλεισε η νέα Πατρών – Πύργου ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ

Στις 17.00 εστάλη νέο μήνυμα από το 112. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρισκεστε στις περιοχες Ανω Αχαΐα, Πίσω Συκιά, Ταγέικα, Καρυά, Στεναίτικα και Λευκός Αχαΐας απομακρυνθείτε προς Κάτω Αχαΐα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα μέτωπο έχει κατεύθυνση προς την Κάτω Αχαΐα και το δεύτερο μέτωπο πηγαίνει προς την Πάτρα.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, στο ΠΓΝΠ έχει μεταφερθεί πολίτης 41 ετών με ελαφριά εγκαύματα σε μέτωπο και χέρι, καθώς και δυο κάτοικοι της περιοχής με αναπνευστικά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης: Πάτρα: Φωτιά ανάμεσα σε Αγιο Βασίλειο και Πλατάνι – Κάηκαν και θερμοκήπια ΒΙΝΤΕΟ

Νέα Ενημέρωση 16.50:

Τρεις εγκαυματίες από τη φωτιά στην Αχαΐα

Δύο πολίτες μεταφέρθηκαν στο ΚΥ Χαλανδρίτσας με ελαφρά εγκαύματα νωρίς το μεσημέρι.

Παράλληλα, άλλο ένα άτομο με πιο σοβαρά εγκαύματα μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Η φωτιά απειλεί οικισμούς και εργοστάσια στη Βιομηχανική Περιοχή. «Έχει ανοίξει η φωτιά σε πολλά μέτωπα», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης.

«Απειλούνται οικισμοί αλλά απειλούνται και εργοστάσια στη ΒΙΠΕ. Είμαστε μέσα στη ΒΙΠΕ για μια έκτακτη σύσκεψη. Υπάρχει μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής, πολλά χωματουργικά. Η προσπάθεια γίνεται να μην πιάσουν φωτιά “ευαίσθητα” εργοστάσια με εύφλεκτες ύλες και η φυλακή. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω κάτι παραπάνω, γίνεται μια μεγάλη μάχη. Έχει ανοίξει η φωτιά σε πολλά μέτωπα» είπε ο κ. Ζαΐμης στο OPEN.

«Έχουν δοθεί εκκενώσεις οικισμών από νωρίς, υπάρχει πιθανότητα κάποιοι να μην έχουν φύγει από τα σπίτια τους και γίνονται από την ΕΛΑΣ απεγκλωβισμοί ανθρώπων. Υπάρχει το 166 μεταφέρονται στο νοσοκομείο όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Είναι μια δύσκολη κατάσταση», ανέφερε.

Νέα ενημέρωση: Την τελευταία ώρα, υπάρχουν αναφορές για την ύπαρξη δύο εγκαυματιών. Πρόκειται για δύο ηλικιωμένα άτομα από τα Μοιραίικα.

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στην Αχαΐα: Ποια χωριά εκκενώνονται στη Δυτική Αχαΐα – Η ανακοίνωση του Δήμου

 

Νεότερη ενημέρωση: Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά που ξέσπασε σήμερα, Τρίτη 12 Αυγούστου, στη Δυτική Αχαΐα. Λίγο μετά τις 3.15 στους κατοίκους της περιοχής χτύπησε νέο μήνυμα από το 112, στο οποίο αναφέρονται τα εξής: “Αν βρίσκεστε στις περιοχές Άγιος Νικόλαος Κράλη, Άγιος Στέφανος, Κατσαϊταίικα, Κάτω Μαζαράκι, Θωμαίικα, Κάπελη, απομακρυνθείτε προς Κάτω Αχαϊα”.

Νέα ενημέρωση: Λόγω της φωτιάς, έχει διακοπεί η κυκλοφορία από τον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) προς την Εθνική Οδό Πατρών–Τριπόλεως. Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων οδών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Τροχαίας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με μήνυμα της ΕΛΑΣ: “ΣAΣ ENHMEPΩNOYME OTI ΛOΓΩ ΠYPKAΓIAΣ YΦIΣTATAI ΔIAKOΠH KYKΛOΦOPIAΣ AΠO KOMBO BI.Π.E. ΠPOΣ EΘNIKH OΔO ΠATPΩN-TPIΠOΛEΩΣ. H KYKΛOΦOPIA TΩN OXHMATΩN ΔIEΞAΓETAI AΠO ΠAPAΠΛEYPEΣ OΔOYΣ”.

Νεότερη ενημέρωση: Νέο 112 εστάλη λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. Στο νέο μήνυμα αναφερόταν χαρακτηριστικά: “Αν βρίσκεστε στις περιοχές Καμενίτσα, Αχαϊκό, Διδαχέικα, Αλισός, Λούσικα, Σπαλιαρέικα, απομακρυνθείτε προς κάτω Αχαΐα”.  Δυνάμεις της Αστυνομίας προχωρούν σε επιχείρηση εκκενώσεων από τη ΒΙΠΕ προς τη θάλασσα.

Στο μέτωπο της φωτιάς, επιχειρούν 40 πυροσβέστες και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 12 οχήματα ενώ ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα με 7 αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο να πραγματοποιούν συνεχείς ρίψεις νερού.

Για να μπορέσει κάποιος να καταλάβει το εύρος των περιοχών που επηρεάζει η συγκεκριμένη φωτιά, το pelop.gr σας παρουσιάζει το παρακάτω γράφημα. Στον κόκκινο κύκλο είναι η εστία της πυρκαγιάς και γύρω-γύρω οι περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από αυτή.

Πρώτη ενημέρωση: Μεγάλη δασική πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στον Δήμο Ερυμάνθου, ανάμεσα στα χωριά Ίσωμα και Βασιλικό, επεκτεινόμενη στις περιοχές Μοιραίικα, Παλαιά Περιστέρα, Χαϊκάλι, Άγιος Στέφανος και Θεριανό.

Οι πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει τον ουρανό της Δυτικής Αχαΐας και είναι ορατοί ακόμη και από την Πάτρα, ενώ η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη σε περιοχές κοντά στην Περιστέρα και το Χαϊκάλι.

Η αρχή έγινε νωρίς το μεσημέρι στα Φλογεραίικα Ερυμάνθου ενώ στο σημείο επιχειρούν 35 πυροσβέστες, δύο ομάδες πεζοπόρων, 10 οχήματα και ένα ελικόπτερο, δίνοντας μάχη με τις φλόγες προκειμένου να περιορίσουν το μέτωπο και να προστατεύσουν τις κατοικημένες περιοχές.

Μάλιστα, πριν λίγη ώρα οι κάτοικοι ενημερώθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν την περιοχή προς την Βιομηχανική Περιοχή Πατρών.

Το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής έχει κατακλυστεί από κλήσεις κατοίκων των γύρω χωριών που εκφράζουν ανησυχία για την εξάπλωση της φωτιάς. Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι, γεγονός που δυσκολεύει τις επιχειρήσεις κατάσβεσης.