Κανέλα: ποια είναι τα οφέλη του δημοφιλούς μπαχαρικού, με τη γλυκιά γεύση;

Κανέλα: ποια είναι τα οφέλη του δημοφιλούς μπαχαρικού, με τη γλυκιά γεύση;

Η κανέλα είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό, που ξεχωρίζει για την υπέροχη γεύση και το άρωμα του, καθώς και για τα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που περιέχει, τα οποία θωρακίζουν τον οργανισμό και τον προφυλάσσουν από διάφορες ασθένειες.

Η αρωματική κανέλα στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από τον εσωτερικό φλοιό του δέντρου επιστημονικά γνωστό ως Cinnamomum.

Τα διαφορετικά είδη κανέλας

  • Κανέλα Κεϋλάνης, που θεωρείται η αυθεντική μορφή της και είναι και πιο ακριβή στην αγορά.
  • Στην κανέλα Cassia, ή κινεζική κανέλα, όπου είναι η πιο δημοφιλής μορφή και υπάρχει σχεδόν παντού (γνωστή και ως Cinnamomum cassia)
  • Στην κανέλα Ινδονησίας ή κασσία του Παντάνγκ (Padang cassia ή Cinnamomum burmannii)
  • Κανέλα της Σαϊγκόν ή κασσία του Βιετνάμ ή κανέλα του Βιετνάμ (γνωστή και ως Cinnamomum loureiroi)

Πού οφείλεται η μυρωδιά της κανέλας;

Η ξεχωριστή μυρωδιά και η γεύση της κανέλας οφείλονται στο λιπαρό της μέρος, το οποίο έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα στην ένωση κινναμαλδεΰδη. Η ένωση αυτή, σύμφωνα με μελέτες, είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες από τις ισχυρές επιδράσεις που έχει η κανέλα στην υγεία και το μεταβολισμό μας.

Ποια είναι τα οφέλης της κανέλας;

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Στην κανέλα περιέχονται ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες. Μια μελέτη που εξέτασε τα οφέλη της κανέλας, διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική χορήγηση της θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα, μειώνοντας παράλληλα τα επίπεδα δεικτών που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της φλεγμονής, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη.

Ακόμη, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της κανέλας είναι τόσο ισχυρές που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φυσικό συντηρητικό τροφίμων.

Λειτουργεί ως ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό

Το μπαχαρικό αυτό σύμφωνα με μελέτες, περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Μειώνει τριγλυκερίδια, χοληστερόλη και σάκχαρο

Επίσης, η χρήση της κανέλας βοηθά και στη μείωση των καρδιακών παθήσεων καθώς σύμφωνα με μια ανασκόπηση, η κατανάλωση τουλάχιστον 1,5 γραμμαρίου ή περίπου 3/4 ενός κουταλιού του γλυκού κανέλας την ημέρα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της ολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με μεταβολική νόσο. Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα μιας άλλης ανασκόπησης 13 μελετών.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση όταν καταναλώνεται τακτικά για τουλάχιστον 8 εβδομάδες.

Ρυθμίζει την ινσουλίνη

Μερικές ακόμη μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η κανέλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να υποστηρίξει τον καλύτερο έλεγχό του.

Βάζει «φρένο» στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Εκτός από τις ευεργετικές επιδράσεις στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η κανέλα μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα μέσω πολλών άλλων μηχανισμών.

Από τη μία, παρεμβαίνει σε πολλά πεπτικά ένζυμα, γεγονός που επιβραδύνει τη διάσπαση των υδατανθράκων στο πεπτικό σας σύστημα. Από την άλλη, μια ένωση της κανέλας μπορεί να μιμηθεί τις επιδράσεις της ινσουλίνης, για να βελτιώσει την πρόσληψη του σακχάρου στα κύτταρα.

Ύστερα από μελέτες και πειράματα που έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους έχουν επιβεβαιώσει τις ευεργετικές επιδράσεις της κανέλας, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσει την αιμοσφαιρίνη A1c, έναν δείκτη μακροχρόνιου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Η ιδανική ποσότητα είναι 1-6 g ή περίπου 0,5-2 κουταλάκια του γλυκού κανέλας την ημέρα.

Τι είναι η κανέλα;

Η κανέλα, που γράφεται και ως κανέλλα ή καννέλα, είναι ένα μπαχαρικό που βρίσκεται στο εσωτερικό του φλοιού αρκετών δέντρων από το γένος Κιννάμωμον (Cinnamomum). Στην Κύπρο αποκαλείται: καπαμάς ή / και καπαμάς βαρωσιώτικος.

Πού χρησιμοποιείται η κανέλα;

Χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική, όσο και στη ζαχαροπλαστική.

Ενώ το κιννάμωμον το γνήσιον (Cinnamomum verum) θεωρείται μερικές φορές ότι είναι η “αληθινή κανέλα”, η περισσότερη κανέλα στο διεθνές εμπόριο προέρχεται από συγγενή είδη, τα οποία αναφέρονται επίσης ως “κασσία” (“cassia”) ξεχωρίζοντας έτσι από την “αληθινή κανέλα”.

Η κανέλα είναι το όνομα για ίσως μια ντουζίνα είδη δέντρων και μπαχαρικών που παράγονται από κάποια από αυτά. Όλα είναι μέλη του γένους Κιννάμωμον (Cinnamomum) της οικογένειας των δαφνοειδών (Lauraceae). Μόνο λίγα από αυτά καλλιεργούνται για εμπορικούς σκοπούς ως μπαχαρικό.

Από πού προέρχεται η ονομασία της κανέλας;

Σύμφωνα με τη Βικιπαιδεία, η αγγλική λέξη cinnamon που βεβαιώνεται στα αγγλικά από τον 15ο αιώνα, προέρχεται από το Αρχαίο Ελληνικό «κιννάμωμον» (kinnámōmon (αργότερα kínnamon), μέσω των ενδιάμεσων μορφών των Λατινικών και των Μεσαιωνικών Γαλλικών. Η Ελληνική με τη σειρά της το είχε δανειστεί από τη Φοινικική γλώσσα, η οποία θα ήταν παρόμοια με τη σχετική στα Εβραϊκά qinnamon.

Το όνομα cassia (κασσία), καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Αγγλική γλώσσα γύρω στο 1000 μ.Χ., είχε δανειστεί μέσω της Λατινικής και σε τελική ανάλυση προέρχεται από το Εβραϊκό q’tsīʿāh, μια μορφή του ρήματος qātsaʿ που σημαίνει “απογυμνώνω το φλοιό”.

Στα πρώιμα νεότερα Αγγλικά χρησιμοποιείται επίσης το όνομα canel ή canella, παρόμοιο με τα σημερινά ονόματα της κανέλας σε πολλές άλλες Ευρωπαϊκές γλώσσες, τα οποία προέρχονται από τη Λατινική λέξη cannella, υποκοριστικό του canna («σωλήνας»), που προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη κάννη, από τον τρόπο που τυλίγεται καθώς στεγνώνει.

Πώς να χρησιμοποιήσετε την κανέλα;

Η κανέλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να προσθέσετε κανέλα στα φαγητά σας, στα ροφήματά σας, στα γλυκά σας ή να την χρησιμοποιήσετε ως μπαχαρικό για το ψωμί σας. Μπορείτε επίσης να πάρετε κανέλα σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.

Πόσο κανέλα πρέπει να καταναλώνετε ημερησίως;

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη κανέλας είναι 1-2 κουταλάκια του γλυκού. Ωστόσο, αν έχετε διαβήτη, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε κανέλα.

Ποια είναι η καλύτερη κανέλα για την υγεία;

Η κανέλα Κεϋλάνης θεωρείται σαν η καλύτερη ποικιλία κανέλας για την υγεία μας, επειδή έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κουμαρίνη από την κανέλα Κασσία. Η κουμαρίνη είναι μια ουσία που μπορεί να είναι επιβλαβής σε υψηλές δόσεις. Η κανέλα Κεϋλάνης έχει επίσης υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Επιπλέον, η κανέλα Κεϋλάνης έχει πιο γλυκιά γεύση από την κανέλα Κασσία, γεγονός που την καθιστά πιο ευχάριστη στη χρήση.

Ακολουθούν μερικά από τα οφέλη της κανέλας Κεϋλάνης για την υγεία:

  • Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
  • Βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
  • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.
  • Βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου και μειώνει τον κίνδυνο άνοιας και Alzheimer.
  • Έχει αντιμυκητιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
  • Βοηθά στη βελτίωση της πέψης και μειώνει τη δυσκοιλιότητα.
  • Έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει τα κύτταρα από τη βλάβη.

Εάν ψάχνετε για ένα υγιεινό και νόστιμο μπαχαρικό, η κανέλα Κεϋλάνης είναι η καλύτερη επιλογή.

Ποια είναι οι παρενέργειες της κανέλας;

Η κανέλα είναι γενικά ασφαλής για κατανάλωση, αλλά σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως:

  • Ανορεξία
  • Ναυτία
  • Πυρετό
  • Δερματικά εξανθήματα
  • Αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Εάν έχετε διαβήτη, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε κανέλα.

Πώς καταναλώνεται η κανέλα;

Η κανέλα μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους:

  • σαν ρόφημα
  • να προστεθεί σε φρούτα, χυλό βρώμης ή ρυζόγαλο ή αντίστοιχα γλυκά
  • να προστεθεί σε smoothies

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ