Αναζητώντας τον Τομ Σόγιερ…

Ο συντάκτης της «Π» και του pelop.gr Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος γράφει για σημάδια της εποχής μας.

Το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου κόσμου. Και η κάθε μεταπολεμική γενιά είχε τους δικούς της ήρωες και αντιήρωες.

Η 10ετία των ΄50ς είναι συνυφασμένη με τον Μακαρθισμό και με τη γέννηση της Στάζι, με τον Πόλεμο της Κορέας, με τον Χρουτσόφ, τον Τίτο, αλλά και με τον Παπάγο και τον Καραμανλή.

Η 10ετία των ΄60ς είχε Κένεντι, Φιντέλ Κάστρο και Νιλ Αρμστρονγκ, αλλά και είχε και τους Μπιτλς και τους Ρόλινγκ Στόουνς και, στα μέρη μας, την Αποστασία του 1965 και – δυστυχώς – και τους σκοτεινούς συνωμότες της 21ης Απριλίου, οι οποίοι πάτησαν τον όρκο τους στον Ανώτατο Αρχοντα της χώρας.

Η 10ετία του ΄70 είχε Νίξον και Πόλεμο του Βιετνάμ, είχε όμως και τον «Αττίλα» του καλοκαιριού του 1974, αλλά και τη Μεταπολίτευση.
Ο γράφων αποτελεί παιδί της 10ετίας του ΄80. Με το ΠΑΣΟΚ στα ντουζένια του, τον Ρίγκαν με τα ανέκδοτα του και την Θάτσερ κυρίαρχη μορφή στη Βρετανία. Με Κάρολο και Νταϊάνα, με Πάπα Παύλο-Ιωάννη Β΄, αλλά και με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φιλίππου και τα άλλα παιδιά…

Μια γενιά που 2-3 10ετίες μετά, πάνω που έπρεπε να βρίσκεται στο «πικ» της, κόλλησε στους «βάλτους» της αποβιομηχανοποίησης, της χρεοκοπίας, των Μνημονίων κι, εσχάτως, του κορονοϊού.

Η γενιά αυτή, βέβαια, που προσπαθεί να προσαρμοστεί στις τεχνολογικές (κι όχι μόνο) εξελίξεις της νέας εποχής, έχει πολλά ακόμη να δώσει, όχι μόνον στον εαυτό της, αλλά στην ίδια την ανθρωπότητα. Ναι-ναι, καλά διαβάσατε, καθώς είναι μια γενιά από καλή «πάστα», με αυθεντικό DNA χωρίς παρεμβάσεις, που πρόλαβε την ζωή χωρίς Faceboοk, Instagram και smart phones, μια γενιά που μεγάλωσε με αναλογικούς κι όχι με ψηφιακούς ήρωες.

Για τις προγούμενες γενιές τα είπαμε. Αναρωτηθήκατε, όμως, αλήθεια, πώς θα είναι οι γενιές που έρχονται; Η γενιά της 10ετίας του 2020 ή εκείνη του 2030 για την ακρίβεια. Θα είναι γενιές φαντασίας και συναισθημάτων ή θα εξελιχθούν σε ρομποτοποιημένες γενιές εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής και (υπερ)εργασίας; Θα επιτευχθεί μια ολική στροφή προς τον Ανθρωπο ή θα πάμε στην απόλυτη κυριαρχία της Τεχνητής Νοημοσύνης;

Να αναμένουμε γενιές ελευθερίας, χωρίς εθνικά ή ακόμη και… διαστρικά σύνορα ή πάμε ολοταχώς σε γενιές τύπου Οργουελ, «1984» και «Φάρμας των Ζώων», δηλαδή ανελεύθερων ανθρώπων, σύγχρονων δουλοπαροίκων, που θα λαμβάνουν εντολές από το πρωί μέχρι το βράδυ μπροστά από μια οθόνη; Θα είναι γενιές ένθεες, κοντά στον Χριστό ή θα παρατηρήσουμε μια στροφή προς την αθεΐα της επιστημονικής αυθεντίας ή, ακόμη χειρότερα, προς τον νεοπαγανισμό; Τα παιδιά του 2030 θα είναι παιδιά που θα ερωτεύονται ή ακόμη και γι΄ αυτό θα δίνει λύση ένας υπολογιστής και το παγκόσμιο δίκτυο; Θα ζήσουμε την digitalised version της καλύβας του μπαρμπα-Θωμά ή θα βρεθούν σύγχρονοι Τομ Σόγιερ και Χακλμπέρι Φιν;

Τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που καταθέσαμε θα τις έχουμε πιο σύντομα από ό,τι φαντάζεστε, καθώς οι εξελίξεις τρέχουν με ρυθμούς τέτοιους που, πλέον, δεν τις προλαβαίνουμε.

Για κάποιον απροσδιόριστο λόγο, πάντως, όλα τα παραπάνω, μας θυμίζουν ελαφρώς και τον Αϊνστάιν και το περίφημο: «Δεν γνωρίζω με τι είδους όπλα θα γίνει ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, όμως ο Δ΄ θα γίνει με πέτρες και ξύλα».

Οταν πατάς πολλά πλήκτρα, καμιά φορά μπορεί να πατήσεις και τα λάθος…

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ