Διαγωνισμός «Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους» για βιώσιμες ιδέες

Διαγωνισμός «Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους» για βιώσιμες ιδέες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να ενισχύσει τις βιώσιμες ιδέες και δίνει για το λόγο αυτό βραβεία συνολικής αξίας 450.000 ευρώ στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους»

Βραβεία θα δοθούν σε ιδέες που αντιπροσωπεύουν τις αξίες του «Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους»: την αειφορία, την αισθητική και την κοινωνική ένταξη. Η αρμόδια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελίζα Φερέιρα δήλωσε σήμερα ότι μπορεί οι ιδέες να αφορούν  έπιπλα ή μόδα, καθώς επίσης και τρόφιμα ή έργα τέχνης.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το λεγόμενο «Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους» είναι ένα οικολογικό, οικονομικό και πολιτιστικό σχέδιο που στοχεύει στον συνδυασμό του σχεδίου (design), της βιωσιμότητας και της προσβασιμότητας.

Το «Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους» αναζητά πρακτικές απαντήσεις στο ερώτημα πώς μπορεί να είναι η σύγχρονη ζωή σε αρμονία με τη φύση, κάτι που θα συμβάλλει επίσης στην «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», η οποία αποσκοπεί στο να καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση κλιματικά ουδέτερη έως το 2050.

Θα βραβευθούν υπάρχουσες ή νέες ιδέες σε δέκα διαφορετικές κατηγορίες. Κάθε μία από αυτές θα βραβεύεται με συνολικά 45.000 ευρώ. Στην κατηγορία «Κτίριο υπό την έννοια της κυκλικής οικονομίας», για παράδειγμα, θα απονέμονται βραβεία σε υποδειγματικές ιδέες που καταδεικνύουν την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών. Η κατηγορία «Προϊόντα και τρόπος ζωής» αφορά σε διαδικασίες που συμβάλλουν σε έναν βιώσιμο, ελκυστικό και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο ζωής.

Εκτός από όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής έως τις 31 Μαΐου και πολίτες από τρίτες χώρες, εφόσον τα έργα τους έχουν αναπτυχθεί στην ΕΕ ή βρίσκονται σε αυτήν.

Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται στο κίνημα Μπάουχαους που γεννήθηκε στην ανατολικογερμανική πόλη Βαϊμάρη το 1919 από τον αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους. Το Μπάουχαους εξακολουθεί να θεωρείται ως σήμερα σε όλο τον κόσμο το σύμβολο του μοντερνισμού και η Σχολή αρχιτεκτονικής, τέχνης και σχεδίου (design) με την μεγαλύτερη επιρροή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ