Αχαΐα: Τι λένε 5 δικηγόροι για το άνοιγμα των τα δικαστηρίων

Αχαΐα: Τι λένε 5 δικηγόροι για το άνοιγμα των τα δικαστηρίων

Από χθες απέκτησαν ξανά ζωή τα Δικαστήρια. Οχι, όμως, κανονική ζωή… Η επανεκκίνηση είναι μερική, σταδιακή και ελεγχόμενη. Αφορά αυστηρά συγκεκριμένο είδος υποθέσεων, με πολύ οριοθετημένα κριτήρια, ενώ παίζει ρόλο ακόμα και το αν το Δικαστήριο εδρεύει σε περιοχή πολύ αυξημένου ή απλά αυξημένου κινδύνου, από επιδημιολογικής πλευράς!

Επί της ουσίας, έγινε επιλογή, άγνωστο με ποια κριτήρια, για το ποιες υποθέσεις θα εκδικάζονται. Ελάχιστες  στα ποινικά δικαστήρια, περισσότερες στα πολιτικά.

Τι λένε επ’ αυτού, όμως, 5 πατρινοί δικηγόροι;

-Συμφωνούν  με το εσπευσμένο άνοιγμα των Δικαστηρίων;

-Συμφωνούν με το «μενού» που επιλέχτηκε για όσο έχουμε ακόμα τις ειδικές, έκτακτες καταστάσεις;

Γιάννης Μαράτος: «Ξεφεύγει η κατάσταση…»

«Δεν υπάρχει επαναλειτουργία. Υπολειτουργία ήταν και συνεχίζεται. Θα γίνονται μόνο μερικά εργατικά, ασφαλιστικά και λίγα ποινικά. Αλλα θα ισχύουν στις περιοχές με βαθύ κόκκινο, με απλό κόκκινο, με ροζέ… Εχει υπερφορτωθεί το σύστημα και ξεφεύγει η κατάσταση… Δικαστές έχουν στα χέρια τους 50 υποθέσεις εδώ κι ένα χρόνο και δεν έχουν βγάλει απόφαση. Αν τώρα με σύντομες διαδικασίες γίνουν κι άλλες υποθέσεις, εκείνος που είχε 50 εκκρεμείς υποθέσεις θα βρεθεί με 100. Πότε θα βγάλει αποφάσεις; Αν έρθετε στο γραφείο μου για αξίωσή σας που αφορά αυτοκινητιστικό και η διαφορά σας με την ασφαλιστική είναι 1000, 1500 ευρώ, θα σας πω ευθέως «βρείτε τα αμέσως…», γιατί πολύ φοβάμαι πως η υπόθεση θα κάνει 5 χρόνια να τελειώσει…

Οσο για τα υγειονομικά μέτρα, ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Μέσα στις αίθουσες τουλάχιστον υπάρχει έλεγχος. Εξω, ειδικά όταν έχουμε υποθέσεις Ρομά, μερικές φορές είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση…».

* Ο Γιάννης Μαράτος είναι δικηγόρος.

Δημήτρης Ρήγας: «Είναι κάτι αντιφατικό…»

«Επρεπε κάποια στιγμή να επαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια. Ο τρόπος, όμως, που επελέγη και οι διαδικασίες που ανοίγουν είναι κάτι αντιφατικό και παράλογο. Μια μεσοβέζικη λύση. Δεν έχει λογική η επιλογή που έγινε για το ποιες δίκες ανοίγουν άμεσα. Δεν έχει λογική να γίνονται κάποιες δίκες με κόσμο και να μη γίνονται άλλες χωρίς κόσμο. Εδώ δεν άνοιξαν το λιανεμπόριο στην Αχαϊα, και ανοίγουν τα δικαστήρια που συνωστίζονται ο ένας πάνω στον άλλο; Δεν λέω στις αίθουσες, που τις ελέγχει ο πρόεδρος. Εξω, στους κοινόχρηστους χώρους, τι γίνεται; Εκεί είναι ο κίνδυνος. Επιτράπηκε να γίνονται δίκες που έχουν εξέταση μαρτύρων και δεν επιτράπηκαν δίκες που δεν έχουν εξέταση μαρτύρων…».

* Ο Δημήτρης Ρήγας είναι δικηγόρος.

Βασιλική Ντζελβέ: «Απαράδεκτος ο υπουργός»

«Καταρχάς, είναι απαράδεκτο ότι ενημερωθήκαμε τελευταία στιγμή για το πότε ξεκινάμε και με ποιες υποθέσεις. Και την κύρια ευθύνη τη φέρει ο υπουργός. Απαράδεκτος… Σάββατο βράδυ άρχισε να διαρρέει η ΚΥΑ. Ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι, απλώς άνοιξαν μόνο μερικές διαδικασίες των πολιτικών δικαστηρίων. Τα ποινικά όμως; Φορτώνονται τα πινάκια επικίνδυνα.

Είναι μια εν μέρει επανεκκίνηση και πολύ περιορισμένη, που δεν καλύπτει ούτε τα δικαιώματα των κρατουμένων στο ποινικό, ούτε του ιδιώτη-πολίτη γιατί επανεκκινούν μόνο ορισμένες διαδικασίες. Ο,τι συνέβη, συνέβη πρόχειρα. Και μια και η δικαιοσύνη αποτελεί πυλώνα της δημοκρατίας, θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα ο εμβολιασμός δικαστών, υπαλλήλων και δικηγόρων».

* Η Βασιλική Ντζελβέ είναι δικηγόρος.

Γιώργος Στειακάκης: «Είμαι κάθετα αντίθετος»

«Είναι μια βιαστική απόφαση, αλλά απ’ την άλλη έχουν συσσωρευτεί πολλές υποθέσεις και πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση στα πινάκια. Εχουμε μείνει πολύ μεγάλο διάστημα εκτός διαδικασιών… Είμαι όμως κάθετα αντίθετος με την επιλογή που έγινε. Κι αυτό γιατί στην πράξη υπάρχει όχι μόνο διαχωρισμός υποθέσεων που διεξάγονται και που δεν διεξάγονται, αλλά και σε τοπικά δικαστήρια, που άλλα προχωρούν κι άλλα όχι. Ή θα έχεις καθολική απαγόρευση διεξαγωγής ή καθολική επανεκκίνηση όλων των διαδικασιών, γιατί τώρα θα υπάρξει σαφέστατη διάκριση των υποθέσεων που προχωρούν, έστω στρεβλά, και εκείνων που μένουν στάσιμες. Μόνο η ανάγνωση της ΚΥΑ, για να εντοπίσει ένας δικηγόρος τι συνεχίζεται και τι όχι, είναι απίστευτα δαιδαλώδης».

* Ο Γιώργος Στειακάκης είναι δικηγόρος.

Ανδρέας Γούναρης: «Μια Σολομώντεια λύση…»

«Η απόφαση για την επαναλειτουργία αποτέλεσε προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των πιέσεων που άσκησε απ’ τη μια η Ενωση δικαστών και εισαγγελέων, συνεπικουρούμενη από τους δικαστικούς υπαλλήλους, να μην ανοίξουν τα Δικαστήρια μέχρι να εμβολιαστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, κι απ’ την άλλη της Ολομέλειας των δικηγορικών Συλλόγων που εκφράζει τη διάθεση των χειμαζόμενων μελών που επί τόσο καιρό είμαστε άνευ αντικειμένου και θέλαμε άμεση επαναλειτουργία. Κι αυτό το συμπεραίνω γιατί δεν πάμε σε μια προοδευτική κλιμάκωση ανοίγματος όλων των διαδικασιών, δηλαδή να διεξάγονται π.χ. όλες οι διαδικασίες που δεν χρειάζονται μάρτυρες, αλλά επελέγησαν και κατηγορίες που χρειάζονται μάρτυρες. Είναι ένας συμβιβασμός σε έναν κλάδο που έπρεπε να επικρατούν αμιγώς ορθολογικά κριτήρια. Μια σολομώντεια λύση».

*Ο Ανδρέας Γούναρης είναι δικηγόρος.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ