Τι στο καλό τρώει ο Χάαλαντ; Το μενού των 6.000 θερμίδων που έχει γίνει viral
Από καρδιά και συκώτι μέχρι tomahawk μπριζόλες και γάλα, το μενού του Έρλινγκ Χάαλαντ έχει γίνει σχεδόν τόσο viral όσο και τα γκολ του

Υπάρχουν άνθρωποι που ετοιμάζονται για το καλοκαίρι κόβοντας τα γλυκά. Υπάρχουν άνθρωποι που ορκίζονται στη μεσογειακή διατροφή, στο ελαιόλαδο, στη ντομάτα, στο ψάρι. Και υπάρχει και ο Έρλινγκ Χάαλαντ.
Ο Νορβηγός επιθετικός δεν είναι απλώς ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Είναι πια και ένα μικρό —ή μάλλον καθόλου μικρό— lifestyle φαινόμενο. Γιατί όσο σκοράρει, τόσο περισσότεροι αναρωτιούνται τι ακριβώς υπάρχει πίσω από αυτό το σώμα που μοιάζει να έχει σχεδιαστεί σε εργαστήριο και να έχει δοκιμαστεί σε saga Βίκινγκ.
Και η απάντηση, όσο μπορεί να δοθεί μέσα από όσα έχει δείξει και πει δημόσια ο ίδιος, δεν είναι «ένα smoothie και λίγη πειθαρχία». Είναι ένα ολόκληρο σύστημα: φαγητό, ύπνος, αποθεραπεία, φως, νερό, μπριζόλες, απαστερίωτο γάλα, σιρόπι σφενδάμου στον καφέ και μια σχέση με τα εντόσθια που σίγουρα δεν θα περνούσε απαρατήρητη σε ελληνικό κυριακάτικο τραπέζι.
Το μενού ενός φορ που παίζει σαν να έχει cheat code
Ο Χάαλαντ βρίσκεται στο Μουντιάλ με τη Νορβηγία και έχει ήδη σημειώσει επτά γκολ στην πρώτη του παρουσία σε Παγκόσμιο Κύπελλο, βοηθώντας την ομάδα του να φτάσει στα προημιτελικά, στην πρώτη συμμετοχή της χώρας σε τελική φάση από το 1998. Η Νορβηγία ετοιμάζεται πλέον για προημιτελικό με την Αγγλία, μετά τη νίκη της επί της Βραζιλίας με δύο late γκολ του Χάαλαντ.
Κάπου εδώ, λοιπόν, αρχίζει το λογικό ερώτημα: τι τρώει αυτός ο άνθρωπος;
Γιατί όταν ένας ποδοσφαιριστής σκοράρει με τέτοιο ρυθμό, το ενδιαφέρον δεν μένει μόνο στις προπονήσεις και στα τελειώματα. Πηγαίνει και στην κουζίνα. Όχι επειδή υπάρχει μαγική συνταγή. Αν υπήρχε, θα την είχε ήδη κατοχυρώσει κάποια γιαγιά από την Πελοπόννησο και θα τη σέρβιρε με πατάτες φούρνου. Αλλά επειδή η διατροφή του Χάαλαντ είναι μέρος της εικόνας του: αυστηρή, περίεργη, εντυπωσιακή και αρκετά μακριά από το «έλα μωρέ, κάτι θα φάμε».
Καφές με σιρόπι σφενδάμου, αυγά και ψωμί: Η μέρα αρχίζει αλλιώς
Στο βίντεο που ανέβασε στο YouTube με τίτλο Day in the Life of a pro footballer: Erling Haaland, ο ίδιος δείχνει στιγμές από την καθημερινότητά του, από το πρωινό μέχρι την αποθεραπεία και το φαγητό. Εκεί φαίνεται να βάζει σιρόπι σφενδάμου στον καφέ του, να στέκεται μπροστά σε συσκευή κόκκινου φωτός και να ετοιμάζει tomahawk μπριζόλες στο μπάρμπεκιου.
Το πρωινό του περιλαμβάνει αυγά και φρέσκο ψωμί, τα οποία ετοιμάζει μαζί με τη σύντροφό του, Isabel Haugseng Johansen, χωρίς προσωπικό σεφ στην κουζίνα. «Ζω μόνος μου από τα 16, οπότε πρέπει να μαγειρεύω», λέει ο ίδιος στο βίντεο.
Αν το βάλεις δίπλα σε ένα ελληνικό πρωινό με καφέ στο χέρι και κάτι πρόχειρο «μέχρι να φάμε κανονικά», ο Χάαλαντ μοιάζει να ξεκινά τη μέρα του με πιο στρατιωτική πειθαρχία.
Από τη φάρμα στο μπάρμπεκιου
Μετά το πρωινό, η ρουτίνα περνά από την κουζίνα στο σώμα. Ο Χάαλαντ κάνει μασάζ και soft tissue work με τον Mario Pafundi, αθλητικό θεραπευτή της Μάντσεστερ Σίτι, ενώ στο βίντεο εμφανίζεται και η χρήση κόκκινου φωτός ως μέρος της καθημερινής του προετοιμασίας.
Στη συνέχεια έρχεται το κομμάτι που μοιάζει λιγότερο με καθημερινότητα ποδοσφαιριστή και περισσότερο με επεισόδιο με τίτλο «Τι αγοράζει ένας Βίκινγκ όταν έχει ρεπό». Ο Χάαλαντ πηγαίνει σε φάρμα, όπου προμηθεύεται μπριζόλες, απαστερίωτο γάλα και μέλι. Στο καλάθι μπαίνουν επίσης ribeye, φιλέτο, tomahawk και short rib.
Το βράδυ, ο Χάαλαντ ετοιμάζει tomahawk μπριζόλες στο μπάρμπεκιου, σε ένα γεύμα με steak, πατάτες και σαλάτα. Κάπου εδώ, η ελληνική γιαγιά μπορεί να χαλαρώσει λίγο: τουλάχιστον υπάρχει σαλάτα και πατάτα στο τραπέζι.
Η πιο διάσημη, ίσως και η πιο meme-able, πλευρά της διατροφής του Χάαλαντ είναι τα εντόσθια. Στο ντοκιμαντέρ Haaland: The Big Decision, ο ίδιος είχε μιλήσει για την επιλογή του να τρώει καρδιά και συκώτι, με τη συγκεκριμένη λεπτομέρεια να γίνεται γρήγορα θέμα σε διεθνή μέσα και social media.
6.000 θερμίδες: Καύσιμο για εκείνον, υπνηλία για εμάς
Οι αναφορές για περίπου 6.000 θερμίδες την ημέρα έχουν γίνει βασικό κομμάτι της συζήτησης γύρω από τη διατροφή του. Πρόκειται, πάντως, για ποσότητα που πρέπει να διαβάζεται μέσα στο πλαίσιο ενός κορυφαίου επαγγελματία αθλητή, με καθημερινή προπόνηση, αγώνες, αποθεραπεία και σωματική επιβάρυνση που δεν συγκρίνεται με την καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων.
Ακούγεται εντυπωσιακό. Είναι εντυπωσιακό. Αλλά εδώ μπαίνει το μεγάλο, φωτεινό, σχεδόν τηλεοπτικό «μην το δοκιμάσετε στο σπίτι».
Για τον Χάαλαντ, οι 6.000 θερμίδες είναι πιθανό καύσιμο για έναν οργανισμό που προπονείται, παίζει, αναρρώνει, συγκρούεται με αμυντικούς και πρέπει να είναι έτοιμος να κάνει σπριντ την ώρα που οι περισσότεροι από εμάς θα ψάχναμε δεύτερο καφέ. Για τον μέσο άνθρωπο, οι ίδιες θερμίδες μπορεί να σημαίνουν απλώς ότι μετά το μεσημέρι δεν θα σηκωθεί από τον καναπέ ούτε με VAR.
Η διατροφή ενός elite αθλητή δεν είναι challenge για social media. Δεν είναι «τρώω σαν τον Χάαλαντ για μία εβδομάδα» και μετά περιμένω να ανοίξει η άμυνα της γειτονιάς. Είναι ένα πρόγραμμα που υπάρχει μέσα σε επαγγελματικό πλαίσιο, με ανάγκες, επιβάρυνση και παρακολούθηση που δεν έχουν καμία σχέση με την καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων.
Το απαστερίωτο γάλα και το σημείο που χρειάζεται φρένο
Από όλες τις λεπτομέρειες της ρουτίνας του, το απαστερίωτο γάλα είναι εκείνη που χρειάζεται την πιο καθαρή προσοχή. Ναι, ο Χάαλαντ έχει εμφανιστεί να το αγοράζει. Ναι, ταιριάζει στην εικόνα του ανθρώπου που ψάχνει τροφές όσο γίνεται πιο κοντά στην πηγή τους. Αλλά όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει ξαφνικά τάση στο ψυγείο μας.
Πριν αρχίσει κανείς να ψάχνει απαστερίωτο γάλα επειδή το πίνει ο Χάαλαντ, ας θυμηθεί ότι άλλο Premier League κι άλλο ψυγείο σπιτιού.
Το CDC αναφέρει ότι το απαστερίωτο γάλα μπορεί να περιέχει επιβλαβή μικρόβια και ότι η παστερίωση είναι η διαδικασία που τα σκοτώνει, κάνοντας το γάλα ασφαλέστερο για κατανάλωση. Ο FDA επίσης προειδοποιεί ότι το απαστερίωτο γάλα μπορεί να περιέχει επικίνδυνα βακτήρια, όπως Salmonella, E. coli, Listeria και Campylobacter.
Με απλά λόγια: ως πληροφορία έχει ενδιαφέρον. Ως διατροφική έμπνευση για όλους, όχι απαραίτητα. Το άρθρο αυτό δεν είναι πρόσκληση να αντιγράψει κανείς τη ρουτίνα του Χάαλαντ. Είναι μια ματιά στο πώς ζει και τρώει ένας αθλητής που λειτουργεί σε επίπεδο σχεδόν εξωπραγματικό για τους υπόλοιπους.
Τι κρατάμε τελικά από τη διατροφή του Χάαλαντ
Η διατροφή του Χάαλαντ δεν είναι wellness οδηγός για το ευρύ κοινό. Δεν είναι πρόγραμμα για να το ακολουθήσει κάποιος επειδή θέλει περισσότερη ενέργεια στη δουλειά ή επειδή είδε δύο βίντεο και αποφάσισε ότι από Δευτέρα γίνεται Νορβηγός φορ.
Είναι, όμως, μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία για το πώς ένας κορυφαίος αθλητής βλέπει το σώμα του. Όχι σαν κάτι που απλώς πρέπει να δείχνει δυνατό, αλλά σαν εργαλείο που χρειάζεται καύσιμο, συντήρηση, ξεκούραση και συνέπεια.
Κάποιος μπορεί να σταθεί στις καρδιές και στα συκώτια. Κάποιος άλλος στις θερμίδες. Κάποιος τρίτος στο απαστερίωτο γάλα και να πει «ευχαριστώ, δεν θα πάρω». Όλες οι αντιδράσεις είναι κατανοητές.
Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι ο Χάαλαντ έχει κάνει τη διατροφή του μέρος της ποδοσφαιρικής του ταυτότητας. Όπως τα γκολ του, έτσι και το φαγητό του μοιάζει υπερβολικό μόνο μέχρι να θυμηθείς το επίπεδο στο οποίο λειτουργεί.
Δεν χρειάζεται όλοι να τρώμε σαν τον Χάαλαντ. Και, ευτυχώς, δεν χρειάζεται όλοι να μαρκάρουμε τον Χάαλαντ.
Γιατί αν το μενού του μοιάζει βαρύ, φανταστείτε απλώς πώς μοιάζει για έναν αμυντικό να τον βλέπει να έρχεται κατά πάνω του στο 88’.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Ο εγκέφαλος θέλει πρόκληση: 3 απλές συνήθειες που τον κρατούν σε φόρμα
- Παιδική διατροφή: 6 τρόποι για να φάνε τα παιδιά περισσότερα λαχανικά
- Κάνναβη στην εφηβεία: Μελέτη συνδέει τη χρήση με αυξημένο κίνδυνο ψυχικών διαταραχών
- Το σώμα πριν από το τέλος: Οι αλλαγές που συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες της ζωής
- Σεξουαλική υγεία γυναικών: Πώς συνδέεται με άγχος, κατάθλιψη και ψυχική ευεξία
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News