Αμάλ Κλούνεϊ στο Προεδρικό: Νέα συνάντηση με Τασούλα 12 χρόνια μετά τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Η γνωστή δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται στην Αθήνα για τη Συνάντηση των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO – Το απόγευμα συμμετέχει σε κλειστή εκδήλωση στους Στύλους του Ολυμπίου Διός για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τον Πολιτισμό

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η Αμάλ Κλούνεϊ, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αθήνα για τη Συνάντηση των Πρέσβεων Καλής Θελήσεως της UNESCO. Η συνάντηση είχε οριστεί επισήμως για τις 12 το μεσημέρι από την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Η παρουσία της διεθνούς δικηγόρου στην Αθήνα έχει έντονο πολιτιστικό αποτύπωμα, καθώς αργότερα σήμερα θα συμμετάσχει σε κλειστή εκδήλωση στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, με αντικείμενο «Τεχνητή Νοημοσύνη και Πολιτισμός».
Η Αμάλ Κλούνεϊ επισκέπτεται την Ελλάδα έπειτα από πρόσκληση της νέας Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως της UNESCO για την Προστασία και Προώθηση του Πολιτισμού, Κωνστάνζας Σμπώκου-Κωνσταντακοπούλου, με την οποία θα πραγματοποιήσει τη συζήτηση στις 18:00. Στην εκδήλωση αναμένεται να παραστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η συνάντηση που ξυπνά το 2014
Η σημερινή εικόνα της Αμάλ Κλούνεϊ με τον Κωνσταντίνο Τασούλα έχει, όμως, και ένα ιδιαίτερο πολιτικό και πολιτιστικό παρελθόν.
Οι δυο τους είχαν συναντηθεί ξανά το 2014, όταν ο Κωνσταντίνος Τασούλας ήταν υπουργός Πολιτισμού και η Αμάλ Αλαμουντίν, όπως ήταν τότε ευρύτερα γνωστή, είχε βρεθεί στην Αθήνα στο πλαίσιο της νομικής διερεύνησης της ελληνικής διεκδίκησης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Τότε, το υπουργείο Πολιτισμού είχε ζητήσει από το δικηγορικό γραφείο στο οποίο εργαζόταν η Κλούνεϊ να εξετάσει τις νομικές πτυχές της διεκδίκησης και του επαναπατρισμού των Γλυπτών. Δώδεκα χρόνια αργότερα, οι δύο τους συναντώνται ξανά θεσμικά, αυτή τη φορά στο Προεδρικό Μέγαρο και με την UNESCO στο επίκεντρο.
Η σύνδεση έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον σε μια περίοδο κατά την οποία η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εξακολουθεί να βρίσκεται ανοικτή ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο.
Από την UNESCO στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Η επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ δεν περιορίζεται στη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η απογευματινή εκδήλωση στους Στύλους του Ολυμπίου Διός φέρνει στο ίδιο τραπέζι δύο από τα πλέον επίκαιρα ζητήματα για τον σύγχρονο πολιτισμό: την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και τις αλλαγές που προκαλεί η Τεχνητή Νοημοσύνη στον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται, διακινείται και προστατεύεται το πολιτιστικό περιεχόμενο.
Το βράδυ, στις 20:30, έχει προγραμματιστεί επίσημο δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης, με τα έσοδα να προορίζονται για την ενίσχυση του Ταμείου της UNESCO για τον Πολιτισμό και ειδικότερα για δράσεις κατά της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών.
Στο σημερινό πρόγραμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας περιλαμβάνεται επίσης συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO Χάλεντ Ελ Ενάνι, ο οποίος ανέλαβε τη θέση μετά την εκλογή του το 2025.
Η επιστροφή της Αμάλ Κλούνεϊ στην Αθήνα αποκτά έτσι διαφορετική διάσταση από μια ακόμη επίσκεψη διεθνούς προσωπικότητας: συνδέει τη σημερινή ατζέντα της UNESCO με μια παλιότερη και ιδιαίτερα συμβολική παρουσία της στην Ελλάδα, όταν στο επίκεντρο βρίσκονταν τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News