Ανακάμπτει ο μαύρος «χρυσός», που θα φτάσει η τιμή της Κορινθιακής σταφίδας

O γενικός διευθυντής της Παναιγιαλείου Ενωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) Μίλτος Σταυρόπουλος στην «Πελοπόννησο», για την τιμή εκκίνησης της μαύρης κορινθιακής σταφίδας και τη φετινή παραγωγή του προϊόντος.

σταφίδα

Σε πορεία ανάκαμψης βρίσκεται η μαύρη κορινθιακή σταφίδα, ένα αγροτικό προϊόν με μεγάλο εξαγωγικό αποτύπωμα, που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τον πρωτογενή τομέα σε Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Νεμέα και Ζάκυνθο.

ΜΙΛΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

O γενικός διευθυντής της Παναιγιαλείου Ενωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) Μίλτος Σταυρόπουλος είπε στην «Πελοπόννησο» πως η τιμή εκκίνησης, που ανακοίνωσε πριν από 20 ημέρες στους παραγωγούς της περιοχής για τις παραλαβές μαύρης Κορινθιακής σταφίδας νέας εσοδείας, ήταν στο 1,80 ευρώ και ήδη έχει αυξηθεί στο 1,90 ευρώ το κιλό «βλέποντας» προς τα πάνω,

Πρόκειται για την ελάχιστη τιμή που δίνει η ΠΕΣ, η οποία λόγω του μεγέθους της συμπαρασύρει και την υπόλοιπη αγορά. Ωστόσο, για όσους αποφασίσουν να κρατήσουν τη σταφίδα τους μέχρι και τον Νοέμβριο, η τιμή μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερη και να ξεπεράσει τα 2 ευρώ το κιλό, γιατί η παραγωγή είναι μειωμένη φέτος κατά 40%.

Η ανάκαμψη της τιμής της μαύρης κορινθιακής σταφίδας ξεκίνησε από πέρυσι, μετά τα χρόνια του κορονοϊού, οπότε προκλήθηκε μεγάλη οικονομική ζημιά, με τις τιμές να κατρακυλούν ακόμα και στα 60 λεπτά το κιλό και πολλούς αγρότες είτε να αποχωρούν από το επάγγελμα είτε να αλλάζουν καλλιέργεια, είπε ο κ. Σταυρόπουλος. «Μια συντεχνία οικονομικών συμφερόντων προσπάθησε να βγάλει την ΠΕΣ από τη μέση, αλλά δεν τα κατάφερε» σημείωσε το στέλεχος της οργάνωσης.

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο πρόεδρος της ΠΕΣ και της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας Θανάσης Σωτηρόπουλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε, από την πλευρά του, ότι δεν έγιναν σωστοί χειρισμοί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την περίοδο του κορονοϊού, υπονοώντας ότι το προϊόν που έμεινε απούλητο ως απόθεμα, δεν αποσύρθηκε για οινοποίηση και οι τιμές κατέρρευσαν. Ολα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, είχαν ως αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό η καλλιέργεια.

Η φετινή παραγωγή, πάντως, αν και αποδίδει καλά οικονομικά, είναι μειωμένη λόγω του καύσωνα και της ξηρασίας, των λιγότερων καλλιεργούμενων εκτάσεων, του υψηλού κόστους, αλλά και της απαξίωσης που έχει υποστεί η καλλιέργεια από την πλευρά της Πολιτείας τα τελευταία χρόνια.

Η ποιότητά της, ωστόσο, θεωρείται πολύ καλή. Επειδή όμως το κόστος παραγωγής είναι αυξημένο, υπάρχει απώλεια εισοδήματος, γι’ αυτό και οι σταφιδοπαραγωγοί τονίζουν την ανάγκη να στηριχθεί ο κλάδος για να μπορέσει να συνεχίσει να παράγει και γι’ αυτό ζητείται τιμή ακόμα και στα 2,50 ευρώ το κιλό.