Απέναντι Στις Νέες Συνθήκες Της Αγοράς

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ σχέσεις, σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον, διάφορων ταχυτήτων και σε συνθήκες κρίσης και ανακατατάξεων, είναι περίπλοκη υπόθεση. Δεν μπορεί να λυθούν μαγικά με ένα νομοθέτημα, ούτε μπορεί η εργασία να προστατευθεί με αφορισμούς σε κάθε προσπάθεια παρέμβασης.

ΝΑ ΜΗΝ κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, όσο πολιτικά εξυπηρετικό και δημαγωγικό και αν ακούγεται αυτό. Οι εργασιακές σχέσεις χρειάζονται αφενός παραδοχή της νέας πραγματικότητας- που ισχύει εδώ και καιρό στους περισσότερους τομείς- και προσαρμογές.

ΠΟΙΟ θα είναι το κριτήριο για τις προσαρμογές; Δεν μπορεί να είναι το συμφέρον της μιας πλευράς χωρίς να υπολογίζεται η βιωσιμότητα της άλλης. Κάτι τέτοιο θα ήταν είτε ανήθικο είτε παράλογο είτε και τα δύο.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ κυνισμός αν αναγνωρίσει κανεις ότι κατά την περίοδο της κρίσης, βρεθήκαμε σε μια κατάσταση όπου τα εργασιακά δικαιώματα ήταν δύσκολο ή και αδύνατο να τηρηθούν. Δεν έχουμε ξεφύγει και τόσο. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι θεμιτή και ανεκτή η εκμετάλλευση ούτε ότι μπορείς να κάνεις τον επιχειρηματία επ’ αόριστον επιβάλλοντας εργασιακές σχέσεις που εξυπηρετούν μόνο εσένα. Οποιος εργάζεται πρέπει να μπορεί να ζει από τη δουλειά του, εάν δεν θέλουμε πολίτες που να μισούν το σύστημα.

ΗΤΑΝ αναγκαίο να βρεθούν οι καλύτεροι δυνατοί όροι. Ναι, στην πράξη μπορεί να έχουμε καταστρατηγήσεις και αυθαιρεσίες και εκβιασμούς και εικονικές καταστάσεις. Αλλά τα πράγματα δεν μπορούσαν να μένουν όπως είχαν, αν δεν θέλαμε να κρύβουμε καταστάσεις κάτω από το χαλί και αν επιθυμούσαμε να προσαρμοστούμε στους κανόνες που θέτει η πραγματικότητα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ κομμάτων και συνδικάτων, μια 24ωρη απεργία, συνδυάζεται με το σύνθημα ότι ο νόμος θα καταργηθεί στην πράξη. Για πόσο καιρό θα απευθυνόμαστε στην κοινωνία με ασύστατες μεγαλοστομίες;

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ