«Αποτυπώματα ιστορίας και πολιτισμού»: Β’ κύκλος διαλέξεων και περιηγήσεων από την Κοινο_Τοπία
Ξεκινά ο Β’ κύκλος διαλέξεων «Αποτυπώματα ιστορίας και πολιτισμού» από την Κοινο_Τοπία. Δείτε το πλήρες πρόγραμμα και τους ομιλητές.
Τον Β’ κύκλο της επιτυχημένης δράσης «Αποτυπώματα ιστορίας και πολιτισμού» διοργανώνει η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία από τον Οκτώβριο του 2026 έως τον Μάρτιο του 2027. Την επιστημονική επιμέλεια έχουν η αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Ακτύπη και η ιστορικός-φιλόλογος Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα.
Ο κύκλος περιλαμβάνει πέντε εξειδικευμένες διαλέξεις και δύο θεματικές περιηγήσεις, με κεντρικό άξονα την ιστορική και αρχαιολογική διαδρομή της Αχαΐας από την προϊστορία έως τον 19ο αιώνα.
Πρόγραμμα Διαλέξεων & Θεματικές
-
Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026 (8 μ.μ.): «Η δολοφονία του Διονύσιο Φραγκόπουλου και οι αναρχικοί της Πάτρας» – Ομιλήτρια: Γιώτα Καΐκα-Μαντανίκα (εξ αναβολής).
-
Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2026: «Οι “Φρουροί της Αχαΐας”: Οι μυκηναϊκές ταφές πολεμιστών της βορειοδυτικής Πελοποννήσου και η προέλευση του τοπωνυμίου “Αχαΐα”» – Ομιλητής: Δρ Θεόδωρος Γιαννόπουλος (Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου).
-
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2026: «Ο Άνεμος του Κούρσου: οι ξεχασμένοι πειρατές και κουρσάροι του Πατραϊκού» – Ομιλητής: Γιώργος Καρέλας (Ιστορικός Ερευνητής).
-
Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2026: «Οι σεισμοί της Πάτρας: από τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα ιστορικά κείμενα στη σύγχρονη παρακολούθηση» – Ομιλήτρια: Ζαφειρία Ρουμελιώτη (Αναπλ. Καθηγήτρια Σεισμολογίας Πανεπιστημίου Πατρών).
-
Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2027: «Ελέφαντες στην Αχαΐα;! Τα απολιθωμένα προβοσκιδωτά της Πελοποννήσου» – Ομιλητής: Δρ Αθανάσιος Αθανασίου (Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας).
-
Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2027: «Munera gladiatoria: Μονομαχίες και θηριομαχίες στην Αχαΐα και τη Μακεδονία» – Ομιλήτρια: Δρ Αγγελική Κουκουβού (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης).
Παράλληλες Περιηγήσεις
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν δύο εκπαιδευτικές περιηγήσεις:
-
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου.
-
Σπονδυλωτή επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών και στο Α΄ Νεκροταφείο Πατρών.
Η δράση απευθύνεται καταρχάς στους φίλους και υποστηρικτές της Κοινο_Τοπίας, και σε όσους συμμετάσχουν σε όλο τον κύκλο των εκδηλώσεων. Για τη συμμετοχή, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, είναι απαραίτητη η κράτηση στη γραμματεία του συλλόγου στο 2610.622250 (Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 11πμ-2μμ και Πέμπτη, Παρασκευή 7μμ-9μμ) & στο 2610.277171 τις υπόλοιπες ώρες, καθώς και στο info@koinotopia.gr. Η λίστα δηλώσεων ανοίγει με την ανακοίνωση ομιλητή και ημερομηνίας. Θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στον πολυχώρο της Κοινο_Τοπίας, Καραϊσκάκη 153, ισόγειο.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Update μπλόκαρε αγορασμένα Microsoft Office 2021 και σταμάτησαν να λειτουργουν Word και Excel
Πώς να αντιμετωπίσετε τη μεσημεριανή εξάντληση χωρίς επιπλέον καφέ
Αιμίλιος Χειλάκης: Δεν θεωρώ ότι είμαι ούτε ο καλύτερος αλλά ούτε και ο χειρότερος ηθοποιός
Η Meta παρουσίασε νέο AI που δοκιμάζει τα ρούχα σας και προτείνει τι να φορέσετε
Πώς να προπαραγγείλετε τα έξυπνα γυαλιά Xreal Aura με Android XR
