Από την εξέγερση του ’73 στην κόπωση του ’22

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ των φοιτητών τον Νοέμβριο του 1973 είχε σαν αίτημα και στόχευση την πτώση της Χούντας και τον εκδημοκρατισμό. Οι εξεγερμένοι νέοι είχαν συναντίληψη ως προς τον πρώτο στόχο αλλά όχι ως προς τον δεύτερο, διότι το κίνημά τους δεν αποτελούσε μια ενιαία ταχύτητα.

ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ίσχυσε και τα επόμενα χρόνια με την παρακαταθήκη της εξέγερσης. Ο δημοκρατικός κόσμος-διότι με τον καιρό, ατυχώς, φούντωσαν και αρνητές της δημοκρατίας- δεν συζητά για εξάλειψη ή περιορισμούς στη δημοκρατική συγκρότηση της ελληνικής πολιτείας, αλλά δεν συμπίπτει ως προς το περιεχόμενο του δημοκρατικού ζητουμένου, όπως βέβαια δεν ταυτιζόμαστε και ως προς τα άλλα σκέλη του εμβληματικού συνθήματος του ’73.

ΑΛΛΟΣ πιστεύει ότι το «ψωμί» δεν κατανέμεται δίκαια και δεν φτάνει για όλους, άλλος πιστεύει ότι η κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών αποτελεί κεκτημένο για κάθε πολίτη στην εθνική επικράτεια. Αλλος εκτιμά ότι η παιδεία είναι λειψή και στρεβλή και άλλος πιστεύει ότι η ελληνική πολιτεία προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση στη μόρφωση σε κάθε πολίτη.

ΟΙ ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ και οι τριβές, ακόμα και οι συγχύσεις, συνιστούν το νόημα και την ουσία της πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης που δίνουν οξυγόνο στη δημοκρατία. Και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να μετατρέπονται αναδρομικά σε σκιά για την αξία, την καθαρότητα και τη σημασία της εξέγερσης του 1973, ούτε βέβαια να δίνουν πατήματα απαξίωσης της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας η οποία αποτέλεσε το θεμέλιο για να κτιστεί μια δυνατή και θεσμικά θωρακισμένη Ελλάδα.

ΑΝ ΚΑΤΙ κουράζει στην επέτειο, δεν είναι η αναδρομή στα γεγονότα της εποχής ούτε η επανάληψη των θρυλικών συνθημάτων, αλλά η ροπή παρατάξεων και ρηχών ρητόρων της εποχής μας να τραβολογούν τη σημαία του ’73 για να διεκδικήσουν την αποκλειστικότητά της με κούφιες κορώνες και εύκολα τσιτάτα. Και όλα αυτά, στο φόντο δυσκολιών και κακοδαιμονιών στις οποίες η δημοκρατία δεν βρήκε και δεν βρίσκει κατάλληλες θεραπείες, με αποτέλεσμα να ενοχοποιείται συνολικά ως σύστημα και «να την πληρώνει» και ο Νοέμβριος του ’73.

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ