Δυτική Αχαΐα: Κηρύχθηκε «έκτακτη ανάγκη» – Ετοιμάζεται νέο σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης

Περιφέρεια, Δήμοι, Πανεπιστήμιο προχωρούν με συνεργασία και ταχύτητα σε σχεδιασμό δεκαετιών

Δυτική Αχαΐα: Κηρύχθηκε «έκτακτη ανάγκη» - Ετοιμάζεται νέο σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε, χθες, ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπως ανακοίνωσε ο ανντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, τονίζοντας πως έτσι, μετά τις καταγραφές των ζημιών, δύνανται να επιταχυνθούν οι αποζημιώσεις.

Την ίδια στιγμή, η μέγιστη δυνατή ταχύτητα και αποτελεσματικότητα δράσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων, προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές και αποζημίωση πληγέντων κατοίκων και επιχειρηματιών, από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα, ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που συγκάλεσε, χθες, ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, σε σύσκεψη που συγκάλεσε, παρουσία των αντιπεριφερειαρχών, Αχαΐας Χ. Μπονάνου, Ηλείας Β. Γιαννόπουλου και Υποδομών – Εργων Θ. Μαυρομμάτη, παρουσία δημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων,
Υπογράμμισε τη σημασία συντονισμένης δράσης για να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση χρηματοδοτικών δυνατοτήτων, για το «πολυπαραγοντικό φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και μακροπρόθεσμα» όπως ανέφερε. «Πρέπει να δουλέψουμε σε δύο επίπεδα. Με άμεσες ενέργειες για αποκατάσταση των ζημιών και αρωγές απο τη μία και επανασχεδιασμό καλύτερης θωράκισης της περιοχής. Δεν βρεθήκαμε απλά αντιμέτωποι μ’ ένα καιρικό φαινόμενο μεγάλης έντασης, αλλά απέναντι στην αδυναμία να διαφεύγουν τα νερά προς τη θάλασσα, κάτι που ξεπερνά τα όρια του κλασικού αντιπλημμυρικού έργου. Εάν θέλουμε να δώσουμε μακρόπνοη και ουσιαστική προοπτική, οφείλουμε να διαμορφώσουμε νέο σχέδιο για τις λεκάνες απορροής και τα τεχνικά έργα που πρέπει να γίνουν», τόνισε.

Με πρωτοβουλία του κ. Φαρμάκη ακολούθησε συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων της ΠΔΕ με το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου συζητήθηκαν οι παράμετροι και οι παράγοντες των πλημμυρικών φαινομένων στη Δυτική Αχαΐα και Β. Ηλεία, όπως η κατεύθυνση των ανέμων, οι ανεμοστρόβιλοι, η περιορισμένη επιφάνεια απορροής ομβρίων, το αρδευτικό δίκτυο που πιθανά είναι υποδιαστασιολογημένο, η κατάσταση του αποστραγγιστικού δικτύου, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, κ.ά. Επιβεβαιώθηκε ότι η θεομηνία έφερε στην «επιφάνεια» τα παραπάνω δεδομένα, ενδεχομένως και άλλα που θα εξεταστούν. Ενδεικτικά αναφέρθηκε η διαχείριση απορροής του Λάρισσου, όπου παρατηρείται μηδενική κλίση των χειμάρρων της Δυτικής Αχαΐας για την απορροή τους, καθώς και ο περιορισμός της κοίτης τους, λόγω αστικοποίησης του περιβάλλοντος.
Στη σύσκεψη, συμφωνήθηκε, όλες οι παράμετροι να αξιολογηθούν υπό το πρίσμα των «Σχεδίων Διαχείρισης Πλημμύρας» και του «Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή», ενώ αναδείχθηκε η ανάγκη σύνταξης ενός στρατηγικού σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.
«Είναι η ώρα να προτεραιοποιήσουμε τον αντιπλημμυρικό μας σχεδιασμό βασισμένοι στις νέες συνθήκες» σημείωσε ο κ. Φαρμάκης, υπογραμμίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο και η επιστημονική κοινότητα της περιοχής μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά, καλώντας το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών – Υδραυλικής Μηχανικής να συμπράξει.

Ετσι, αποφασίστηκε η συγκρότηση Ομάδας Εργασίας από την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο, ώστε να υποβληθεί πρόταση μελέτης – Μaster Plan που θα προωθηθεί για χρηματοδότηση από το «Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» και θα αφορά και τους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας. Η πρόταση αυτή θα ετοιμασθεί σε 1 μήνα, ώστε η χρηματοδότηση να έχει εγκριθεί στο α’ τρίμηνο του 2022, με στόχο την έναρξη υλοποίησης του σχεδιασμού θωράκισης των επόμενων δεκαετιών.
«Με σεβασμό στο περιβάλλον και στους πολίτες, οφείλουμε να εργαστούμε με ταχύτητα και να προσφέρουμε λύση που δεν θα είναι κοντόφθαλμη, για ένα τόπο ανθεκτικό, που δεν θα είναι έρμαιο κάθε κακοκαιρίας» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ