ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Ενας χρόνος από τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού – Στην «Π» ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για το οπαδικό

Ο Αλκης, πλέον, θα είναι στις καρδιές όλων μας και αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα για αλλαγή.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Ενας χρόνος από τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού - Στην «Π» ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για το οπαδικό

Συμπληρώθηκε κιόλας ένας χρόνος. Απόδειξη ότι ο χρόνος δεν κυλάει σαν νερό μόνον όταν περνάς καλά, αλλά κι έπειτα από δύσκολες, από τραγικές καταστάσεις, όπως η δολοφονία του Νίκου Καμπανού.

Ενα σκληρό συμβάν, το οποίο προκάλεσε εντύπωση όχι μόνο για τη σκληρότητά του, αλλά πολύ περισσότερο για το γεγονός ότι, όπως προέκυψε από τη μετέπειτα έρευνα της αστυνομίας, ήταν εντελώς απρόκλητο, ενώ δεν υπήρχε και κάποια προηγούμενη σύνδεση των εμπλεκομένων ατόμων.

Ο Αλκης ήταν ένας από εμάς. Θα μπορούσε να είναι ο αδερφός μας, ο γιός μας, ο ανηψιός μας, ο εγγονός μας. Του άρεσε να παίζει «games» στον ΗΥ, να ακούει ραπ, όπως τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του, να αγοράζει και να φοράει ρούχα του Συνδέσμου, του Super 3.

Ο Αλκης είχε στόχους. Ηθελε να περάσει σε Σχολή της Θεσσαλονίκης για να είναι κοντά στις παρέες του και τα κατάφερε. Πέρασε στο Οικονομικό τμήμα της Νομικής του ΑΠΘ. Ο επόμενος στόχος ήταν να τελειώσει γρήγορα την Σχολή του και να πάρει ένα αυτοκίνητο. Αυτό δεν το κατάφερε…

Ο Αλκης ήταν καλόκαρδος. Ηταν πρόθυμος να βοηθήσει, πότε δεν σνόμπαρε, ήθελε να μη μαλώνουν (και βοηθούσε πάντοτε να τα ξαναβρούν) οι φίλοι του, είχε ενσυναίσθηση ασυνήθιστη για παιδί της ηλικίας του. Και πάνω από όλα έκλεινε τα μηνύματα του με το «Να προσέχετε».

Ο Αλκης, πλέον, θα είναι στις καρδιές όλων μας και αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα για αλλαγή. Εναν χρόνο μετά την αποχώρησή του από αυτόν τον κόσμο, ας μετατρέψουμε τη θυσία του σε πύλη προς την εξάλειψη της οπαδικής βίας. Ας είναι μια καλή βάση το σημερινό αφιέρωμα της εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Κ. ΖΕΡΒΑΣ: «ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΗ ΒΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ»

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης για όλη την Ελλάδα, αλλά ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη, με τις εκδηλώσεις για τον αδικοχαμένο Αλκη Καμπανό να κορυφώνεται στην πρωτεύουσα του ελληνικού βορρά με την πορεία που θα πραγματοποιηθεί στους κεντρικούς δρόμους του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία 24ωρα έχουν πραγματοποιηθεί ουκ ολίγες δράσεις στη μνήμη του άτυχου νέου τόσο στη συμπρωτεύουσα, όσο και στην Καλαμαριά, με κυριότερη αυτή από το 11ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, εκεί όπου δημιουργήθηκε ένα ομολογουμένως εντυπωσιακό γκράφιτι, το οποίο κοσμεί εδώ και μερικά 24ωρα την πρόσοψη του σχολείου.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Ενας χρόνος από τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού - Στην «Π» ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για το οπαδικό

Το δικό του μήνυμα προς όλους μας με αφορμή τη σημερινή ημέρα έδωσε μέσω της «Π» ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Η δολοφονία του Αλκη Καμπανού ήταν μια εγκληματική πράξη που στιγμάτισε την πόλη μας. Ήταν μια μαύρη σελίδα για την ελληνική κοινωνία, η οποία όμως φαίνεται πως αντιδρά, δεν μένει απαθής. Το κύμα αποκήρυξης της βίας είναι πάνδημο και ξεκινά από τις μικρές ηλικίες, απλώνεται στην φίλαθλη κοινότητα και αγγίζει και την ίδια την Πολιτεία που πρέπει να λάβει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα.
Υπάρχει βάσιμη ελπίδα πως οι νέες γενιές θα βάλουν έναν φραγμό στη διάχυση της βίας και όλοι μαζί, ο καθένας από τη δική του θέση, θα συμβάλουμε στον περιορισμό και γιατί όχι και στην εξάλειψή τέτοιων φαινομένων.
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, η οδός που δολοφονήθηκε ο Αλκης Καμπανός παίρνει το όνομά του, ένας δρόμος που θα είναι από εδώ και πέρα το νοητό σύνορο πέραν του οποίου καμία εγκληματική πράξη – ούτως ή άλλως ξένη με τα ιδεώδη του αθλητισμού – να μην επαναληφθεί».

Η ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΛΙΟΛΙΟΥ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Ενας χρόνος από τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού - Στην «Π» ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για το οπαδικό

Ο Αλκης Καμπανός έφυγε από τη ζωή μερικές μόλις ημέρες πριν από τα περσινά «Πρόσωπα της Χρονιάς», τα οποία είχε διοργανώσει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΕΟΚ Βαγγέλης Λιόλιος είχε αφιερώσει το βραβείο που παρέλαβε από τους διοργανωτές, στη μητέρα του Αλκη. Οπως είχε πει από μικροδφώνου ο Β. Λιόλιος: «Ενα αθώο παιδί έχασε την ζωή του εξαιτίας της οπαδικής βίας. Ο Αλκης δεν ήταν κάποιο παιδί, αλλά ήταν το παιδί του καθενός μας. Την απάντηση, λοιπόν, γιατί ασχολήθηκα με την ΕΟΚ μου την έδωσαν τα λόγια της μάνας του Αλκη που είπε χαρακτηριστικά: ”Δεν κρατώ κακία σε κανέναν, γιατί αυτά τα παιδιά που το έκαναν δεν μεγάλωσαν με αγάπη”».

Γ. ΒΕΝΟΣ: «Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ»

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Ενας χρόνος από τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού - Στην «Π» ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για το οπαδικό

Ο Γιάννης Βένος είχε αποκτηθεί από τον Αρη Θεσσαλονίκης το 1973 έπειτα από πρόταση του Γιουγκοσλάβου προπονητή Στάνκοβιτς και μετά από συντονισμένες ενέργειες του τότε προέδρου Νίκου Καμπάνη, καθώς και του Κλεάνθη Βικελίδη. Σήμερα ο Γιάννης Βένος είναι επικεφαλής του Συλλόγου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών του Αρη και με την τεράστια διαδρομή του στα γήπεδα όλα αυτά τα χρόνια – τόσο σαν παίκτης, όσο και σαν παράγοντας και σαν άνθρωπος του ποδοσφαίρου γενικότερα – δεν θα μπορούσε να μη μιλήσει στην «Π» για τον άτυχο Αλκη. «Τι να πω βρε παιδιά; Η οπαδική βία πρέπει επιτέλους να εξαλειφθεί από τον τόπο μας. Είναι ντροπιαστικό για όλους μας να πεθαίνουν άνθρωποι, πόσω μάλλον νέοι, με τέτοιον τραγικό τρόπο. Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός. Και το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ. Είναι μια γιορτή της κοινωνίας. Η ευχή όλων μας είναι να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα. Να μην ξαναχυθεί το αίμα νέων ανθρώπων».

Τα παραπάνω λόγια δεν βγήκαν από το στόμα ενός τυχαίου ανθρώπου. Βλέπετε ο Γιάννης Βένος προσέφερε τις υπηρεσίες του στον Αρη και σαν προπονητής και σαν μάνατζερ και ως γενικός αρχηγός, ακόμη-ακόμη και ως μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ! Είχε διακριθεί, μάλιστα, στην πολυετή καριέρα του στον Αρη για το καθαρό και περίτεχνο παιχνίδι του, γεγονός που αναγνώρισαν πολλοί μεγάλοι αντίπαλοί του, όπως ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο Μίμης Παπαϊωάννου και ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, οι οποίοι εκφράστηκαν με κολακευτικά λόγια για τον τρόπο που τους αντιμετώπισε ως αντιπάλους σέντερ φορ.

Μιλώντας στην «Π», ο πρόεδρος των Βετεράνων Ποδοσφαιριστών του Αρη, ο οποίος αγωνιζόταν κυρίως ως μέσος, αλλά ενίοτε και ως στόπερ (καθώς και σε όλες σχεδόν τις θέσεις της άμυνας, του κέντρου και της επίθεσης, ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας του!), αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον πρόεδρο του Συλλόγου Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών της Πάτρας, Τάκη Λαμπρόπουλο για τη διεξαγωγή φιλικών αγώνων και τη συμμετοχή σε τουρνουά σες διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Για την ιστορία, ο σύλλογος Βετεράνων του Αρη αριθμεί 110 συνολικά μέλη! Ολα εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια του άτυχου Αλκη.

Μ. ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗΣ: «ΠΡΩΤΑ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ»

Πίσω από κάθε δράση που πραγματοποιείται τον τελευταίο χρόνο όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, στη μνήμη του Αλκη Καμπανού βρίσκεται η «Δομή 1ης Φεβρουαρίου-Εις το Ονομα του Αλκη 2022». Οπως ήδη διαβάσατε, οι εκδηλώσεις μνήμης για τον δολοφονημένο νέο θα κορυφωθούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη με τη μεγάλη πορεία που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της συμπρωτεύουσας.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Ενας χρόνος από τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού - Στην «Π» ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης για το οπαδικό

«Η Δομή για τον Αλκη ιδρύθηκε από μία ομάδα πολιτών που δεν είχαμε καμμία σχέση με Δομές και δεν μας περίσσευε χρόνος», δήλωσε στην «Π» ο αντιπρόεδρος της Δομής Μανώλης Ανδρεαδάκης και πρόσθεσε: «Μοναδικό καύσιμο που διαθέτουμε είναι ο πόνος που νοιώσαμε, η ενσυναίσθηση και η απόφαση μας να επιδράσουμε και να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την κοινωνία μας. Γνωρίζουμε ότι για να γίνει πράξη το τελευταίο πρέπει πρώτα να ξεκινήσουμε να αλλάζουμε τον εαυτό μας. Μέσω της Δομής είμαστε αποφασισμένοι να μάθουμε πρώτα εμείς,να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, καλύτεροι οπαδοί, να μάθουμε να σεβόμαστε περισσότερο την διαφορετικότητα».

Και ο Μ. Ανδραδάκης έκλεισε με τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους πορεύεται η Δομή: «Το πρώτο που θέλουμε είναι το να μην ξεχαστεί ο Αλκης. Θα μπορούσε να είναι το παιδί και ο αδερφός του καθενός μας. Το δεύτερο, είναι η βοήθεια και η στήριξη που θέλουμε να δώσουμε σε θύματα οπαδικής βίας. Αυτό γίνεται με την προσφορά ιατρικής, ψυχολογικής, νομικής κ.ά. βοήθειας σε θύματα οπαδικής βίας, με τη δημοσιοποιήση περιστατικών και επικοινωνία τους, με τη σύσταση

Παρατηρητηρίου για περιστατικά βίας χαμηλής έντασης, κ.ά. Και το τρίτο και πιο δύσκολο, ο μεγάλος μας στόχος είναι η αλλαγή της οπαδικής κουλτούρας. Αυτό γίνεται με ενέργειες που επιδρούν στην κοινωνία αναπτύσσοντας την ενσυναίσθηση και το δικαίωμα στην πολυχρωμία, αλλά και με διαύλους επικοινωνίας μεταξύ φιλάθλων-οπαδών διαφορετικών ομάδων».

Τέλος, ο Μ. Ανδρεαδάκης αποκάλυψε στην «Π» ότι η «Δομή 1ης Φεβρουαρίου-Εις το Ονομα του Αλκη 2022» έχει εγγεγραμμένα μέλη και από την Πάτρα και δεν αποκλείεται να δούμε αντίστοιχες δράσεις το επόμενο διάστημα κλαι στα μέρη μας.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ