Αχαΐα: «Παγωμένες» 252 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων – Έρευνα της «Π»

Εν αναμονή 1.023 φάκελοι με αμετάκλητα αυθαίρετες κατασκευές, μεταξύ άλλων και στη Δυτική Ελλάδα. Η Covid και οι πολιτικές παρεμβάσεις, αναστέλλουν τη λειτουργία των κρατικών μηχανισμών για την κατεδάφιση «αμετάκλητων παράνομων κατασκευών».

Αχαΐα: «Παγωμένες» 252 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων - Έρευνα της «Π»
 Η «Πελοπόννησος» συνεχίζει, σήμερα, την έρευνά της, στο «βασίλειο» των αυθαιρέτων, με αφορμή τις πρόσφατες εικόνες κατεδαφίσεων σε επιχειρήσεις διασκέδασης σε παραλίες της Μυκόνου, που δεν οφείλονται στην ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού, αλλά σε πρωτοβουλία ιδιοκτητών τους, μπροστά στον άμεσο κίνδυνο απώλειας της άδειας λειτουργίας, αφού το γκρέμισμα τέτοιων σε όλη την Ελλάδα έχει παγώσει από το 2018.

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας, βρίσκονται εν αναμονή 1.023 φάκελοι με ακίνητα που έχουν χαρακτηριστεί ως «αμετάκλητα αυθαίρετες κατασκευές» και περιμένουν την σειρά τους να κατεδαφιστούν. Από αυτά τα αυθαίρετα, 641 βρίσκονται σε ζώνη Αιγιαλού, 376 σε Δασικές εκτάσεις και 6 σε  καταπατημένες κοίτες Ποταμών.

Στην Αχαΐα, τα «αμετάκλητα αυθαίρετα», ανέρχονται σε 252 ακίνητα ή κατασκευές εκ των οποίων 99 σε Αιγιαλό, 148 σε Δασικές εκτάσεις και 5 σε καταπατημένες κοίτες Ποταμών.

Πηγές της Αποκεντρωμένης ανέφεραν στην «Πελοπόννησο» ότι η Υπηρεσία δεν κάνει η ίδια αυτοψίες, για τον εντοπισμό και χαρακτηρισμό ακινήτων ως «αυθαίρετες κατασκευές», αλλά παραλαμβάνει – μετά από αίτημά της – τις λίστες με τα «αμετάκλητα αυθαίρετα» από τα κατά τόπους Δασαρχεία και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και η μόνη αρμοδιότητα που έχει, είναι να προωθεί τα προγράμματα κατεδαφίσεων, βάσει πρωτοκόλλου.

Οπως διευκρινίζεται, το να χαρακτηριστεί ένα ακίνητο ως «αμετάκλητα αυθαίρετο», δεν σημαίνει ότι προχωρά αυτόματα και η κατεδάφισή του, αφού απαιτούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες και κυρίως η έγκριση πιστώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να πληρωθούν οι ιδιώτες εργολάβοι, που θα αναλάβουν το έργο.

Ενεργές είναι, τώρα, 2 εργολαβίες κατεδάφισης για «αμετάκλητα αυθαίρετες κατασκευές» σε Δασικές περιοχές, οι οποίες όμως βρίσκονται στην Κορινθία, ωστόσο οι εργασίες έχουν παγώσει, καθότι βρίσκεται σε ισχύ η διαδικασία των αντιρρήσεων για τους Δασικούς Χάρτες. Ακόμα όμως κι αν εγκριθούν οι απαιτούμενες πιστώσεις, θα πρέπει να υπάρχει…και ελεύθερο νομοθετικό πεδίο! Οπως ανέφεραν αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί στην «Π», από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί μόνο 6 νομοθετικές ρυθμίσεις, που έχουν βάλει «πάγο» στις διαδικασίες κατεδάφισης αυθαιρέτων και μια τέτοια βρίσκεται ακόμα και σήμερα εν ισχύ.

Σήμερα, συνολικά 5 εργολαβίες κατεδάφισης αυθαιρέτων σε Αιγιαλούς, της Αχαΐας, της Κορινθίας και της Μεσσηνίας έχουν παγώσει, γιατί βρίσκεται ακόμα σε ισχύ η νομοθετική ρύθμιση τακτοποίησης. Σημειώνεται, δε, ότι την περίοδο 2019-2020 όλες οι οικοδομικές εργασίες είχαν ανασταλεί, λόγω πανδημίας, με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει, από το 2018.

Το Αλιευτικό Καταφύγιο Κρυονερίου Ακράτας Αχαΐας, είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση υπουργικής παρέμβασης, που έχει «παγώσει» το πρωτόκολλο της Αποκεντρωμένης, για κατεδάφιση αυθαίρετης κατασκευής. Η υποτυπώδης υποδομή υφίσταται από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 και εξυπηρετεί τοπικούς αλιείς. Αν και έχει βγει οριστικό πρωτόκολλο κατεδάφισης, εδώ και χρόνια από την Αποκεντρωμένη, μέχρι σήμερα έχει «παγώσει», μετά από παρεμβάσεις τοπικών φορέων να συνεχίσουν να εξυπηρετούνται αλιείς της περιοχής, ενώ βγήκε υπουργική απόφαση αναστολής, που έχει ισχύ μέχρι 23 Απριλίου 2024, ώστε να υποβληθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από τον Δήμο Αιγιάλεια, προκειμένου να αλκολουθήσει η νομιμοποίηση της υποδομής.

Υπάρχουν και αυθαίρετα του Δημοσίου

Το να ισχυριστεί κάποιος ότι η αυθαιρεσία είναι ο κανόνας στην Ελλάδα δεν είναι υπερβολή, καθώς η πρακτική αυτή δεν ασκείται μόνο από τους ιδιώτες, αλλά πολλές φορές και από δημόσιους φορείς, με την αυτοδιοίκηση να έχει τα πρωτεία.

Η πιο κραυγαλέα περίπτωση είναι ίσως τα έργα της ΔΕΥΑΠ για τα αντλιοστάσια του βιολογικού καθαρισμού σε Βραχνέικα και Ροΐτικα. Μετά από ενέργειες επιχειρηματιών της περιοχής που θίγονταν από τα συγκεκριμένα έργα, καταγγελίες και εξώδικα και αφού το έργο ολοκληρώθηκε, η Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας απηύθυνε ερώτημα στο τμήμα Αιγιαλού του υπουργείου Οικονομικών, όπου αποκαλύφθηκε η ανάκληση της απόφασης παραχώρησης για όλα τα αντλιοστάσια, αφού σε όλα διαπιστώθηκε διπλασιασμός των διαστάσεων, κατεδάφιση και επιβολή προστίμων, τα οποία θα επιβαρύνουν τους δημότες.

Ο δικηγόρος των καταστηματαρχών που κινητοποίησαν την Κτηματική, Κώστας Κρεμμύδας, δήλωσε στην «Π» σχετικά με το θέμα των αντλιοστασίων: «Κάτοικοι έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες στις αρμόδιες Αρχές έτσι ώστε να αναδειχθεί ο τρόπος κατασκευής του συγκεκριμένου έργου, τυχόν ελλείψεις του και η ασφάλεια της λειτουργίας του. Αναμένουν να αναδειχθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες και οι ποινικές σε όποιους αναλογούν την κατάλληλη χρονική στιγμή».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ