Χρήστος Στυλιανίδης: Η «μεταγραφή» που συζητήθηκε

Σας ξενίζει η υπουργοποίηση στην Ελλάδα ενός Κύπριου πολίτη-πολιτικού; Ή θεωρείτε πως πάνω απ’ όλα η ικανότητα και όχι η υπηκοότητα;

Χρήστος Στυλιανίδης: Η «μεταγραφή» που συζητήθηκε

Εξελίχθηκε σε θρίλερ! Και μάλιστα με διπλό επεισόδιο! Αρχικά, η φασαρία με τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Και στη συνέχεια, η έκπληξη με τον Χρήστο Στυλιανίδη. Και οι δύο από… μεταγραφή. Ο πρώτος μεταγραφή εσωτερικού, ο δεύτερος εξωτερικού!

Αύριο θα ορκιστεί νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο κ. Στυλιανίδης (προχθές έγινε η πολιτογράφησή του, μέσω της οποίας απέκτησε ελληνική ιθαγένεια και πλέον ξεπεράστηκε κάθε κόλλημα).

Το… πρόβλημα, πάντως, είναι ότι δεν σχολιάστηκε η καταλληλότητά του ή μη, αλλά το ότι είναι Κύπριος πολίτης…

Ρωτήσαμε 4 γνωστά πρόσωπα:
-Σας ξενίζει η υπουργοποίηση στην Ελλάδα ενός Κύπριου πολίτη-πολιτικού; Ή θεωρείτε πως πάνω απ’ όλα η ικανότητα και όχι η υπηκοότητα;
-Συμφωνείτε ή διαφωνείτε μ’ όσους ισχυρίζονται «μα καλά, σ’ ολόκληρη Ελλάδα δεν βρέθηκε ικανό στέλεχος για Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και έπρεπε να κάνουμε μεταγραφή;».

Σώτη Τριανταφύλλου: «Συμβολική σπουδαιότητα…»

Ας μη δημιουργούμε προβλήματα όπου δεν υπάρχουν· αρκετά είναι όσα υπάρχουν. Η επιλογή ενός Ελλληνοκύπριου πολιτικού για να αναλάβει θέση σε ελληνική κυβέρνηση δεν είναι πρωτοφανής. Ο Λουκής Ακρίτας επί Γεωργίου Παπανδρέου είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Παιδείας (1963) και είχε εκλεγεί βουλευτής Αθηνών. Ακολούθησε ο Γιάννος Κρανιδιώτης, υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Κώστα Σημίτη. Ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι επικεφαλής της Επιτροπής Σοφών για την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας. Ο πρόσφατος ανασχηματισμός φάνηκε αποτυχημένος στους περισσότερους από μας, αλλά ο διορισμός του κ. Στυλιανίδη έχει, μεταξύ άλλων, συμβολική σπουδαιότητα με σωστό προσανατολισμό: ο ελλαδικός χώρος είναι, ή θα έπρεπε να είναι, ενιαίος. Ελλαδίτες και Κύπριοι πλήρωσαν πάρα πολύ ακριβά τον εθνικισμό και τον κομματισμό ―αν η Κύπρος είχε ενωθεί με την Ελλάδα όταν υπήρχε το διακύβευμα, πολλές τραγωδίες θα είχαν αποφευχθεί και θα ήμασταν τώρα μια μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα. Οσο για το επιχείρημα αν υπήρχαν «Ελλαδίτες» στελέχη για τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, ίσως η απάντηση είναι όχι. Εξού και ο αποτυχημένος ανασχηματισμός.

* Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι συγγραφέας, ιστορικός.

Νικόλαος Ζαφειρόπουλος: «Θα μπορέσει να προσαρμοστεί;»

Η υπουργοποίηση ενός Ελληνα, πολίτη άλλου κράτους, ακούγεται εκ πρώτης όψης ως παράξενη. Δεν είναι όμως κάτι πρωτόγνωρο για την Ελλάδα, καθώς η Ελλάς από την απελευθέρωσή της έχει δεχτεί ουκ ολίγους Ελληνες, πολίτες άλλων Κρατών, σε θέσεις διοίκησης, με κορυφαίο παράδειγμα τον Ελ. Βενιζέλο, ο οποίος έγινε πρωθυπουργός όντας πολίτης της Κρητικής Πολιτείας. Η Ελλάς έχει μια ευρεία διασπορά και ο απόδημος Ελληνισμός μπορεί να συνεισφέρει στη διοίκηση της μητέρας πατρίδας. Παρόλα αυτά, όμως, η υπουργοποίηση του κ. Στυλιανίδη την παρούσα στιγμή στρέφει τη συζήτηση αλλού από το μείζον πρόβλημα της διαχείρισης και επίλυσης εγγενών προβλημάτων του ελληνικού κράτους. Το ουσιώδες ερώτημα είναι αν ο κ. Στυλιανίδης θα μπορέσει να προσαρμοστεί στο ελληνικό πολιτικό/δικαιικό σύστημα το οποίο είναι πολύ διαφορετικό από το αγγλοσαξωνικού τύπου αντίστοιχο κυπριακό. Ο χρόνος θα δείξει αν ο κ. Στυλιανίδης θα είναι μια επιτυχία του πρωθυπουργού ή μια αποτυχία όπως ήταν ο κ. Διαματάρης…

* Ο Νικόλαος Ζαφειρόπουλος είναι καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μάκης Γιομπαζολιάς: «Ας το αλλάξουμε, λοιπόν…»

Οχι, δεν ξενίζει η υπουργοποίηση του κ. Στυλιανίδη. Οι Ελληνοκύπριοι ανήκουν στο ελληνικό έθνος. Τα περί πολιτογράφησης είναι διαδικαστικά θέματα. Σημασία έχει εν προκειμένω, εάν το πρόσωπο είναι ικανό, για τα καθήκοντα που αναλαμβάνει. Η μέχρι τώρα πορεία του, στην Κύπρο και ως ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος και για θέματα αντιμετώπισης κρίσεων, δείχνουν ότι έχει τα προσόντα. Θα κριθεί από τα αποτελέσματα της πολιτικής δουλειάς του. Σε ένα κρίσιμο τομέα, που μας έχει πονέσει όλους, με την πανδημία και ιδίως μετά τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαϊές.
Δεν ενοχλεί ούτε το ότι είναι ένας ακόμη εξωκοινοβουλευτικός υπουργός. Αποψή μου είναι, ότι όλοι οι υπουργοί δεν πρέπει να είναι βουλευτές. Η Κυβέρνηση πρέπει να κυβερνά και να ελέγχεται. Και η Βουλή πρέπει να νομοθετεί και ελέγχει. Διαφορετικά πράγματα. Η συνταγματικά προβλεπόμενη αρχή της διάκρισης των τριών λειτουργιών/εξουσιών του Δημοκρατικού Κοινοβουλευτικού μας Πολιτεύματος (Εκτελεστική, Νομοθετική, Δικαστική ) επιβάλλει να μην ταυτίζονται τα πρόσωπα βουλευτών και υπουργών. Αλλιώς έχουμε νόθευση της παραπάνω συνταγματικής αρχής. Και το φαινόμενο, ίδια πρόσωπα να είναι ελέγχοντες (βουλευτές) και ελεγχόμενοι (υπουργοί ). Υπουργοί που φέρνουν σχέδια νόμων στην Βουλή και τα ψηφίζουν οι ίδιοι ως βουλευτές. Και πώς θα ελέγχει την Κυβέρνηση η Βουλή, αφού το ένα τρίτο των βουλευτών της κυβερνητική πλειοψηφίας κατέχουν υπουργικούς θώκους;
Θα μου πείτε, μα αυτό συμβαίνει τόσα χρόνια. Ε, και λοιπόν; Τα σφάλματα είναι για να τα διορθώνουμε. Ας το αλλάξουμε λοιπόν. Γίνεται.

* Ο Μάκης Γιομπαζολιάς είναι δημοσιογράφος – νομικός, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής.

Αφροδίτη Μάνου: «Ακατάλληλος για το αξίωμα…»

Δε με ξενίζει τίποτα απ’ όσα συμβαίνουν στην ελληνική πολιτική σκηνή. Εμαθα πια, τόσα χρόνια, έτσι που περιμένω και τα χειρότερα.
Αν είναι να με ξενίσει κάτι, θα είναι σίγουρα για καλό, γιατί καλά δεν περιμένω από τους πολιτικούς μας, ειδικά τώρα στις δύσκολες και ρευστές εποχές που ζει ο κόσμος.
Αν όλα ήταν αλλιώς, θα ήταν χαρά μου να βλέπω Ελληνες της Κύπρου, πατριώτες-δημοκράτες, σε θέσεις υπεύθυνες στην Ελλάδα.
Ο κ. Στυλιανίδης, όμως, έχει ο ίδιος τοποθετηθεί με απόψεις ενδοτικές για το Κυπριακό, γι’ αυτό και είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ για το αξίωμα που του δόθηκε και όχι για λόγους ιθαγένειας.

* Η Αφροδίτη Μάνου είναι τραγουδοποιός, ερμηνεύτρια.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ