Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα από τον Αξιώτη Παράσχο

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ποια είναι όμως η ιστορία του αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού των Αγγλοσαξόνων;

Η πρώτη χριστουγεννιάτικη πουτίγκα χρονολογείται τον 14ο αιώνα στη Βρετανία, ως ένα είδος κουάκερ, αρχικά γνωστό ως «frumenty», το οποίο έχει ελάχιστη ομοιότητα με το επιδόρπιο που γνωρίζουμε σήμερα. Το frumenty ήταν φτιαγμένο από αποφλοιωμένο σιτάρι βρασμένο σε γάλα, καρυκευμένο με κανέλα και χρωματισμένο με σαφράν.

Συνδέθηκε με τις μέρες που δεν έτρωγαν κρέας, τη νηστεία τους και συχνά σερβιριζόταν ως απλό πιάτο. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν παλιές συνταγές που περιελάμβαναν προσθήκες όπως βοδινό ή πρόβειο κρέας, διάφορες ποικιλίες από σταφίδες, δαμάσκηνα, κρασιά και μπαχαρικά και ήταν σαν σούπα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό ήταν το βασικό φαγητό για την παραμονή των Χριστουγέννων, αν και στο Γιορκσάιρ ήταν το πρώτο πράγμα που έτρωγαν το πρωί των Χριστουγέννων.

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μια χριστουγεννιάτικη πουτίγκα πρέπει να έχει 13 συστατικά, τα οποία αντιπροσωπεύουν τον Ιησού και τους 12 μαθητές του. Παραδοσιακά, αυτά τα συστατικά περιλαμβάνουν: σταφίδες ξανθιές, μαύρες σταφίδες, λίπος, μαύρη ζάχαρη, τριμμένη φρυγανιά, κίτρο, φλούδα λεμονιού, φλούδα πορτοκαλιού, αλεύρι, ανάμεικτα μπαχαρικά, αυγά, γάλα και κονιάκ. Το κονιάκ πρέπει να χύνεται επίσης πάνω από την πουτίγκα και να ανάβει.

Το φλεγόμενο κονιάκ λέγεται ότι αντιπροσωπεύει το πάθος του Χριστού. Οι χριστουγεννιάτικες πουτίγκες έβραζαν παραδοσιακά σε «πανί πουτίγκας», αν και σήμερα συνήθως μαγειρεύονται στον ατμό σε μπολ, σερβίρονται στο τραπέζι με ένα κλωνάρι από λιόπρινο, περιχύνονται με κονιάκ και ανάβουν.

Πάμε τώρα στην δική μας ΠΟΥΤΙΓΚΑ

Υλικά:
1 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλ. σταφίδες ξανθές
2 φλ. σταφίδες μαύρες
2 φλ. φρούτα γλασέ, ψιλοκομμένα
2 φλ. βούτυρο μαργαρίνη
2 φλ. ζάχαρη καστανή
6 κ.σ. μέλι

500 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί καλά τριμμένη
5 αυγά
5 κ.σ. γάλα
30 ml. κονιάκ
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλα και μοσχοκάρυδο
1 λεμόνι το χυμό και το ξύσμα

Για το γλάσο:
3 φλ. ζάχαρη (κρυσταλλική)
3 ασπράδια

Προετοιμασία:
Πλένουμε και στεγνώνουμε τις σταφίδες και τις αναμειγνύετε με τα φρούτα γλασέ. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και κατόπιν ένα ένα τα αυγά. Ρίχνουμε το μέλι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά.

Τα προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου-αυγών μαζί με την ψίχα του ψωμιού, τις σταφίδες και τα φρούτα γλασέ, το κονιάκ και το γάλα. Ανακατεύουμε το μείγμα πολύ καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά. Μοιράζουμε το μείγμα σε φόρμες που έχουμε βουτυρώσει και τις σκεπάζουμε με λαδόκολλα βουτυρωμένη και από πάνω με αλουμινόχαρτο, το οποίο δένουμε καλά με σπάγκο για να μη μετακινηθεί. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μια στρογγυλή σχάρα, τοποθετούμε επάνω τις φόρμες και ρίχνουμε στην κατσαρόλα ζεστό νερό, που θα πρέπει να φτάνει μέχρι το μισό ύψος από τις φόρμες.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τις πουτίγκες να ψηθούν επί 6 ώρες, προσθέτοντας ζεστό νερό μόλις αυτό εξατμίζεται. Για να τις σερβίρουμε τις ζεσταίνουμε στον ατμό και τις γαρνίρουμε με άχνη ή με γλάσο.

Για το γλάσο:. Χτυπάμε τα ασπράδια με την άχνη ζάχαρη.

Παράσχος Αξιώτης
Executive Consultant Chef
Τα Μονοπάτια των Γεύσεων

Τα Μονοπάτια των Γεύσεων

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments