ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Επιστημονικό Πάρκο Πατρών: Αναβαθμίζεται σε ζώνη καινοτομίας

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Βασίλειος Λουκόπουλος μιλά στην «Π» για τη «θερμοκοιτίδα» έρευνας και καινοτομίας όπου γεννήθηκαν μερικά από τα μεγαλύτερα success story της Ελλάδας και τα σχέδια μετεξέλιξης της δομής.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Επιστημονικό Πάρκο Πατρών: Αναβαθμίζεται σε ζώνη καινοτομίας

Τα σχέδια της νέας διοίκησης για την αναβάθμιση του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών σε ζώνη καινοτομίας, παρουσιάζει σήμερα στην εφημερίδα «Πελοπόννησο», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Βασίλειος Λουκόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Τομέα Θεωρητικής και Μαθηματικής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής.

Το ΕΠΠ αποτέλεσε ένα από τα πρώτα μοντέλα «θερμοκοιτίδας» startup επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, συμβάλλοντας στην προώθηση της καινοτομίας αλλά και στην ανάδειξη μερικών από τα λεγόμενα «success story» της Ελλάδας σε αυτό τον κρίσιμο τομέα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Επιστημονικό Πάρκο Πατρών: Αναβαθμίζεται σε ζώνη καινοτομίας

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, Βασίλειος Λουκόπουλος

– Κύριε Λουκόπουλε, δώστε μας μια συνοπτική περιγραφή, του τι κάνει το Επιστημονικό Πάρκο;  

Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών είναι τεχνολογικός φορέας εποπτευόμενος από τη γενική γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας, ο μοναδικός με έδρα την Πάτρα και την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που αρχικά δημιουργήθηκε με βάση το μοντέλο υποστήριξης «θερμοκοιτίδας» νέων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας και εξυπηρετεί ανάγκες δημοσίου συμφέροντος.

Πλέον και μετά τις αντίστοιχες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη αισιοδοξούμε ότι θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του ακόμη περισσότερο και θα καταφέρουμε όλοι μαζί οι εμπλεκόμενοι φορείς να διαμορφώσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για την περαιτέρω ενίσχυση της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Κύριος σκοπός του είναι η προσφορά υψηλής ποιότητας υποδομών και υπηρεσιών για την διαμόρφωση των προϋποθέσεων ώστε, αφενός να υποστηρίξει και να προωθήσει τη δημιουργία, λειτουργία και ανάπτυξη καινοτόμων επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας μέσα από διαδικασίες γρήγορης ανάπτυξης (startup, spin/ spinαφετέρου να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων, ερευνητικών ινστιτούτων, ερευνητικών ομάδων και των επιχειρήσεων στην επίλυση σύγχρονων τεχνολογικών προκλήσεων καθώς και την αξιοποίηση των παραγόμενων ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Απώτερος στρατηγικός στόχος του ΕΠΠ είναι να προωθήσει, σε συνεργασία με άλλους φορείς, τη δημιουργία μία δυναμικής επιχειρηματικής περιοχής καινοτομίας (ζώνη καινοτομίας) στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, που θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και προσανατολισμού της προς το «αναδυόμενο καινοτομικό οικονομικό -παραγωγικό περιβάλλον» διευκολύνοντας -προσθετικά και εναλλακτικά- καινούργιες οικονομικές, παραγωγικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες στην περιοχή.

– Tι έχει πετύχει μέχρι σήμερα το ΕΠΠ ως μοντέλο θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας;

Μέχρι σήμερα το ΕΠΠ έχει επιτελέσει άριστα το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε, αποτελώντας διαχρονικά στη Δυτική Ελλάδα τον προνομιακό προορισμό και θώκο ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων και ερευνητικών ομάδων που ήθελαν να προετοιμάσουν το επιχειρηματικό τους εγχείρημα ή ακόμα και τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης μεγαλύτερων τεχνολογικών επιχειρήσεων. Παραδείγματα αποτελούν οι εταιρείες Think Silicon (εξαγοράστηκε από την Applied Materials των ΗΠΑ), η Advent Technologies (ακολούθησε αυτόνομη στρατηγική μεγέθυνσης μέσα από το Χρηματιστήριο NASDAQ της Νέας Υόρκης, η ΥODIWO, η οποία ξεκίνησε ως Nanoradio στη συνέχεια εξαγοράστηκε από τη Samsung και αυτονομήθηκε εκ νέου, η Bytemobile η οποία εξαγοράστηκε από τη Citrix, η Helbio, η Atmel Hellas. Σήμερα το ΕΠΠ φιλοξενεί περίπου 40 εταιρείες και ένα ερευνητικό ινστιτούτο (ΙΝΒΙΣ) αξιοποιώντας τις άρτιες υποδομές, τις υπηρεσίες που προσφέρονται και το τεχνολογικό οικοσύστημα που δημιουργείται.

PSP-2.0: Τρεις νέες μονάδες με κέντρο υπερ-υπολογιστικής ισχύος

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Επιστημονικό Πάρκο Πατρών: Αναβαθμίζεται σε ζώνη καινοτομίας
– Ποιους στόχους έχει θέσει η νέα διοίκηση του ΕΠΠ; 

Το ΕΠΠ αναζητά διαρκώς νέες δυνατότητες ανάπτυξης με αιχμή την ενίσχυση του ερευνητικού και τεχνολογικού του προφίλ για την υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων. Οι σύγχρονες τάσεις έχουν ήδη καταδείξει συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις για την ανάπτυξη του τεχνολογικού οικοσυστήματος και τη δημιουργία σύγχρονων Επιστημονικών-τεχνολογικών Πάρκων 4ης γενιάς.

Στους μελλοντικούς στόχους ιδιαίτερη σημασία έχει το έργο «PSP-2.0»το οποίο αφορά στην επέκταση των κτιριακών υποδομών  του ΕΠΠ, ώστε να στεγάσει σταδιακά τα ερευνητικά και τεχνολογικά εργαστήρια και τον εξοπλισμό τους, καθώς επίσης και τους απαραίτητους γραφειακούς, πολυλειτουργικούς κοινόχρηστους και βοηθητικούς χώρους τριών μονάδων.

> Η μονάδα «Κέντρο Καινοτομίας» PSP-InnoTech. Σε αυτή θα φιλοξενούνται οι εργασίες του «Venture Lab» για την επιστημονική υποστήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης των νέων επιχειρήσεων που βρίσκονται ακόμα στο αρχικό στάδιο σύστασής τους και βασίζονται σε τεχνολογίες που προκύπτουν κυρίως από τα ερευνητικά εργαστήρια των πανεπιστημίων, των ερευνητικών ινστιτούτων ή και του ίδιου του ΕΠΠ.

>Η μονάδα PSP-HPC center η οποία θα είναι μία μοναδική περιφερειακή υποδομή υπερ-υπολογιστικής ισχύος, που θα έχει στόχο να υποστηρίξει το περιφερειακό τεχνολογικό οικοσύστημα προσφέροντας την απαραίτητη υπολογιστική ισχύ και τις δυνατότητες των τεχνολογιών HPC. Με τον τρόπο αυτό θα επιταχύνει τον ψηφιακό και «πράσινο» μετασχηματισμό στην έρευνα, τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς.

> Η μονάδα PSP-Factory Labs θα είναι μία συνεργατική ερευνητική μονάδα με σκοπό τον πειραματισμό και την ανάπτυξη τεχνολογιών (technology development), τη μετατροπή ερευνητικών αποτελεσμάτων και καινοτόμων ιδεών σε προϊόντα και υπηρεσίες (translation), την παρουσίαση (demonstration) και παράλληλα τη μείωση του κόστους και του ρίσκου επένδυσης σε νέες, έξυπνες εφαρμογές κυρίως για τη βιομηχανία (σχεδιασμός προϊόντων, παραγωγή, μεταποίηση).

– Από το ΕΠΠ έχουν βγει μερικές από τις μεγαλύτερες «ιστορίες επιτυχίας» νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Δεν βλέπουμε όμως αντίστοιχη κινητικότητα στο επόμενο στάδιο, που είναι η ανάπτυξη αυτών των επιχειρήσεων εδώ, στο επίπεδο της παραγωγής, με αποτέλεσμα να «χάνουμε» πολύτιμη προστιθέμενη αξία. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει σε αυτό το πεδίο;

Στην πραγματικότητα δεν έχουν όλες οι εταιρείες παραγωγή με την παραδοσιακή έννοια. Π.χ. υπάρχει παραγωγή ΙΡ το οποίο παραμένει και είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας (π.χ. Advent, think-Silicon, Citrix, Yodiwo κ.λπ.). Επίσης θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι startupς απευθύνονται σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον και κατά συνέπεια είναι απόλυτα λογικό κάποιες από αυτές να μεταφέρουν δραστηριότητες οι τις έδρες τους στο εξωτερικό. Το σημαντικό όμως είναι να παραμένει ο δεσμός για κάτι νέο ή την παροχή βοήθειας και συμβουλευτικής στους νεότερους. Το ΕΠΠ επιτελεί αυτό το ρόλο με επιτυχημένο τρόπο για περισσότερο από 30 χρόνια.

Από την άλλη χρειάζεται άμεση ενίσχυση του ΕΠΠ σε νέες κτηριακές πολυλειτουργικές υποδομές (εξοπλισμός) ώστε να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος εταιρείες που θέλουν να εγκατασταθούν από την Ελλάδα (κυρίως Αθήνα) ή το εξωτερικό. Αυτό μάλιστα μπορεί να συνδυαστεί και με τη δημιουργία της ζώνης καινοτομίας που αναφέρθηκε προηγουμένως, ώστε να αναπτυχθεί ένα πραγματικά ισχυρό καινοτομικό επιχειρηματικό περιβάλλον που θα λειτουργήσει ως πόλος προσέλκυσης και ανάπτυξης της νεοφυούς αλλά και της πιο ώριμης επιχειρηματικότητας. Επίσης να υπάρξει καλύτερος σχεδιασμός, χρηματοδότηση και συνεργασία στην υλοποίηση μεγάλων τεχνολογικών έργων ώστε να προσελκύονται μεγάλες επενδύσεις. Το ΕΠΠ έχει υποβάλλει κατά καιρούς διάφορες προτάσεις. Η Δυτική Ελλάδα θα πρέπει να προσελκύσει κάποια μεγάλη επένδυση, όπως η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα ή η Κρήτη.

ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

> ADVENT: Η Advent Technologies Holdings Inc. είναι μια εταιρεία που αναπτύσσει, κατασκευάζει και εμπορεύεται προηγμένα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βασισμένα σε κυψέλες καυσίμου. Κατατάσσεται ανάμεσα στις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως, στον κλάδο της.

> NEWDRUG: Είναι μια ιδιωτική νεοφυής εταιρεία βιοτεχνολογίας που ειδικεύεται στο σχεδιασμό, τη σύνθεση και την ανάπτυξη νέων συνθέσεων στην έρευνα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, την υπέρταση και τον COVID-19.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Επιστημονικό Πάρκο Πατρών: Αναβαθμίζεται σε ζώνη καινοτομίας

New Drug

> ΙΝΒΙΣ: Το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων, συνεισφέρει ενεργά σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας, που σχετίζονται με ολοκληρωμένα βιομηχανικά συστήματα, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας, μέσω της εφαρμογής τεχνολογιών αιχμής.

> INSYBIO: Εστιάζει, μέσω προηγμένων υπολογιστικών εργαλείων μεγάλων δεδομένων, στην ανακάλυψη βιοδεικτών για τον καρκίνο, τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες και τη διατροφή που είναι απαραίτητοι για την ανακάλυψη φαρμάκων και την επιτάχυνση της έρευνας, την εξατομικευμένη ιατρική και διατροφή.

> SPACE HORIZON: Είναι μια Εταιρεία Ναυτιλιακών Υπηρεσιών με πιστοποίηση ISO 27001, συνδυάζει την τεχνογνωσία της Πληροφορικής με τη σε βάθος γνώση της Ναυτιλίας, προκειμένου να παρέχει μοναδικές υπηρεσίες προσαρμοσμένες στη ναυτιλιακή αγορά.

> SMART GRID: Η εταιρεία ξεκίνησε από μια ομάδα έμπειρων στελεχών πληροφορικής με εκτενή γνώση στην ανάπτυξη πρωτοποριακών τεχνολογιών και εμπειρία στις συνεργασίες λειτουργίας και στοχεύει να προσφέρει λύσεις λογισμικού, ειδικά στον τομέα της διαχείρισης αισθητήρων και δεδομένων.

> ODYSSEY: Η Odyssey Cybersecurity κατέχει εδώ και 20 χρόνια ηγετική θέση στον τομέα Cloud & Information Security, υποστηρίζοντας οργανισμούς παγκοσμίως στις προσπάθειές τους για επίτευξη κυβερνοανθεκτικότητας. Διαθέτει γραφεία σε Ελλάδα, Κύπρο, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το πελατολόγιο της αποτελείται από οργανισμούς διαφορετικού μεγέθους, τομέα και πολυπλοκότητας σε 35 χώρες.

> ΕΚΕΠΕΚ: Αποτελεί ένα Κέντρο Ικανοτήτων που ασχολείται με την εφαρμογή της τεχνολογίας της Προσθετικής Κατασκευής στη βιομηχανία.  Στόχος της είναι να αποτελέσει ένα μοναδικό one – stop – shop στη ΝΑ Ευρώπη, παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες και τεχνολογικές λύσεις, έρευνα, κατάρτιση και εκπαίδευση προς όλους τους ενδιαφερόμενους στον τομέα της Προσθετικής Κατασκευής.

> ITHACA: Αποτελεί θερμοκοιτίδα και οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων που προωθεί την ενδυνάμωση της καινοτόμου και βιώσιμης επιχειρηματικότητας. Από το 2013 υποστηρίζει τη δημιουργία startups και καινοτόμων ΜμΕ, μέσα από εντατικές εκπαιδεύσεις, πρόσβαση σε διεθνή τεχνογνωσία και καλές πρακτικές, καθώς και διασύνδεση με ένα παγκόσμιο δίκτυο μεντόρων και συνεργατών. Είναι πρωτοβουλία της Ολλανδικής Πρεσβείας, υπό τη διαχείριση της μη κερδοσκοπικής Ithaca, και από το 2019 λειτουργεί ως ένας remote-first incubator.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Επιστημονικό Πάρκο Πατρών: Αναβαθμίζεται σε ζώνη καινοτομίας

Ithaca

> ΗΛΕΚΤΡΟΝ: Αξιοποιεί μαγνητική νανοτεχνολογία για εφαρμογές στην υγεία που αναπτύσσεται στο Cavendish Laboratory, The University of Cambridge. Αποστολή της είναι η ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, βελτίωση της ποιότητας ζωής και μείωση του φόρτου του καρκίνου στη κοινωνία.

> THINK SILICON: H Think Silicon, εταιρεία του Ομίλου Applied Materials, ιδρύθηκε το 2007 στην Πάτρα και έχει παραρτήματα στην Αθήνα, στο Τορόντο, στο Οστιν, Τέξας, στην Κολωνία, Γερμανία και στο Ταϊπέι, Ταϊβάν. Δραστηριοποιείται στην σχεδίαση και υλοποίηση υψηλής απόδοσης 2D & 3D Μονάδων Επεξεργασίας Γραφικών (Graphics Processors Units ή GPUs) και Ελεγκτών Οθόνης (Display Processors/Controllers) για την αναδυόμενη αγορά του Internet of Things (IoT), των φορέσιμων συσκευών (wearables), των οικιακών συσκευών και οθονών βιομηχανικού αυτοματισμού.

> ADRINE: Ιδρύθηκε το 2018 και καλύπτει το πεδίο της έρευνας, ανάπτυξης και τεχνολογικής ωρίμανσης προηγμένων υλικών και διεργασιών. Παρέχει υπηρεσίες σχεδιασμού, προσομοίωσης, πειραματικής ανάλυσης και προτυποποίησης προϊόντων για πληθώρα εφαρμογών με προσαρμοσμένες φυσικές/μηχανικές ιδιότητες.

> DIGITAL SKY: Η εταιρεία Digital Sky, προσπαθώντας να παρακολουθήσει το πρόβλημα της ρύπανσης των θαλασσών, εξέλιξε την καινοτόμο εφαρμογή Float, δίνοντας την δυνατότητα στον χρήστη να βλέπει την θέση, να παρακολουθεί και να αναφέρει τη συγκέντρωση  πλαστικών στην θάλασσα και γύρω από τις ακτές.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Επιστημονικό Πάρκο Πατρών: Αναβαθμίζεται σε ζώνη καινοτομίας

Digital Sky

> NOESIS TECHNOLOGIES: Δραστηριοποιείται στον χώρο της Μικροηλεκτρονικής και πιο συγκεκριμένα στη σχεδίαση προϊόντων πυριτίου πνευματικής ιδιοκτησίας, με εξειδίκευση στην σχεδίαση και υλοποίηση τηλεπικοινωνιακών αλγορίθμων υψηλής υπολογιστικής πολυπλοκότητας και οι βασικές αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται είναι αυτές των τηλεπικοινωνιών, αμυντικών συστημάτων, βιομηχανικού ελέγχου και αεροδιαστημικής.

> SATWAYS: Η εταιρεία Satways μετρά 16 χρόνια λειτουργίας στην ανάπτυξη λύσεων ολοκληρωμένου ελέγχου εφαρμογών ασφαλείας για την αστυνομία, την ακτοφυλακή, τις επείγουσες ιατρικές υπηρεσίες, την πολιτική προστασία, τις αποστολές πυρόσβεσης και διάσωσης, την προστασία σημαντικών δημοσίων υποδομών, τις ασφαλείς μετακινήσεις και τον έλεγχο των συνόρων.

>ERASMUSBNB: Η Erasmusbnb έχει δημιουργήσει έναν ιστότοπο – πλατφόρμα για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών διαμονής και διαβίωσης των φοιτητών που συμμετέχουν σε προγράμματα κινητικότητας Erasmus+, όπως, επίσης και του ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων.

> EASN: Εταιρεία παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών έρευνας με έμφαση στον τομέα της αεροναυπηγικής και αεροδιαστημικής. Με περισσότερα από 10 χρόνια παρουσίας στο ευρωπαϊκό ερευνητικό οικοσύστημα η EASN-TIS.

> LODIGE GREECE: Η Lödige Industries είναι κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος συστημάτων air cargo, automatic car parks, και intralogistics συστημάτων. Η Loedige Greece άνοιξε τα γραφεία της στην Πάτρα το 2021, με στόχο την ενίσχυση και διεύρυνση των δυνατοτήτων της εταιρείας για ανάπτυξη λογισμικού στα προϊόντα της Lödige Industries, με έμφαση στα air cargo και στα automatic car park systems.

> BRITE: Εχει αναπτύξει ένα καινοτόμο διαφανές ηλιακό πάνελ για εφαρμογές σε θερμοκήπια και συστήματα Agri-PV. Η καινοτομία της επιτρέπει στο ηλιακό πάνελ να απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία είναι άχρηστη τόσο για τα φυτά όσο και τις ηλιακές κυψελίδες, και να την επανεκπέμπει στο ορατό φάσμα όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα φυτά και τις ηλιακές κυψελίδες.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ - Επιστημονικό Πάρκο Πατρών: Αναβαθμίζεται σε ζώνη καινοτομίας

Brite

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ