«Δεσποινίς Στεφανόπολι»: Πρωτοπόρα, αλλά και παραγνωρισμένη

Παρουσιάστηκε το βιβλίο για την εμβληματική δημοσιογράφο Ιωάννα Στεφανόπολι

«Δεσποινίς Στεφανόπολι»: Πρωτοπόρα, αλλά και παραγνωρισμένη Το τραπέζι των ομιλητών: Από αριστερά, Κωνσταντίνος Μάγνης, Ευανθία Στιβανάκη, Μιχάλης Ψύλος και Κυριάκος Κορτέσης

Ως ένα βιβλίο που ξεδιπλώνει την ιστορία της ελληνικής δημοσιογραφίας από το 1890 έως το 1961, χαρακτηρίστηκε το πόνημα του γνωστού δημοσιογράφου και συγγραφέα Μιχάλη Ψύλου «Δεσποινίς Στεφανόπολι», που παρουσιάστηκε προχθές το βράδυ στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου.

Για το βιβλίο, που αποτελεί μια ιστορική και κοινωνιολογική προσέγγιση της ζωής της Ιωάννας Στεφανόπολι, μιας εμβληματικής μορφής του ελληνικού Τύπου, μίλησαν ο διευθυντής σύνταξης της «Π» Κωνσταντίνος Μάγνης, η καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ Ευανθία Στιβανάκη, καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου – Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) Κυριάκος Κορτέσης.

«Δεσποινίς Στεφανόπολι»: Πρωτοπόρα, αλλά και παραγνωρισμένη

Ο συγγραφέας, ανάμεσα στους δημοσιογράφους, Ανδρέα Αλεξ. Βρη, Πάνο Θεοδωρακόπουλο, Κυριάκο Κορτέση (πρόεδρο ΕΣΗΕΠΗΝ), Θανάση Μπαμπανέβα (πρόεδρο ΤΕΑΣ – ΕΣΗΕΠΗΝ) και Γιώργο Καρβουνιάρη (γρ. ΕΣΗΕΠΗΝ)

Οι ομιλητές υπογράμμισαν, ανάμεσα στα άλλα, ότι η Ιωάννα Στεφανόπολι ήταν μια σημαντική προσωπικότητα, σε πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο, μια μεγάλη πατριώτισσα και ένα φαινόμενο δημοσιογράφου και συγγραφέως, που διέλυε τα στρεβλά στερεότυπα εκείνης της εποχής για τη γυναίκα και τον περιορισμένο ρόλο της στην κοινωνία. Τη χαρακτήρισαν ως μια πρωτοπόρα μορφή, ένα μεγάλο μυαλό, αλλά και μια μορφή παραγνωρισμένη, που αν και άφησε τεράστιο έργο και παρακαταθήκη για τη δημοσιογραφία, το όνομά της δεν μνημονεύεται πουθενά στον γραπτό ή προφορικό λόγο.

«Δεσποινίς Στεφανόπολι»: Πρωτοπόρα, αλλά και παραγνωρισμένη

Ο συγγραφέας με την Ευανθία Στιβανάκη, στο περιθώριο της προχθεσινής εκδήλωσης

Αναφερόμενοι στο βιβλίο (εκδόσεις Λιβάνη) οι ομιλητές, το χαρακτήρισαν ένα πολύπτυχο συγγραφικό έργο, μία ιστοριογραφία που αποδεικνύει με ντοκουμέντα μέσα από το ιστορικό́ αρχείο της Ιωάννας Στεφανόπολι, ανάμεσα στα άλλα, τις παρεμβάσεις της στη διάρκεια της τετραετίας 1928-32 του Ελ. Βενιζέλου, στη δικτατορία του Μεταξά́, αλλά́ και στην υπόθεση Μπελογιάννη, όπου κλήθηκε από́ την κυβέρνηση Πλαστήρα να γράψει ένα βιβλίο στα Γαλλικά́, προκειμένου να καταλαγιάσουν οι παγκόσμιες αντιδράσεις για τις εκτελέσεις του Μπελογιάννη και των συντρόφων του. Ενώ υπογραμμίστηκε ότι στις σελίδες του βιβλίου παρουσιάζονται, για πρώτη φορά στοιχεία, για μια γυναίκα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική, επί έξι ολόκληρες δεκαετίες.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ