Αχαΐα: Η παραλία γίνεται πλέον πολυτέλεια – Τι λένε επιχειρηματίες

Ο νέος κανονισμός, τον οποίο, παρεμπιπτόντως, αρκετοί επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν, θέτει αυστηρά όρια και απαγορεύσεις στα παραλιακά μαγαζιά για το πόσα τραπέζια και πόσες ξαπλώστρες θα βγάλουν στο κύμα. Το μέτρο φαίνεται να επηρεάζει πολύ Αραχωβίτικα, Ψαθόπυργο, Βραχνέικα! Μιλούν στην «ΠτΔ» επιχειρηματίες εστίασης και ψυχαγωγίας.

Αχαΐα: Η παραλία γίνεται πλέον πολυτέλεια - Τι λένε επιχειρηματίες Ο νέος νόμος βάζει «θηλιά στον λαιμό» των επιχειρήσεων για την ανάπτυξη ξαπλωστρών και τραπεζοκαθισμάτων

Σε «ακριβό σπορ» αναμένεται να μετατραπεί το μπάνιο στη θάλασσα από φέτος, καθώς οι νέες διατάξεις του Νομού για τον αιγιαλό οδηγεί τους επαγγελματίες σε αύξηση τιμών.

Οι νέες διατάξεις για τους όρους χρήσης του αιγιαλού που ανακοινωθήκαν την περασμένη Παρασκευή οδηγούν σε λιγότερες ξαπλώστρες και τραπέζια στα παραλιακά καταστήματα. Μοιραία, η κίνησή τους θα είναι να προχωρήσουν σε αυξήσεις, ενώ εκτιμάται πως θα απασχολήσουν λιγότερο προσωπικό. Επιγραμματικά, ορισμένοι από τους νέους όρους χρήσης είναι ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να δημιουργούν ασφαλείς διαδρόμους προσέλευσης και αποχώρησης του κοινού από την παραλία εντός του παραχωρούμενου χώρου.

Οι καταστηματάρχες θα πρέπει να απομακρύνουν από τον παραχωρούμενο χώρο οποιοδήποτε πρόσωπο κλείνει ή καλύπτει τους διαδρόμους που χρησιμοποιούνται για προσέλευση και αποχώρηση από την παραλία. Επίσης περιορίζει την ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλώστρων και θαλάσσιων μέσων αναψυχής σε ποσοστό του εμβαδού της παραχωρούμενης έκτασης που δεν υπερβαίνει το 60% ή το 30%, και την ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον 4 μέτρων με τα πρόστιμα να είναι πλέον τσουχτερά, καθώς ξεκινούν από 2.000 ευρώ.

Η «Πελοπόννησος» μίλησε με πέντε ιδιόκτητες παραλιακών καταστημάτων, οι οποίοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τον νέο νόμο, υπογραμμίζοντας ότι θα αυξήσουν τις τιμές.

Μιλήσαμε με τον εκ των ιδιοκτήτων του café «Σαμπρέλα», που βρίσκεται στην παραλία του Ρίου Βαγγέλη Πίτσα, ο οποίος δήλωσε: «Ο νέος νόμος είναι άδικος γιατί νομίζουν ότι όλη η Ελλάδα είναι Μύκονος. Στην Πάτρα δουλεύουμε μόνο με ντόπιους και με τα νέα δεδομένα εγώ θα βάλω περίπου 60 ξαπλώστρες αντί για 100 που είχαμε πέρυσι και αντί για τρία άτομα, φέτος θα προσλάβω δύο. Η τιμή ενοικίασης ανά μέτρο είναι μεγαλύτερη από πέρυσι και είναι μονόδρομος να προχωρήσω σε αυξήσεις στις τιμές. Δυστυχώς, με αυτές τις διατάξεις την πληρώνουμε όλοι -και οι καταστηματάρχες και οι λουόμενοι που θα δουν τον καφέ να έχει αύξηση».

Λίγα μέτρα πιο πέρα, μιλήσαμε με τον ιδιόκτητη του café «Magnifico», Ανδρέα Πλιάτσικα ο οποίος υπογράμμισε: «Αναγκαστικά θα βγάλω όσες ξαπλώστρες δικαιούμαι, όμως θα υπάρχει πρόβλημα και μιλάμε για μια περιοχή στην Αχαΐα όπου οι ξαπλώστρες δεν χρεώνονται σε αντίθεση με άλλες παραλιακές περιοχές. Οσα καταστήματα αυθαιρετούσαν θα έχουν πρόβλημα, αυτό είναι θετικό για τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Εγώ θα είμαι απόλυτα τυπικός, όμως επειδή είναι θέμα επιβίωσης, υπάρχει σκέψη για αύξηση τιμών».

Μια από τις πολυσύχναστες παραλίες είναι αυτή του Αγίου Βασιλείου και εκεί μιλήσαμε με τον Αντώνη Παρασκευόπουλο, ιδιοκτήτη του cafe «Μarogia». Σημείωσε: «Ο νόμος είναι κατάφωρα άδικος γιατί προσπάθησε να λύσει κακώς κείμενα σε τουριστικές περιοχές και μας έβαλε όλους στο ίδιο σακί. Μειώνει τον χώρο για τον καθήμενο και μοιραία θα φέρει αύξηση τιμών. Πέρυσι έβαλα 40 ξαπλώστρες, φέτος θα βάλω 20 και άλλοι συνάδελφοι δεν θα βάλουν καθόλου. Και να σας πω κάτι; Ο κόσμος θέλει το καλοκαίρι την ξαπλώστρα του και θα είναι πρόβλημα που δεν θα έχουν κάπου να καθίσουν για να κάνουν μπάνιο».

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Πετρόπουλος, ιδιοκτήτης του εστιατόριου «Αιώρα» στα Αραχωβίτικα, το οποίο ανοίγει το σαββατοκύριακο. Ανέφερε: «Στο θέμα του αιγιαλού, σαφώς και είναι πρόβλημα ότι φέτος, λόγω των νέων διατάξεων, δεν θα έχω ξαπλώστρες στην παραλία. Αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων και απώλεια θέσεων εργασίας γιατί αν είχαμε ξαπλώστρες θα είχα δύο επιπλέον άτομα προσωπικό που δεν θα τα έχω. Βέβαια, θα δούμε στην πράξη τι αντίκτυπο θα έχει στους τζίρους μας. Σχετικά με τις τιμές, παρότι υπάρχουν αυξήσεις τους τελευταίους μήνες σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, θα απορροφήσω τις αυξήσεις και θα κρατήσω ίδιες τις τιμές με προσωπική εργασία».

Τέλος, στην παραλία του Ψαθόπυργου, ο Γιάννης Μίχαλος, ιδιοκτήτης του cayo cafe, τόνισε: «Ακόμη δεν έχω ενημερωθεί πλήρως, όμως σίγουρα οι ξαπλώστρες που θα βάλουμε θα είναι λιγότερες και αυτό σημαίνει αυτόματα μείωση προσωπικού και αύξηση τιμών. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο για να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας».

Διαβάστε επίσης

Καιρός: Αφρικανική σκόνη και βροχές, 35αρια στην Αχαΐα

Πάσχα 2024: Πότε αρχίζει το εορταστικό ωράριο, τι ισχύει την Μ. Εβδομάδα

Έρχεται το «Καλάθι του νονού» τη Δευτέρα -Τα προϊόντα που περιλαμβάνει

Θάνατος βρέφους στην Κω: Ο λόγος που εξετάστηκε η σεξουαλική κακοποίηση

Σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων: Η κούκλα που «καεί» τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο

Ημέρα της Γης 2024: «Ο πλανήτης εναντίον των πλαστικών», τι πρεσβεύει, πότε καθιερώθηκε

Συντάξεις Μαΐου: Πότε πληρώνονται, αναλυτικά όλες οι ημερομηνίες

Ρέντη: Τουλάχιστον 50 προσαγωγές και συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ. για την δολοφονία Λυγγερίδη ΝΕΟΤΕΡΑ

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ