Διπολική Διαταραχή: Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης για τα παιδιά από πολύ νέους ή πολύ μεγάλους γονείς

Νέα έρευνα για τη διπολική διαταραχή.

Διπολική Διαταραχή: Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης για τα παιδιά από πολύ νέους ή πολύ μεγάλους γονείς

Πολύ νέοι γονείς αλλά και γονείς μεγάλης ηλικίας, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να γεννήσουν παιδιά με διπολική διαταραχή, δείχνει μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα παιδιά που γεννήθηκαν από γονείς κάτω των 20 ετών, καθώς και για όσα, κατά τη γέννησή τους, η μητέρα τους ήταν άνω των 35 ετών ή ο πατέρας τους άνω των 45 ετών.

Οι ερευνητές από τέσσερις χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστραλία), που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Νευροψυχοφαρμακολογίας στη Βιέννη και την δημοσίευση στο αντίστοιχο περιοδικό, έκαναν μια συστηματική ανασκόπηση σε όλες τις δημοσιευμένες έρευνες αναφορικά με τη διπολική διαταραχή σε σχέση με την ηλικία. Συνολικά αναλύθηκαν στοιχεία για περίπου 13,43 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων 217.089 είχαν διαγνωστεί με διπολική διαταραχή.

Τα αποτελέσματα
Διαπιστώθηκε ότι γενικά οι μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες (άνω των 45 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο (κατά 29%) να αποκτήσουν παιδί με τέτοια ψυχική πάθηση, σε σχέση με τους πατέρες 25 έως 29 ετών, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας μητέρες έχουν 20% μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν παιδί με διπολική διαταραχή, σε σχέση με τις γυναίκες 25-29 ετών. Όσον αφορά τους πολύ νέους γονείς έως 20 ετών, ο κίνδυνος γέννησης παιδιού με διπολική διαταραχή είναι αυξημένος κατά 23% για τις μητέρες και 29% για τους πατέρες αντίστοιχα.

«Η ηλικία των γονέων είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει πολλά πράγματα, όπως τη γονιμότητα και μερικές νευροψυχιατρικές διαταραχές. Αυτό που βρήκαμε, είναι ελαφρώς ασυνήθιστο, επειδή τόσο οι νεότεροι όσο και οι αρκετά μεγάλοι γονείς έχουν αυξημένο κίνδυνο απόκτησης παιδιού με διπολική διαταραχή.

Ο αυξημένος κίνδυνος είναι μέτριος, αλλά υπαρκτός. Μπορούμε να εικάσουμε ότι για τους νεότερους γονείς παίζουν ρόλο περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως τα κοινωνικο – οικονομικά προβλήματα, η έλλειψη υποστήριξης, το στρες ή ανοσολογικοί παράγοντες, ενώ για τους μεγαλύτερους σε ηλικία γονείς ίσως εμπλέκονται γενετικοί παράγοντες, όμως η αλήθεια είναι ότι στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε», δήλωσε η επικεφαλής δρ Φίκο.

Τι είναι η διπολική διαταραχή
Η διπολική διαταραχή χαρακτηρίζεται από έντονες εναλλαγές της ψυχικής διάθεσης, από την μεγάλη ευφορία μέχρι την κατάθλιψη. Είναι αρκετά συχνή και από αυτήν πάσχει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό περίπου το 2% του πληθυσμού. Η νόσος, μεταξύ άλλων, αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας και πρόωρου θανάτου από άλλη αιτία. Θεωρείται ιδιαίτερα κληρονομική και αν ο ένας γονιός έχει διπολική διαταραχή, τότε υπάρχει πιθανότητα 15% ως 30% να την περάσει και στα παιδιά του. Οι νέοι με τη νόσο, όταν βρίσκονται σε μανιακή φάση, έχουν πιο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά σε σεξουαλικά ζητήματα και όχι μόνο.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ