Δίκτυο Διαλόγου: «Κατασταλτικά μέτρα από απροετοίμαστους και ανενημέρωτους αστυνομικούς»

image 615120
Αμεση η αντίδραση-παρέμβαση από το Δίκτυο Διαλόγου, Έρευνας και Ανάλυσης για τη Δημόσια Υγεία, μετά το ακραίο και πολύ δυσάρεστο γεγονός με το πρόστιμο που «έφαγε» 80χρονη γυναίκα στη Λαμία.
Η ανακοίνωση του Δικτύου:
«Με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό ενημερωθήκαμε σήμερα για την περίπτωση 80χρονης στην πόλη της Λαμίας, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση. Η συμπεριφορά κρατικών φορέων προς μια ηλικιωμένη γυναίκα, που έχει χάσει πρόωρα όλη της την οικογένεια, ζει μόνη και έχει την ανάγκη επαφής με την κοινωνία, δεν συνάδει με τα ήθη και τις παραδόσεις της χώρας μας και εν γένει με τον δυτικό πολιτισμό. Πρόκειται για περιστατικό ακραίας αναλγησίας και απάνθρωπης συμπεριφοράς, με αφορμή την τήρηση μέτρων που στοχεύουν κυρίως στην προστασία ανθρώπων αυτής της ηλικιακής ομάδας. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται αυτό το φαινόμενο κατά το διάστημα της πανδημίας.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως ο σεβασμός στην τρίτη ηλικία είναι δείγμα πολιτισμού και ωριμότητας του κοινωνικού συνόλου, και οφείλουμε όλοι να το αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη. Η αξιοπρεπής και ασφαλής διαβίωση αυτών των ανθρώπων δεν αφορούν μόνο την προστασία τους από έναν λοιμογόνο παράγοντα αλλά και τη δημιουργία περιβάλλοντος θαλπωρής, συντροφικότητας, κοινωνικοποίησης και εξάλειψης του αποκλεισμού.
Ο σεβασμός στους ηλικιωμένους συνιστούσε ατομική αρετή και κοινωνική αξία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η σημερινή ατυχής (θέλουμε να πιστεύουμε) αντιμετώπιση οφείλει να μας αφυπνίσει ώστε να συνειδητοποιήσουμε πως ο υπερβάλλων ζήλος στην τήρηση των κανόνων και των υπερβάσεων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελεί αφορμή για την απώλεια κάθε ίχνους ανθρωπισμού και σεβασμού απέναντι σε ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.
Το Δίκτυο έχει ήδη πολλές φορές επισημάνει μέχρι σήμερα προβλήματα όπως τον πρόχειρο σχεδιασμό των μέτρων και την πρόχειρα οργανωμένη και ατεκμηρίωτη οριζόντια εφαρμογή τους. Πρόκειται για μια πολιτική επιλογή που, κατά κάποιον τρόπο, συμπληρώνει και εξηγείται από την προτεραιότητα που δίνεται σε μέτρα δημόσιας τάξης ως κεντρική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης δημόσιας υγείας. Από το Μάρτιο έως σήμερα, τα κατασταλτικά μέτρα εφαρμόζονται από απροετοίμαστους και ανενημέρωτους αστυνομικούς, οι οποίοι βεβαιώνουν πρόστιμα χωρίς να είναι πάντα σε θέση να κρίνουν αν μια μετακίνηση είναι άσκοπη ή αν σχετίζεται με άθληση, σωματική άσκηση και άλλες ανάγκες. Ο κοινωνικο-πολιτικός προσανατολισμός των μέτρων θα πρέπει να είναι εγγενώς προστατευτικός προς τους πολίτες και όχι τιμωρητικός που λαμβάνει χαρακτήρα «επίδειξης δύναμης και εξουσίας». Αυτό είναι ακόμη πιο κρίσιμο όταν αφορά την ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα της τρίτης ηλικίας.
Στα πλαίσια αυτά, καλούμε όλους τους φορείς να πράξουν το αυτονόητο, να αποκαταστήσουν έμπρακτα την ηθική τάξη στην συγκεκριμένη περίπτωση της ηλικιωμένης. Ταυτόχρονα, θα πρέπει όλοι μας να αφυπνιστούμε για τη συμπεριφορά που οφείλουμε να έχουμε, είτε ως άτομα είτε ως αρχές, απέναντι σε ανθρώπους στους οποίους οφείλουμε τόσο την ύπαρξή μας όσο και την κοινωνία στην οποία ζούμε.
Δίκτυο Διαλόγου, Έρευνας και Ανάλυσης για τη Δημόσια Υγεία
https://www.dideady.gr/»
.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ