Αχαΐα: Πού κολυμπάμε φέτος και πού όχι – Στη δημοσιότητα οι πρώτες μετρήσεις του Καλοκαιριού

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών πραγματοποίησε δειγματοληψίες, πριν την κολυμβητική περίοδο, μήνα Μάιο.

Αχαΐα: Πού κολυμπάμε φέτος και πού όχι - Στη δημοσιότητα οι πρώτες μετρήσεις του Καλοκαιριού

Μπορεί φέτος να αργήσαμε να κάνουμε τις πρώτες βουτιές στις θάλασσες, εξαιτίας του άστατου καιρού, όμως η θερμοκρασία πλέον σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα και το…«νερό μπήκε, πλέον, στο αυλάκι»!

Είμαστε ασφαλείς, όμως, στις παραλίες της περιοχής μας; Είναι κατάλληλες οι θάλασσές μας, από πλευράς ποιότητας νερού ή κρύβουν υγειονομικούς κινδύνους;

Μια πρώτη απάντηση δίνεται από το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, που εδώ και 44 χρόνια, διενεργεί δειγματοληψίες πριν από κάθε κολυμβητική περίοδο, δηλαδή τον μήνα Μάιο, όπου στις παραλίες της περιοχής μας τα αποτελέσματα των μετρήσεων δεν είναι και τα καλύτερα!

Κι ενώ αναμένεται η υπογραφή σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, για να ξεκινήσουν αναλυτικές μετρήσεις, αυτές του ΠΑΚΟΕ σε θαλάσσιους χώρους της Αχαΐας, της Φωκίδας και της Αιτωλοακαρνανίας, χτυπούν κόκκινο!

Με βάση τον επίσημο πίνακα του ΠΑΚΟ, που παραθέτει σήμερα η «Πελοπόννησος», το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσίας μικροβίων εστιάζεται στον θαλάσσιο χώρο της Πάτρας, σε περιοχές βέβαια που εδώ και αρκετά χρόνια δεν τις προτιμούν οι λουόμενοι και οι αριθμοί είναι εφιαλτικά υψηλοί, όπως το τμήμα μεταξύ Τελωνείου και Ναυταθλητικού Κέντρου «Επαμεινώνδας Πετραλιάς».

ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΗ Η ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Οι πιο καθαρές παραλίες, σε επίπεδο Αχαΐας, βρίσκονται στην Αιγιάλεια και συγκεκριμένα στην Αιγείρα, τον Πλάτανο, το Διακοπτό, την Ακολη και τα Σελιανίτικα, ενώ οι μετρήσεις που έγιναν τον Μάιο σε Ρίο και Αντίρριο ήταν καλές, με τους επιστήμονες να στέκονται στα θαλάσσια ρεύματα στη συγκεκριμένη περιοχή που καθαρίζουν συνεχώς τον χώρο.

Στην «Π» μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ, Παναγιώτης Χριστοδουλάκη (συνταξιούχοςς καθηγητής Πανεπιστημίου με ειδικότητα στην Χημεία Περιβάλλοντος), ο οποίος ήταν αποκαλυπτικός: «Οπου δεν υπάρχει βιολογικός καθαρισμός και οι αγωγοί περνούν απευθείας στη θάλασσα, το πρόβλημα θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Υπάρχουν τεράστια θέματα στην Πελοπόννησο, με το φαινόμενο της παρουσίας βλαβερών μικροοργανισμών να διαιωνίζεται συνεχώς.Επαναλαμβάνω: Το κακό έχει να κάνει με την απουσία βιολογικού καθαρισμού και με το ότι οι αποχετεύσεις χύνουν απευθείας στη θάλασσα τα βοθρολύματα.Εμείς κάνουμε μετρήσεις εδώ και 44 χρόνια. Η ενημέρωση στους πολίτες είναι συνεχής και μοιράζουμε το έντυπό μας είτε απευθείας είτε μέσα από την ιστοσελίδα του ΠΑΚΟΕ και τη σελίδα μας στο Facebook. Οι δειγματοληψίες μας γίνονται πάντα μέσα στον Μάιο και βγαίνει ο μέσος όρος με βάση τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μετράμε κυρίως κολοβακτηρίδια κι εντερόκοκκους. Θα προχωρήσουμε σε νέες μετρήσεις την περίοδο από 20/6 μέχρι 10/7 και στα μέση Ιουλίου θα ανακοινώσουμε τα νέα αποτελέσματα».

Ακατάλληλες, όμως, για κολύμπι είναι και παραλίες στις απέναντι ακτές τις οποίες επισκέπτονται τα καλοκαίρια αρκετοί Πατρινοί. Ο λόγος για συγκεκριμένους χώρους τόσο στην Ιτέα (παραλία Ξενία), όσο και στο Γαλαξίδι (δεξιά στο λιμάνι), με τα πράγματα να είναι εμφανώς καλύτερα στις πανέμορφες παραλίες της Αιτωλοακαρνανίας.

Αχαΐα: Πού κολυμπάμε φέτος και πού όχι - Στη δημοσιότητα οι πρώτες μετρήσεις του Καλοκαιριού

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ