Αυτή είναι η δύναμη της κοινωνίας

Η αρχισυντάκτρια της “Π” Μαρίνα Ριζογιάννη γράφει…

Ανθρωποι όλων των ηλικιών, υγιείς και ασθενείς με το κίνητρο της εθελοντικής προσφοράς, της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, συγκεντρώθηκαν, υπό την ομπρέλα του 1ου Φεστιβάλ Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας, στις εγκαταστάσεις της πλαζ της Πάτρας.
Συνολικά 58 εθελοντικοί φορείς της Δυτικής Ελλάδας, μας υπενθύμισαν τι σημαίνει αλληλεγγύη, τι σημαίνει εθελοντισμός, τι σημαίνει ανθρωπισμός, τι σημαίνει προσφορά.

Με όπλο τους το καθαρό χαμόγελο σκόρπισαν γύρω τους ελπίδα, αισιοδοξία και αγάπη για τη ζωή. Χωρίς να το βροντοφωνάζουν, επισήμαναν τι έχει πραγματική αξία στην καθημερινότητά μας και σε τι πρέπει να εστιάζουμε. Κι έχει μεγαλύτερη σημασία αυτή η επισήμανση διότι προέρχεται από ανθρώπους που είναι λαβωμένοι. Από ανθρώπους που η ζωή δεν τους φέρθηκε και τόσο καλά. Αυτοί όμως κλώτσησαν τα εμπόδια που υψώθηκαν μπροστά τους και όχι μόνον κατάφεραν να σηκωθούν όρθιοι αλλά, άπλωσαν και χέρι βοηθείας σε όσους βρέθηκαν στην ίδια θέση με αυτούς.
Το πρώτο γενναίο βήμα τους ήταν η έξοδό τους από τον κλοιό της μιζέριας που μοιραία άπλωσε γύρω τους η αναποδιά της ζωής με την οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι. Δεν επέλεξαν όμως τον εύκολο δρόμο της μοιρολατρίας. Μετέτρεψαν τον πόνο τους και τη θλίψη τους, σε δύναμη ψυχής και σε διάθεση για προσφορά στον συνάνθρωπο.

Το εύκολο θα τους ήθελε απλούς παρατηρητές ή ακόμα και κριτές στα όσα εξελίσσονται γύρω μας. Αυτοί όμως επέλεξαν να ανέβουν στο άρμα της ζωής και να πρωταγωνιστήσουν στο πεδίο της κοινωνικής φροντίδας. Μοιράζοντας εμπειρίες, γνώση, ενθαρρυντικό λόγο αλλά και προσφέροντας, σε πρακτικό επίπεδο, διεξόδους και δυνατότητες στις οποίες δεν έχουν όλοι πρόσβαση, αποκαλύπτουν το καλό πρόσωπο της κοινωνίας. Καλύπτουν το κενό που το κράτος πρόνοια επιμένει να αγνοεί, παρ’ ότι γνωρίζει την ύπαρξή του. Δεν επιδιώκουν τα εύσημα και την επιβράβευση, αλλά αρκούνται στο χαμόγελο που θα εισπράξουν από αυτόν που του κράτησαν το χέρι και τον τράβηξαν στη ζωή και στο φως.

Η πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας να ενώσει και να αναδείξει όλη αυτή τη δύναμη που κρύβεται στα σπλάχνα της κοινωνίας, ήρθε την κατάλληλη στιγμή. Λειτούργησε ως διώκτης του φόβου, της απαισιοδοξίας, της θλίψης, της μιζέριας που η πανδημία άπλωσε γύρω μας.

Οι εκατοντάδες εθελοντές των κοινωνικών φορέων της Δυτικής Ελλάδας, μας ξύπνησαν από τον λήθαργό μας υπογραμμίζοντας ότι ο καθένας μας πρέπει να βρίσκει τη δύναμη και να τραβάει την κουρτίνα που τον απομονώνει από τη ζωή και τον φυλακίζει στον μικρόκοσμό του.
Το 1ο Φεστιβάλ Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας έδωσε την ευκαιρία να ξανασυστηθούμε με τη ζωή και τον άνθρωπο. Παράλληλα όμως έσπειρε τον καρπό της συνεννόησης, της συνεργασίας και της σύμπραξης μεταξύ όλων των δυνάμεων της κοινωνίας. Το αν αυτός θα καρποφορήσει εξαρτάται από το εάν θα υπάρξει μέριμνα για την καλλιέργειά του. Πάντως ο σπόρος έπεσε.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ