Χαρίτσης στην «Π»: «Επικίνδυνο η κυβέρνηση να πετάει λεφτά σε λίγους φίλους»

Με συνέντευξή του στην «Π», ο Αλέξης Χαρίτσης απαντά για τις αναπτυξιακές πολιτικές του κόμματός του, την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, τη Δυτική Ελλάδα αλλά και τις επερχόμενες εκλογές του 2023.

Χαρίτσης στην «Π»: «Επικίνδυνο η κυβέρνηση να πετάει λεφτά σε λίγους φίλους»

Σήμερα, στις 6.30 μ.μ  στον Πολυχώρο Royal της Πάτρας, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξειδικεύσει τις 6 εθνικές προτεραιότητες. Παρόντες θα είναι, ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης και ο τομεάρχης Επενδύσεων της – βουλευτής Μεσσηνίας  Αλέξης Χαρίτσης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε στην «Π».

Στην Πάτρα έρχεστε για να αναλύσετε τις 6 εθνικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αλήθεια πως ακούγονται θελκτικά τα όσα προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, όπως ο βασικός μισθός στα 800 ευρώ ή η αύξηση αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ και άλλα. Ποιο είναι το χρονικό πλαίσιο που θέτει το κόμμα για την εφαρμογή του προγράμματος;

Κάθε μέρα που περνάει δίχως αποφασιστική παρέμβαση και σύγκρουση με τον πυρήνα της ακρίβειας, η κατάσταση θα χειροτερεύει. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναμονής. Οι έξι εθνικές προτεραιότητες που παρουσιάσαμε στη ΔΕΘ συγκροτούν ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα άμεσης εφαρμογής. Μόνο έτσι μπορεί να μπει φρένο στην ακρίβεια που αυτή τη στιγμή διαλύει την ελληνική οικονομία. Να το πω με ένα παράδειγμα. Η αποφασιστική κρατική παρέμβαση για την ρύθμιση της αγοράς ενέργειας δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Το αντίθετο. Θα είναι εκείνο το μέτρο που θα ανοίξει το δρόμο για τη συγκράτηση των τιμών και την σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Η κυβέρνηση όμως επιλέγει να σκορπίσει τα χρήματα του ελληνικού λαού στην επιδότηση της αισχροκέρδειας. Κατά συνέπεια όλα είναι θέμα πολιτικών επιλογών. Και εμείς έχουμε επιλέξει μέτρα που περιγράφουν μια δύσκολη, αλλά δίκαιη και αναγκαία μάχη με τις πολλαπλές κρίσεις της εποχής μας.

Μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαγγείλει πως σκοπεύει να επανακρατικοποιήσει τη ΔΕΗ. Πως μπορεί να συμβεί αυτό; Θα αγοράσει το κράτος μετοχές; Με ποια μέθοδο θα γίνει η κρατικοποίηση;

Η κρατικοποίηση της ΔΕΗ είναι βήμα προς το μέλλον. Θυμίζω εδώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να μειώσει κατά 1 δισ. τον δανεισμό της ΔΕΗ και να εξασφαλίσει για 4 χρόνια μεσοσταθμική μείωση των λογαριασμών κατά 12.5%. Κατά συνέπεια, έχουμε και την εμπειρία και την πολιτική βούληση για να προχωρήσουμε. Αυτό που σχεδιάζουμε είναι η ριζική ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την πλήρη και αδιαφανή ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των δικτύων διανομής της ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, θέτουμε ως πρώτη προτεραιότητα την επιβολή κανόνων, την πάταξη της κερδοσκοπίας και την εξασφάλιση προσιτών τιμολογίων για όλους. Το επόμενο βήμα είναι η κρατικοποίηση της ΔΕΗ. Εδώ δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό, όπως δείχνουν τα παραδείγματα της γερμανικής και  γαλλικής κυβέρνησης για την εθνικοποίηση των ενεργειακών κολοσσών Uniper και EDF. Πρόκειται λοιπόν για μια πολιτική πρόταση που στοχεύει σε μία ΔΕΗ που θα λειτουργεί ως δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας. Για να το καταφέρουμε αυτό θα χρησιμοποιήσουμε κάθε τρόπο- το χρηματιστήριο, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την εξαγορά μετοχικών πακέτων άλλων επενδυτών.

«Η ελληνική κοινωνία έχει εξαντληθεί από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει πρόγραμμα για να ξεκολλήσει  ο τόπος από την λάσπη»

Εισηγείστε διαρκώς μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και του Ελάχιστου Φόρου Κατανάλωσης. Είναι δεδομένο πως θα ανακουφίσουν την κοινωνία αυτά τα μέτρα, αλλά θεωρείται αναπόφευκτη η δημιουργία ενός κενού κενό εσόδων στα ταμεία του κράτους. Πώς σκοπεύετε να το αναπληρώσετε;  

Αυτή τη στιγμή το πραγματικό και επικίνδυνο κενό στα δημόσια ταμεία το δημιουργεί η επιλογή της κυβέρνησης να πετάει λεφτά από το παράθυρο με αποδέκτες τους λίγους και ισχυρούς φίλους της. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα δημόσια οικονομικά, η εικόνα δεν έχει καμία σχέση με τις επαναλαμβανόμενες θριαμβολογίες των κυβερνητικών στελεχών. Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα της χώρας: 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2022 για την επιδότηση της αισχροκέρδειας στην ενέργεια. Τα καρτέλ θησαυρίζουν ενώ οι πολίτες υφίστανται διπλή αφαίμαξη και ως καταναλωτές και ως φορολογούμενοι. Το επιβεβαιώνουν τα αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ κατά 4 δισ. που εμφανίζονται στον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση. Και για αυτή την κατάσταση ο κ. Μητσοτάκης φέρει την ευθύνη στο ακέραιο.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Κάθε ευρώ που φεύγει από τα δημόσια ταμεία γίνεται ένας κρίκος καταπολέμησης της ακρίβειας. Η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% θα προσφέρει ουσιαστική ελάφρυνση στους καταναλωτές.

Προφανώς και πάλι εξαρτάται από τις πολιτικές επιλογές. Στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει οι ισχυροί να επωμιστούν το βάρος που τους αναλογεί. Και αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 10% για τα υψηλά μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ και ουσιαστική φορολόγηση των υπερκερδών που παρήχθησαν μέσα στην κρίση. Δεν μπορεί κάποιοι να πλουτίζουν μόνιμα και κάποιοι μόνιμα να επωμίζονται τα βάρη της κρίσης.

Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικές επενδύσεις. Με ποιους τρόπους σκοπεύει το κόμμα σας να βελτιώσει τις επενδυτικές συνθήκες εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση;

Η κυβέρνηση αρέσκεται να παρουσιάζει και στον τομέα των επενδύσεων μία εικονική πραγματικότητα. Αποφεύγει όμως να κάνει την σύγκριση με τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους που δείχνουν ότι η χώρα μας υστερεί σημαντικά. Πέρα όμως από το ύψος των επενδύσεων, το πιο ανησυχητικό είναι το είδος τους: κατασκευές, real estate και τουρισμός. Το ξέρουμε αυτό το μοντέλο. Είναι εκείνο που μας οδήγησε στο παρελθόν στη χρεοκοπία.

Η χώρα μας χρειάζεται ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο θα αξιοποιεί τις δυνατότητες που δημιουργεί ο τουρισμός για να στηρίξει την παραγωγή και την μεταποίηση. Αυτοί είναι οι κλάδοι που δημιουργούν νέες σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας, ενώ παράγουν υψηλή προστιθέμενη αξία και φορολογικά έσοδα για το κράτος. Και έχουμε τη δυνατότητα να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε φιλόδοξα για ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα που δεν θα περιορίζεται σε κάποιους ουρανοκατέβατους «επενδυτές», αλλά θα στηρίζεται σε ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σε κοινωνικές και τοπικές υποδομές, δυναμικές ιδιωτικές επενδύσεις, δράσεις συνδεδεμένες με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της χώρας.

 

Ουσιαστικά βρισκόμαστε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, η οποία σύντομα θα επισημοποιηθεί. Ποιοι είναι οι παράγοντες που πιστεύετε ότι μπορούν να ανατρέψουν τα δημοσκοπικά δεδομένα και θα φέρουν μια εκλογική πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτή τη στιγμή το μόνο ξεκάθαρο δεδομένο – στις δημοσκοπήσεις, αλλά κυρίως στην καθημερινότητα- είναι η εξάντληση της ελληνικής κοινωνίας από την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Ο συνδυασμός της ακρίβειας, της προκλητικής αλαζονείας και της παραβίασης των δημοκρατικών κανόνων δημιουργούν μια εικόνα αποτυχίας και απογοήτευσης.

Η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να πείσει εκ νέου ότι ο ζόφος δεν είναι νομοτέλεια για τις ζωές μας. Ότι υπάρχει ελπίδα. Και η ελπίδα περνάει μέσα από την αντίσταση, την αλληλεγγύη και την πολιτική αλλαγή. Έχουμε πρόγραμμα και το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει τις ριζοσπαστικές τομές και τις ρεαλιστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ξεκολλήσει ο τόπος από τη λάσπη. Η ευθύνη μας είναι να πείσουμε -με τα έργα μας και όχι μόνο με τα λόγια μας- για τη δυνατότητα αυτή. Τη δυνατότητα να ζήσουμε σε μια χώρα με Δικαιοσύνη για όλους. Με Δικαιοσύνη παντού.

 «Σχεδιάζουμε στήριξη της παραγωγικής βάσης, την ολοκλήρωση των μεταφορικών υποδομών και παρεμβάσεις για τουρισμό και πολιτισμό στη Δυτική Ελλάδα»

Η περιοχή μας συχνά παραπονιέται πως έχει μείνει πίσω στον κεντρικό αναπτυξιακό σχεδιασμό. Ποιο είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για να βιώσει ουσιαστική ανάπτυξη η Δυτική Ελλάδα;

Το μεγάλο ζητούμενο, όπως το είπατε, είναι ο κεντρικός αναπτυξιακός σχεδιασμός. Και εδώ δυστυχώς η κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε το έργο των 13 περιφερειακών συνεδρίων με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και του ολιστικού αναπτυξιακού προγράμματος που είχε επεξεργαστεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και όχι μόνο αυτό. Όταν ήρθε η ιστορική ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης κατέθεσε ένα πρόγραμμα από το οποίο απουσίαζε εντελώς η περιφερειακή διάσταση, ο αγροτικός τομέας και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε. Από την εποχή ολοκλήρωσης των οδικών αξόνων Κορίνθου – Πατρών και Αντιρρίου – Ιωαννίνων, που ολοκληρώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουμε δει κανένα μεγάλο έργο υποδομής. Ο κύριος Μητσοτάκης οργανώνει διάφορες φιέστες, αλλά την ίδια στιγμή ο Υπουργός Υποδομών δηλώνει ότι από το πολύπαθο έργο του οδικού άξονα Πατρών-Πύργου βρισκόμαστε, ακόμα, στο 7%. Παράλληλα, δεκάδες κρίσιμα έργα υποδομών κινδυνεύουν με καθυστερήσεις ή ακόμα και ματαίωση, λόγω της εκτόξευσης του κατασκευαστικού κόστους.

Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας αντιμετωπίζει αυξημένα προβλήματα. Παρότι διαθέτει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες, τόσο στον αγροτικό τομέα, όσο και στη βιομηχανία και στον τουρισμό, αφέθηκε επί δεκαετίες στην τύχη της χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάπτυξη αυτών των δυνατοτήτων και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της. Περισσότερο επλήγη από την αποβιομηχάνιση των προηγούμενων δεκαετιών, η οποία οδήγησε στη δραματική αύξηση της ανεργίας και την υποβάθμιση ολόκληρων περιοχών, αρκετά πριν την έναρξη της κρίσης. Ο δικός μας σχεδιασμός στοχεύει στην αλλαγή αυτής της πραγματικότητας, δίνοντας έμφαση στην στήριξη της παραγωγικής βάσης της περιοχής και στην ολοκλήρωση των μεταφορικών υποδομών και κρίσιμων παρεμβάσεων για τον τουρισμό και τον πολιτισμό που ξεκίνησαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ