CBL: Η πατρινή εταιρεία φτιάχνει δραστικές ουσίες για δύο αντιδιαβητικά φάρμακα

Η εταιρεία CBL του Κλεομένη Μπάρλου είναι η μόνη με άδεια παραγωγής δραστικών φαρμακευτικών ουσιών στην Ελλάδα, από τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων FDA

CBL: Η πατρινή εταιρεία φτιάχνει δραστικές ουσίες για δύο αντιδιαβητικά φάρμακα

Η εταιρεία Χημικά και Βιοφαρμακευτικά Εργαστήρια Πατρών, η οποία είναι γνωστή στη διεθνή αγορά φαρμάκων με τον διακριτικό τίτλο CBL Patras, κινείται στον χώρο της βιοτεχνολογίας και από το 2000 διαθέτει εργοστάσιο στη BIΠΕ Πατρών.

Κύριος μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο καθηγητής οργανικής χημείας και πρόεδρος του ΣΕΒΠ&ΔΕ Κλεομένης Μπάρλος. H CBL παράγει δραστικές ουσίες φαρμάκων που έχουν εξελιχθεί έπειτα από πολυετή έρευνα στα εργαστήρια της επιχείρησης, με συνεργασίες με τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες.

Μετά από μια πρώτη επιτυχία που είχε με την παραγωγή δραστικού για ένα αντικαρκινικό φάρμακο, η  CBL Patras σήμερα δημιουργεί δραστικές ουσίες για καινούργια αντιδιαβητικά φάρμακα. Αυτή την περίοδο η εταιρεία βρίσκεται σε φάση υλοποίησης μιας ακόμα επένδυσης για την παραγωγή φαρμάκων για διαβήτη τύπου ΙΙ. Αφορά συγκεκριμένα την παραγωγή του δραστικού συστατικού για τα γενόσημα ή μελλοντικά γενόσημα φάρμακα Luraglutide (Victoza) και Semaglutide, τα οποία αποτελούν μια αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

Απώτερος στόχος του έργου ήταν μέσω της έρευνας, να αναπτυχθούν καινοτόμα για την παγκόσμια αγορά φαρμακευτικά προϊόντα και ως αποτέλεσμα αυτού, να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας.

Επιπλέον, οι φάκελοι φαρμάκων (Drug Master Files) των αντιδιαβητικών πεπτιδίων GLP-1 Liraglutide (Victoza) και Semaglutide θα κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) ή/και στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Το προϊόν απευθύνεται στην τελική αγορά  και συνεπώς η εταιρεία  στοχεύει στην περαιτέρω αύξηση  του συνόλου των εξαγωγών της και στην ενίσχυση της θέσης κυρίως στις διεθνείς αγορές.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία του Κλεομένη Μπάρλου είναι η μόνη με άδεια παραγωγής δραστικών φαρμακευτικών ουσιών στην Ελλάδα, από τον αμερικανικό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων FDA.

 

 

Η «ΡΗΤΙΝΗ ΜΠΑΡΛΟΥ» ΚΑΙ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ROCHE

O καθηγητής Κλεομένης Μπάρλος έχει αναπτύξει πρωτοποριακές μεθόδους σύνθεσης πεπτιδίων και πρωτεϊνών μέσω ειδικών πολυμερών με βάση μια ρητίνη, την οποία κατοχύρωσε παγκοσμίως με την επωνυμία «Barlos Resin». Θεωρείται η σημαντικότερη εξέλιξη διεθνώς στον τομέα των ρητινών και χαρακτηρίστηκε ωςσταθμός στην εξέλιξη της σύνθεσης φαρμάκων σε στερεά φάση και ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Ηδη η ρητίνη Μπάρλου χρησιμοποιείται για την παρασκευή πάνω από 2.000 νέων φαρμάκων.

Το 1989 ίδρυσε την εταιρία CBL στην Πάτρα, η οποία εξειδικεύεται στην παραγωγή υλικών με εφαρμογή στη σύνθεση πεπτιδίων και πρωτεϊνών. Η μεγαλύτερη επιτυχία της εταιρείας ξεκίνησε με την αξιοποίηση της μεθόδου για την παραγωγή του φαρμάκου Fuzeon από τις επιχειρήσεις Roche και Trimeris κατά του AIDS.

Η Roche είχε εξελίξει το φάρμακο, όμως δεν μπορούσε να το παράξει σε μεγάλη ποσότητα για ευρεία χρήση με τις μέχρι τότε μεθόδους παραγωγής. Ο Κλεομένης Μπάρλος κατάφερε να δημιουργήσει μία μέθοδο που σταθεροποιούσε τα συστατικά του φαρμάκου σε ένα χάπι και μπορούσε πλέον να βγει στο εμπόριο σε βιομηχανική κλίμακα.

Ο Κλεομένης Μπάρλος, ανακηρύχθηκε επιστήμονας της χρονιάς και η εταιρεία του έχει βραβευθεί από διεθνείς οίκους για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της.

 

ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ

Μετά από πολλά χρόνια προετοιμασίας και επενδύσεις 10 εκατ. ευρώ, η CBL Patras δημιούργησε ένα πεπτίδιο που χρησιμοποιείται για την θεραπεία του καρκίνου του παχέως εντέρου. Το τελικό φάρμακο διαμορφώνεται από άλλη συνεργαζόμενη εταιρεία και διακινείται παγκοσμίως από μια τρίτη πολύ μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία.

Οπως εξηγεί ο κ. Μπάρλος, ο αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων FDA βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και για πολλές ημέρες, έκανε απαιτητικούς ελέγχους για να δώσει την πολύτιμη πιστοποίηση. Είχε προηγηθεί μια επένδυση άνω των 10 εκατ. ευρώ όπου η CBL ολοκλήρωσε τις εγκαταστάσεις για την αποκλειστική παραγωγή αυτών των δραστικών ουσιών.

Η εγκατάσταση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και να παράξει τρεις φορές, την ίδια παρτίδα δραστικής ουσίας βάρους 5 κιλών που θα έβγαινε στην αγορά, με ταυτόσημα αποτελέσματα και ποιότητα. Δηλαδή, η εγκατάσταση και η παραγωγή προηγείται της πιστοποίησης και έγκρισης. «Ηταν ένα πάρα πολύ μεγάλο ρίσκο για εμάς, προκειμένου να πάρουμε την μοναδική πιστοποίηση στην Ελλάδα από τον FDA για παραγωγή δραστικού» τόνισε ο κ. Κλεομένης Μπάρλος.

Σήμερα η CBL Patras βρίσκεται καθοδόν για την παραγωγή δραστικών ουσιών για δύο αντιδιαβητικά φάρμακα ευρείας χρήσεως. Πρόκειται για πεπτίδια, τα οποία είναι ένα δραστικό συστατικό που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για την αυτορρύθμιση του και χρησιμοποιούνται τόσο στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και κατόπιν στην παραγωγή τους, όσο και στην κατασκευή καλλυντικών, κτηνοτροφικών φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής.

Η εταιρεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο θετικής γνωμοδότησης, για την έγκριση παραγωγής του δραστικού συστατικού (API), για τα γενόσημα ή μελλοντικά γενόσημα φάρμακα Luraglutide (Victoza) και Semaglutide.

 

ΚΛΕΟΜΕΝΗΣ ΜΠΑΡΛΟΣ: ΑΝΕΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΟ COVID-19

CBL: Η πατρινή εταιρεία φτιάχνει δραστικές ουσίες για δύο αντιδιαβητικά φάρμακαΟ κ. Μπάρλος τόνισε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι η συζήτηση που γινόταν μέχρι πρότινος για την παραγωγή εμβολίου για την Covid-19 στην Ελλάδα ήταν άνευ αντικειμένου.

Οπως εξήγησε, αδεια για την παραγωγή οποιουδήποτε δραστικού στην Ελλάδα έχει μόνο η CBL Patras και η εταιρεία θα χρειαζόταν χρόνια προετοιμασίας για να παράγει τις ποσότητες της δραστικής ουσίας που θα απαιτούντο για ένα εμβόλιο μαζικής παραγωγής.

«Σκεφθείτε ότι το πρώτο δραστικό που πήρε έγκριση για να κυκλοφορήσει παγκοσμίως, εμείς το δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά επί τουλάχιστον πέντε χρόνια», σημείωσε ο κ. Μπάρλος. Ο ίδιος εκτιμά ότι για την έναρξη παραγωγής ενός εμβολίου Covid-19 στην Ελλάδα, απαιτούνται τουλάχιστον 4 – 5 χρόνια προετοιμασίας.

Επισημαίνει ότι η προσοχή των αρμόδιων αρχών, θα πρέπει να επικεντρωθεί σε άλλα πεδία δράσης όπου η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πολλά. «Ενα αντικαρκινικό φάρμακο το οποίο θα παραγόταν στην Ελλάδα, θα προσέφερε πολύ περισσότερα στη δημόσια υγεία και στην οικονομία. Το σημαντικότερο για εμένα είναι η αντιμετώπιση του καρκίνου, καθώς στην Ελλάδα πεθαίνουν ημερησίως τουλάχιστον 350 ασθενείς από αυτή τη νόσο» τόνισε ο κ. Μπάρλος.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ