Αγκινάρες με ντομάτα από τον Αξιώτη Παράσχο

Αγκινάρες με ντομάτα από τον Αξιώτη Παράσχο

Αγκινάρες
Επιλέγουμε τις αγκινάρες εκείνες που είναι συμπαγείς και τα φύλλα τους είναι σχετικά κλειστά. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για λουλούδια. Αν τα φύλλα είναι ανοιχτά, σημαίνει ότι έχουν ανθίσει, άρα δεν είναι φρέσκιες. Ένας ακόμα τρόπος να ελέγξουμε τη φρεσκάδα τους είναι να λυγίσουμε ένα πέταλο στη μέση. Αν σπάσει και βγάλει χυμό, μπορούμε να την πάρουμε.

Οι δυο ποικιλίες αγκινάρας που κυριαρχούν στην Ελλάδα είναι η αργίτικη, η οποία είναι πράσινη, και η ιώδης της Αττικής, που έχει ανοιχτό πορφυρό χρώμα. Υπάρχει, βέβαια, και η άγρια αγκινάρα, της οποίας τα φύλλα έχουν στην άκρη κίτρινα αγκαθάκια.
Αν και οι αγκινάρες δεν είναι το πιο εύκολο λαχανικό στην προετοιμασία, ο πλούτος των θρεπτικών συστατικών τους αξίζει τον χρόνο που αφιερώνουμε στο καθάρισμά τους.

Αγκινάρες με ντομάτα από τον Αξιώτη Παράσχο

Μπορούμε να καταναλώσουμε:
• τα εσωτερικά, πιο τρυφερά φύλλα τους (όχι ολόκληρα, το λευκό μέρος που βρίσκεται κοντά στην καρδιά),
• ένα τμήμα από το κοτσάνι (περίπου 3 εκ. κάτω από την καρδιά, αρκεί να το έχουμε καθαρίσει),
• την καρδιά (αφού αφαιρέσουμε τα φύλλα στη βάση της και το χνούδι).

Μπορούμε να τις απολαύσουμε ωμές (ιδανικά με λεμόνι και αλάτι), αλλά και μαγειρεμένες.
Οι επιλογές είναι πολλές: αλά πολίτα, με πατάτες και αρακά, με αρνάκι ή χοιρινό, στον φούρνο (γεμιστές ή ογκρατέν), σε ομελέτες, στην πίτσα και φυσικά σε σαλάτες. Αν θέλουμε κάτι πιο απλό, μπορούμε απλά να τις ψήσουμε στη σχάρα ή στα κάρβουνα, να τις βράσουμε ή να τις τηγανίσουμε.

Το λευκό μέρος των φύλλων τους, παρόλο που είναι στυφό, μπορούμε να το φάμε ωμό ακόμα και ως σνακ ή συνοδευτικό σε μια ποικιλία, βουτώντας το σε βούτυρο αρωματισμένο με βότανα, σε χούμους, σε σάλτσα πέστο, ακόμα και σε ταχίνι.

Αγκινάρες με ντομάτα
Υλικά:
600 gr. αγκινάρες
4-5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
500 gr. ψιλοκομμένη ντομάτα
1 καρότο
1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών σπιτικό
80 gr. κουκουνάρι καβουρντισμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι – πιπέρι

Παρασκευή:
Καθαρίζετε τις αγκινάρες, αφαιρώντας το κοτσάνι και τα σκληρά φύλλα.
Κόβετε τις σκληρές άκρες των φύλλων, βγάζετε το χνούδι από τη μέση, κόβετε τις αγκινάρες στα τέσσερα και τις τοποθετείτε σε λεκάνη με νερό και το χυμό ενός λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.

Ζεματίζετε τις αγκινάρες για 5΄ και τις στραγγίζετε.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Προσθέτετε την ψιλοκομμένη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι το καρότο και το ζωμό λαχανικών. Σιγοβράζετε τη σάλτσα αυτή για 15΄.
Προσθέτετε τις αγκινάρες και συνεχίζετε το βράσιμο για 30 λεπτά ακόμη. Στο τέλος πασπαλίζετε το φαγητό με το μαϊντανό, προσθέτετε το κουκουνάρι και ανακατεύετε. Αφήνετε το φαγητό να βράσει για 2΄ και σερβίρετε ανάλογα με την φαντασία σας.

Παράσχος Αξιώτης
Executive Consultant Chef
Τα Μονοπάτια των Γεύσεων

Τα Μονοπάτια των Γεύσεων

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ