Αίγιο: Επίτιμος Δημότης Αιγιάλειας ο Ιάκωβος Τσούνης – Στην πόλη του Μουσείου του

Αίγιο: Επίτιμος Δημότης Αιγιάλειας ο Ιάκωβος Τσούνης - Στην πόλη του Μουσείου του

Σε ανακήρυξη του πατρινού μεγάλου εθνικού ευεργέτη Ιάκωβου Τσούνη σε επίτιμο δημότη Αιγιάλειας, προχωρά ο Δήμος, με απόφαση που έλαβε χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατόπιν πρότασης του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης Πάνοθυ Γιαννούλη και θετικής εισήγησης του δημάρχου Δημ. Καλογερόπουλου.Ο δήμαρχος Αιγιάλειας δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για μια σημαντική προσωπικότητα. Ταπεινός, ευπατρίδης, μεγάλος εθνικός ευεργέτης, με τελευταία του επιθυμία να φύγει από τη ζωή ξυπόλητος, πεινασμένος, περνώντας όπως ξεκίνησε στην αρχή».    

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Θα γίνει σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Αίγιο -η ακριβής ημερομηνία της οποίας δεν έχει καθοριστεί- στην οποία θα αναγνωστεί το ψήφισμα του ΔΣ, προγραμματίζεται η φιλοξενία του ιδίου του τιμώμενου και προσκεκλημένων, καθώς και γεύμα ή δείπνο που θα παραθέσει ο Δήμος προς τιμήν του.

ΑΠΟΓΟΝΟΣ

Πρόκειται για απόγονο των Αγωνιστών του 1821 Πετμεζά, Λόντου και Δημακόπουλου, με συνεισφορά στην πατρίδα, δωρεά πολλών εκατομμυρίων ευρώ περιουσίας του στις Ενοπλες Δυνάμεις, ο οποίος έχει τιμηθεί για αγαθοεργίες από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους Πατριάρχες Ιεροσολύμων, Αλεξάνδρειας και Αντιοχείας, την Εκκλησία της Ελλάδος, ενώ τελευταία έλαβε από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το μεγάλο Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, αλλά και από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ το ξίφος του υποστρατήγου επί τιμή.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Στην περιοχή, έχει προηγηθεί στην απόδοση τιμών, η Ιερά Μητρόπολη, ταυτίζοντας τον κοινωνικό της ρόλο με την εθνική προσπάθεια, με τον μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων & Αιγιαλείας Αμβρόσιος να λαμβάνει  την πρωτοβουλία φιλοξενίας και στέγασης του «Μουσείου Τσούνη» σε χώρο της στο Αίγιο και τον ίδιο τον ιεράρχη να λέει τότε ότι «σε δύσκολους καιρούς, όπως η Κατοχή ή και η σημερινή οικονομική αλλά και ηθική κρίση, οι εθνικοί αγώνες τείνουν να ταυτιστούν με τους κοινωνικούς» και πως «η Εκκλησία και η Ι.Μ. είναι περήφανες για τη μεγάλη συμβολή τους στους εθνικούς αγώνες, όπως περήφανη είναι με την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου με εθνικό, κοινωνικό και θρησκευτικό περιεχόμενο που έρχεται να ενισχύσει και να συνεχίσει αυτή τη συμβολή και προσφορά στο Εθνος με αντικείμενα τα οποία αναδεικνύουν τον πνευματικό πλούτο και τη δημιουργικότητα μιας σπουδαίας ελληνικής ψυχής. Το όνομα του Ιακώβου Τσούνη είναι άλλωστε ταυτόσημο διεθνώς με τις έννοιες «εντιμότητα», «εργατικότητα» και «προσφορά», όπως ανέφερε η Ι.Μ.   

ΤΑΠΕΙΝΟΣ

Την 1η Σεπτεμβρίου 2019 το «στολίδι» του Αιγίου στεγάζεται στην οδό Πολυχρονιάδου 8 και το επισκέφθηκε ο ίδιος ο ιδρυτής του Ιακώβος Τσούνης, παρόντος του υφυπουργού Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. Με την ταπεινότητα που τον διακρίνει, χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «τον έσχατο αλλά και ελάχιστο των ανθρώπων», ερμηνεύοντας τα δημιουργήματά του ως το καλώς εννοούμενο επιβεβλημένο καθήκον του προς την πατρίδα. «Ο,τι κι αν έκανα το έκανα από την επιθυμία μου να είμαι πάντα εθνικά και κοινωνικά χρήσιμος, έχοντας ως στόχο τη γνώση και τον παραδειγματισμό των νεώτερων ανθρώπων. Ολα αυτά τα αποκτήματα της ζωής μου, στο Μουσείο, θέλω να αποτελέσουν εύγλωττα διδάγματα για τους σύγχρονους προοδευτικούς ανθρώπους, για την αυριανή κοινωνία. Σε καμιά περίπτωση δεν θέλησα να αποτελέσουν αντικείμενα μιας προσωπικής συλλογής ή να εξυπηρετήσουν κάποια μορφή κοινωνικής προβολής. Η πατρίδα μας μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της εάν εμείς οι Ελληνες διακατεχόμεθα από αγάπη και ομοψυχία! Θα ευχαριστώ για πάντα την πατρίδα μου, διότι μου έδωσε την ευκαιρία να ονομάζομαι Ελληνας!», κατέληξε ο κ. Τσούνης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Πάτρα. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, ήταν δασάρχης και ο Ιάκωβος ήταν το τελευταίο από τα 13 παιδιά του. Πολέμησε σε ηλικία 15 ετών στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940. Ξεκίνησε ως εκτελωνιστής στον Πειραιά. Το 1966 εισέρχεται στην ναυτιλία ως εφοπλιστής, αποκτώντας συνολικά 13 εμπορικά πλοία και σχηματίζοντας μεγάλη περιουσία. Από τότε αρχίζει και η μεγάλη φιλανθρωπική του δράση. Δημιούργημά του επίσης είναι το Μουσείο, που βρίσκεται παραπλεύρως της μόνιμης κατοικίας του στην οδό Κύπρου, στου Παπάγου. Δώρισε την περιουσία του, 23 εκατ. ευρώ και 60 αποβατικά σκάφη (αμφιβίων επιχειρήσεων) στις Ενοπλες Δυνάμεις. Ο 98χρονος έχει τιμηθεί ως εθνικός ευεργέτης και ως βετεράνος πολεμιστής. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πλαστογράφησε την ταυτότητά του, σε ηλικία 16 ετών, ώστε να εμφανίζεται μεγαλύτερος, για να σπεύσει στο αλβανικό μέτωπο. Υπογράφει ως «ένας μικρός και ασήμαντος ανθρωπάκος, αλλά γνήσιος απόγονος των πολεμιστών του 1821» σε επιστολή που έστειλε στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ. Δώρισε ακόμα: Πλήρη ανακαίνιση 29 κλινών της κλινικής στο 401 ΓΣΝΑ, αγορά ανταλλακτικών για τα τεθωρακισμένα των ακριτικών μονάδων του Εβρου, αγορά υπερσύγχρονων καμερών νυχτερινής όρασης, ανέγειρε ορθόδοξους ναούς ανά την επικράτεια και στην Ιαπωνία.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ  

Το Μουσείο Ιακώβου Τσούνη προϋπήρχε του σημερινού, πριν από 25 και πλέον έτη και στεγαζόταν στο κτίριο της οδού Κύπρου, στου Παπάγου. Χτίστηκε αθόρυβα και σεμνά σε 1 χρόνο κι εκεί στεγάζονταν αντικείμενα που αναδεικνύουν τον πλούτο και τη δημιουργικότητα μιας σπουδαίας ελληνικής ψυχής. Την ιδέα αυτή ενθάρρυνε ακόμα περισσότερο η καθοριστική παρέμβαση του τ. προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ώστε να δωριστεί το Μουσείο στην Πάτρα, τόπο καταγωγής του κ. Τσούνη. Οντως, τον Αύγουστο του 2004 υπογράφηκε το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής μεταξύ αυτού και του δημάρχου Ανδρέα Καράβολα, αλλά η εγκατάσταση του Μουσείου, λόγω παραλείψεων και κωλυσιεργιών δεν πραγματοποιήθηκε, γεγονός που ο κ. Τσούνης αφήνει στην κρίση του Θεού, όπως έχει πει.  

Η περισυλλογή και διάσωση των κειμηλίων έρχεται από τον Μητροπολίτη Αμβρόσιο, ο οποίος αναγνωρίζοντας την αξία των εκθεμάτων και θέλοντας να τιμήσει τον αγωνιστή, ήρωα και άνθρωπο Τσούνη, ζήτησε την ιστορικής σημασίας συλλογή προκειμένου να την εκθέτει μόνιμα σέ κατάλληλο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως, προσφέροντας στην πόλη του Αιγίου ένα κόσμημα πολιτισμού.

Ο κ. Τσούνης δέχθηκε να μεταφέρει τα κειμήλια, λόγω οφειλής, τιμής και ευγνωμοσύνης στην ιστορική Μητρόπολη και τα εγκαίνια του Μουσείου τελέστηκαν μεγαλοπρεπώς στις 21 Οκτωβρίου 2012. Εκτίθενται κειμήλια θρησκευτικής, εθνικής και ιστορικής αξίας του νεότερου Βετεράνου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, υπό την καλλιτεχνική ευθύνη του μουσειολόγου και συντηρητή έργων τέχνης Ιωάννη Π. Γκερέκου. Η συλλογή περιλαμβάνει συνολικά 215 εκθέματα και δεσπόζουν αρχιερατικά άμφια, ράβδοι, εγκόλπια και μίτρες αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών, όπως του μακαριστού Σεραφείμ, του Αγίου εθνομάρτυρος Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου, του Πατριάρχου Κων/πόλεως Βαρθολομαίου, σταυροί, καλλιγραφημένα ευαγγέλια, χειρόγραφα του 17ου αι., παλαίτυπα με νεότερες εικόνες,  τμήμα ξυλόγλυπτου από γυναικωνίτη της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, σειρά κειμηλίων αγωνιστών του 1821 (Λονταίοι, Πετμεζαίοι και Παπαφλέσσα) πίνακες ζωγραφικής γνωστών καλλιτεχνών, πλήθος από παράσημα, μεγαλόσταυρους, τιμητικές διακρίσεις, περγαμηνές, αναμνηστικά μετάλλια, όλα με οικουμενική διάσταση αλλά κυρίως που ακτινοβολούν το μεγαλείο του ελληνικού πνεύματος πέρα του ελλαδικού χώρου.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

tridafilop@pelop.gr

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ