«Χαράτσι» του Δήμου για κομμένο ρεύμα – Ανυποψίαστοι ιδιοκτήτες ακινήτων, βρέθηκαν με χρέη

Ιδιοκτήτες ακινήτων, στην Πάτρα, επειδή δεν εκδίδεται λογαριασμός ρεύματος, θεωρούν ότι δεν χρεώνονται και δημοτικά τέλη.

«Χαράτσι» του Δήμου για κομμένο ρεύμα - Ανυποψίαστοι ιδιοκτήτες ακινήτων, βρέθηκαν με χρέη Πρέπει να δηλώνεται η διακοπή ηλεκτροδότησης με βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ

Στην παγίδα της βεβαίωσης αναδρομικών δημοτικών τελών και προσαυξήσεων, πέφτουν λόγω άγνοιας νόμου, εκατοντάδες πατρινοί ιδιοκτήτες κενών ακινήτων (κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, αποθηκών, υπόγειων χώρων στάθμευσης), στα οποία έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, επειδή δεν χρησιμοποιούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι επειδή δεν εκδίδεται λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος, δεν χρεώνονται και δημοτικά τέλη. Ωστόσο, οι χρεώσεις αυτές συνεχίζουν να βεβαιώνονται, μέχρι η πρώτη ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών να φτάσει στην πόρτα του ιδιοκτήτη.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Διονύσης Πλέσσας τόνισε στην «Π» ότι, αυτοί οι ιδιοκτήτες ακινήτων αμέσως μετά την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει να πηγαίνουν στον οικείο δήμο και να δηλώσουν τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του ακινήτου τους, προσκομίζοντας μαζί και τη σχετική βεβαίωση του ΔΕΔΔΗΕ γιατί ο δήμος θα συνεχίσει να χρεώνει ποσά για δημοτικά τέλη και ΤΑΠ. Σε περιπτώσεις κατοικιών, αυτές οι χρεώσεις κυμαίνονται σε λίγες εκατοντάδες ευρώ, μέχρι ο ιδιοκτήτης να αντιληφθεί την παράλειψη, είπε ο κ. Πλέσσας. Ομως, το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο μεγάλο για όσους έχουν επαγγελματικό ακίνητο, όπου τα δημοτικά τέλη, τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις είναι μεγαλύτερα σε σχέση με τις κατοικίες.

Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, που γίνεται καθημερινά αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών ιδιοκτητών ακινήτων από όλη τη χώρα, έχει ζητήσει παρέμβαση της κυβέρνησης, κι αυτό γιατί οι ιδιοκτήτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστια αναδρομικά τέλη, πρόστιμα και προσαυξήσεις, τα οποία αδυνατούν να καταβάλουν, καθώς οι ισχύουσες ρυθμίσεις, προβλέπουν αναδρομικές χρεώσεις 14ετίας που αυξάνονται κάθε χρόνο μέχρι τη συμπλήρωση 20ετούς παραγραφής των οφειλών και πρόστιμα έως και 200%, για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και για τα αδήλωτα εμβαδά ακινήτων. Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να καταργηθεί η υποχρέωση των ιδιοκτητών για δήλωση των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων και να οριστεί ότι από τον χρόνο διακοπής της ρευματοδότησης από τον οικείο πάροχο, ισχύει αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

«ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ»

«Χαράτσι» του Δήμου για κομμένο ρεύμα - Ανυποψίαστοι ιδιοκτήτες ακινήτων, βρέθηκαν με χρέη

Διονύσης Πλέσσας

Ο Δήμος Πατρέων, έχει ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων. Αυτό τόνισε στην «Π» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Διονύσης Πλέσσας, λέγοντας πως κάθε μήνα οι Υπηρεσίες παραλαμβάνουν νέες λίστες οφειλετών από την ΔΕΗ. «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει κάποια νέα νομοθετική πρωτοβουλία, γιατί η υφιστάμενη ρύθμιση φτάνει μέχρι τις 24 δόσεις. Η επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων, θα βοηθήσει πολύ τους οφειλέτες και να ενισχύσει την εισπραξιμότητα των δήμων», πρόσθεσε.

ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Στο μεταξύ, την επαναφορά της τακτοποίησης των μεγάλων αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η σχετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί αυτό τον μήνα στη Βουλή και θα ισχύει μέχρι τον Μάρτιο του 2026.

«Χαράτσι» του Δήμου για κομμένο ρεύμα - Ανυποψίαστοι ιδιοκτήτες ακινήτων, βρέθηκαν με χρέη

Αρης Γκατζόγιας

Οπως σημειώνει στην «Π» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας, Αρης Γκατζόγιας, η νέα ρύθμιση για τα μεγάλα αυθαίρετα, θα αφορά σε αυτά που έχουν κατασκευαστεί μέχρι τις 28 Ιουλίου του 2011. Μετά από αυτή την ημερομηνία δεν υπάρχει δικαίωμα τακτοποίησης, όμως, το κράτος δίνει τη δυνατότητα να πληρώσουν οι υπόχρεοι το πρόστιμο σε δόσεις. Η τακτοποίηση θα γίνεται σε δύο φάσεις, με προσωρινή υπαγωγή και οριστική υπαγωγή μετά από έλεγχο από ελεγκτή δόμησης.

Ο κ. Γκατζόγιας τόνισε ότι τα αυθαίρετα κατηγορίας 5, είναι κτίσματα τα οποία δεν έχουν οικοδομική άδεια ή οι υπερβάσεις πέραν της οικοδομικής αδείας είναι πάνω από το 20% ως προς το ύψος ή πάνω από το 40% στην κάλυψη και τη δόμηση, πριν το 2007. Οσα από αυτά τα αυθαίρετα δεν είχαν τακτοποιηθεί με την ρύθμιση που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2021, δεν μπορούν πλέον να μεταβιβαστούν, κατά συνέπεια, η νέα ρύθμιση ήταν μονόδρομος λόγω του αδιεξόδου που είχε επέλθει. Και ενώ πρακτικά κατεδάφιση δεν γίνεται μέχρι σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις, τα πρόστιμα που βεβαιώνονται είναι δυσβάστακτα.

Σύμφωνα με τον κ. Γκατζόγια, το πρόστιμο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων της αυθαιρεσίας με την αντικειμενική αξία της ζώνης. Για παράδειγμα, 50 τ.μ. αυθαιρεσίας στην πιο φθηνή περιοχή της Πάτρας που έχει 600 ευρώ το τ.μ., αντιστοιχεί σε ποσό 3000 ευρώ, συν το πρόστιμο διατήρησης που επιβάλλεται κάθε χρόνο.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ