Διαμεσολαβητής – Ο ουδέτερος τρίτος

Η Ελισάβετ Μπλάτσιου είναι Χρημ/κός Σύμβουλος – Πιστοποιημένη Διαμεσολαβήτρια.

Υπό το πρίσμα του Ν. 4640/2019 και της ενσωματωμένης Ευρωπαϊκής οδηγίας 2008/52/ΕΚ διαμεσολαβητές μπορούν να γίνουν όλοι οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή κάτοχοι ισοδύναμου πτυχίου της αλλοδαπής, αρκεί να λάβουν την αντίστοιχη εκπαίδευση από φορείς κατάρτισης του συγκεκριμένου νόμου.

Ευθύνη των φορέων αυτών είναι η εκπαίδευση των υποψηφίων στις αρχές, στη διαδικασία και στις δεξιότητες που προβλέπονται από τον νόμο. Οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν τη βασική εκπαίδευση στην οποία συμπεριλαμβάνεται η θεωρητική και η πρακτική κατάρτιση, προκειμένου να πετύχουν στις προφορικές και γραπτές εξετάσεις τόσο στο φορέα όσο και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ώστε να λάβουν τη διαπίστευση και να αναγραφούν στα μητρώα του Υπουργείου.

Ο ρόλος του διαμεσολαβητή βάσει της κείμενης νομοθεσίας για την Ελλάδα ερμηνεύεται ως επιβοηθητικός. Αυτό σημαίνει ότι είναι εκεί, για να ξεκαθαρίσει και να επεκτείνει την επικοινωνία των μερών. Κατά τη διαδικασία δεσμεύεται με την υποχρέωση της εχεμύθειας (άρθρο 15 παρ. 3_) για όλες τις πληροφορίες, δεν επιτρέπεται να κατευθύνει τα μέρη και να τους επιβάλει τη λύση (άρθρο 13 παρ. 2 ειδ. α’). Μετά το πέρας της διαδικασίας και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά της δεν επιτρέπεται να ασχοληθεί υπό άλλη επαγγελματική ιδιότητα με τη συγκεκριμένη υπόθεση (άρθρο 14 παρ. 2), καθώς επίσης απαγορεύεται να καταθέσει ως μάρτυρας σε πιθανή δικαστική κατάληξη των μερών.

Ο ευέλικτος χαρακτήρας της διαμεσολάβησης δεν σημαίνει ότι δεν έχει μια συγκεκριμένη δομή. Το αντίθετο ο διαμεσολαβητής είναι εκεί για να κατευθύνει τη διαδικασία και τα μέρη, επαναφέροντας στους κανόνες που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την υπαγωγή των μερών σε αυτή. Είναι υποχρεωμένος να μην αναλαμβάνει υποθέσεις που ενδέχεται να επηρεάσουν ή να δώσουν την εντύπωση ότι επηρεάζουν την αμεροληψία του (άρθρο 13 παρ 1) ή της περίπτωσης όπου υφίσταται σύγκρουση συμφερόντων.

Η επιλογή διαμεσολαβητή γίνεται από τα μέρη ή από τρίτο πρόσωπο (όπως δικηγόρος μερών) και είναι κοινής αποδοχής (άρθρο 5 παρ 2 και άρθρο 7 παρ.1). Ο πλήρης κατάλογος των διαπιστευμένων διαμεσολαβητών υπάρχει αναρτημένος στον ιστότοπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο διορισμός του γίνεται με το Πρακτικό υπαγωγής στη διαμεσολάβηση ή με την έγγραφη γνωστοποίηση διεξαγωγής της ΥΑΣ (υποχρεωτικής αρχικής συνεδρίας Ν. 46140/2019) στο οποίο και συμπράττει ο διαμεσολαβητής.

Είναι καθοριστικής σημασίας διότι αναστέλλονται όλες οι προθεσμίες των δικαστικών διαμαχών και αξιώσεων σύμφωνα με τις διατάξεις του ουσιαστικού δικαίου και τις δικονομικές προθεσμίες των αρθρ. 237 και 238 ΚΠολΔ.

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ