Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας: Όταν η μουσική και το τραγούδι συνάντησαν την αλληλεγγύη και οι μνήμες τον Μίκη Θεοδωράκη

Αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη ήταν η συναυλία αλληλεγγύης με την πατρινή ερμηνεύτρια Μαρία Ρούτση στο αίθριο χώρο του Σκαγιοπουλείου.

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας: Όταν η μουσική και το τραγούδι συνάντησαν την αλληλεγγύη και οι μνήμες τον Μίκη Θεοδωράκη

Μία συναυλία η οποία ήταν κάτι παραπάνω από ξεχωριστή είχε την τύχη να απολαύσει το βράδυ της Πέμπτης (χθες) το κοινό της Πάτρας, που γέμισε τον αίθριο χώρο του Σκαγιοπουλείου.

Αυτό το κοινό άλλωστε, ήταν και ο πρωταγωνιστής, δείχνοντας πέρα και πάνω από κάθε προσδοκία την αλληλεγγύη του στους πυρόπληκτους αλλά και στο κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου, προσφέροντας προσερχόμενο, αγαθά, είδη πρώτης ανάγκης και γραφική ύλη.

Αυτή η συγκινητική ανταπόκριση, «συναντήθηκε» λίγες ώρες μετά την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, με το έργο και το ξεχωριστό πνεύμα αλληλεγγύης του μεγάλου Έλληνα συνθέτη με το αποτέλεσμα να είναι μοναδικό.

Η συναυλία με τίτλο «Εφ’ όλης της ύλης», με την πατρινή ερμηνεύτρια Μαρία Ρούτση, που λόγο της περίστασης ήταν αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη, μετατράπηκε σε ένα «κράμα» ανθρωπιάς, νοσταλγίας, αναμνήσεων, στοχασμού, περίσκεψης και αναπόλησης. Η συμμετοχή των θεατών στην ερμηνεία των τραγουδιών μοναδική, με τη συγκίνηση για τον θάνατο του μεγάλου δημιουργού, πολλές στιγμές στη διάρκεια της συναυλίας να «πλανάται» στην ατμόσφαιρα.

Συγκινητική ήταν και η εικόνα των δεκάδων συμπολιτών κάθε ηλικίας και μελών συλλογικοτήτων, όπως αυτές των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ και των εκπολιτιστικών συλλόγων της Τέρψης, του Ζαβλανίου, των Ζακυνθίων, που πέρα από κάθε προσδοκία, πρόσφεραν μεγάλες ποσότητες ειδών πρώτης ανάγκης, προσωπικής υγιεινής και τρόφιμα μακράς διάρκειας.

Η εικόνα συμπολίτη να μεταφέρει στην πλάτη του δύο σακιά με πρώτη ύλη, με «εντολή» να σταλούν στους μελισσοκόμους της Εύβοιας, είναι αποκαλυπτική της ανταπόκρισης. Δεν είναι τυχαίο, ότι για την αποθήκευση των αγαθών χρειάστηκε να γίνει μεταφορά τους τρείς φορές από το χώρο συγκέντρωσης .

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, στο σύντομο χαιρετισμό της μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η Πάτρα ανταμώνει απόψε μέσα από αυτή τη συναυλία του Διεθνούς Φεστιβάλ, με την αλληλεγγύη και τις μνήμες της. Τις μνήμες της για έναν  αγωνιστή, δημιουργό, οδηγητή και πρωτεργάτη μιας νέας μαχόμενης τέχνης. Τον Μίκη  Θεοδωράκη.

Τον Μίκη που έζησε στην Πάτρα. Που  διδάχθηκε και εμπνεύστηκε από αυτή την πόλη. Την πόλη στην οποία όπως έλεγε ο ίδιος, συνάντησε ανοιχτούς ανθρώπους και ανοιχτά μυαλά, αλλά και την αντίθεση των αστών και των προλετάριων.

Οι μνήμες μας ανταμώνουν απόψε και ακολουθούν τα βήματα του 11χρονου που έφευγε από την Λόντου και Ασημάκη Φωτήλα για να πάει στο Ωδείο Σινούρη. Εδώ, απ’ όπου μαζί του θα ακολουθούμε τη διαδρομή που ακολουθούσε μαζί με την κυρά Ασπασία τη μητέρα του, όταν μέρα παρά μέρα, πήγαιναν στα προσφυγικά της Πάτρας τρόφιμα για τους πρόσφυγες, για να δείξουν στην πράξη την αλληλεγγύη τους.

Ορμητικός, εμπνευσμένος και φλεγόμενος από το πάθος της προσφοράς στο λαό, ο Θεοδωράκης κατόρθωσε να χωρέσει στο μεγαλειώδες έργο του όλο το έπος της λαϊκής πάλης του 20ου αιώνα στη χώρα μας. Άλλωστε, μέρος αυτού του έπους υπήρξε και ο ίδιος.

Φίλες και φίλοι,

Μπορεί η μνήμη σήμερα να οδηγεί στον παγκόσμιο μεγάλο Έλληνα συνθέτη, συγχρόνως όμως  η σκέψη και η πρακτική μας ανταμώνει με την αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξη στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Με αφετηρία τη σημερινή εκδήλωση και για τις επόμενες εκδηλώσεις, του Διεθνούς Φεστιβάλ, προχωράμε στη συλλογή και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης, προσωπικής υγιεινής και τρόφιμων μακράς διαρκείας.

Επειδή η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν σε στιγμές φόβου και ανασφάλειας, να τονώσουν το ηθικό, μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο του δυστυχισμένου, μπορούν να κάνουν να χαμογελάσουν τα χείλη ενός παιδιού, από τον Πολιτιστικό Οργανισμό έχει ήδη προταθεί στις περιοχές που έχουν πληγεί, η διοργάνωση μουσικών συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων ή και ίτε παραστάσεων θεάτρου σκιών.

Στις δύσκολες στιγμές, με πρόσφατο παράδειγμα την πανδημία, αποδείχθηκε πως η τέχνη συμβάλλει στο να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας, καταγγέλλοντας την πολιτική αναλγησία, και προβάλλοντας την πίστη στο λαό που μάχεται να σώσει τη ζωή και την περιουσία του».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν αντιδήμαρχοι, πρόεδροι οργανισμών του Δήμου Πατρέων, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι καθώς και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ