Δυτική Ελλάδα: Προκλήσεις στην έρευνα υδρογονανθράκων – Τι έδειξε έρευνα της διαΝΕΟσις

Δυτική Ελλάδα: Προκλήσεις στην έρευνα υδρογονανθράκων - Τι έδειξε έρευνα της διαΝΕΟσις

Ερευνητική ομάδα του ΙΟΒΕ υπό τον συντονισμό του γενικού διευθυντή Νίκου Βέττα ανέλαβε για λογαριασμό της διαΝΕΟσις, την αναλυτική χαρτογράφηση του τομέα ενέργειας στη χώρα μας. Στην πολυσέλιδη έκθεσή τους, αναλύουν τα βασικά δεδομένα, τις θεσμικές αλλαγές που έχουν υλοποιηθεί ή δρομολογηθεί, τους στόχους της χώρας για το μέλλον και τις σημαντικότερες προκλήσεις που προκύπτουν.

Ενα από τα κεφάλαια της έρευνας αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, όπου η Δυτική Ελλάδα κατέχει κεντρική θέση. Οι συμφωνίες παραχώρησης αφορούν στην περίοδο εξερεύνησης και παραγωγής, με την πρώτη να έχει διάρκεια έως οκτώ χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης, και τη δεύτερη 20 έως 30 χρόνια.

Η έκθεση προσπαθεί να κάνει μια συνολική καταγραφή του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης, ωστόσο, η εκτίμηση του ύψους των άμεσων εσόδων, παραμένει δύσκολη λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την ύπαρξη ή όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Οπως εξηγούν οι συντάκτες της μελέτης, η εμπορική αξιοποίηση ενός κοιτάσματος εξαρτάται από την τιμή του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου στην αγορά, σε συνδυασμό με το ύψος των αποθεμάτων και το κόστος εξόρυξης από το συγκεκριμένο κοίτασμα.

Οι όροι των συμβάσεων των παραχωρήσεων δημιουργούν επιπρόσθετα οικονομικά οφέλη τα οποία σχετίζονται κυρίως με την απόκτηση τεχνογνωσίας, την έρευνα και ανάπτυξη αλλά  και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού. Οφέλη προκύπτουν επίσης από τη στήριξη της τοπικής αγοράς με την αυξημένη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών από τοπικούς προμηθευτές αλλά και τις νέες θέσεις εργασίας για το τοπικό εργατικό δυναμικό.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί πως η διεθνής εμπειρία δείχνει πως για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων απαιτείται πολιτική σταθερότητα, διαφάνεια στις συναλλαγές, εναρμόνιση των ειδικών λογαριασμών με την ευρύτερη δημοσιονομική, αναπτυξιακή και περιφερειακή πολιτική.   

Πέρα από τα άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την εκμετάλλευση των εγχώριων υδρογονανθράκων, πρέπει να ληφθούν υπόψη και ενδεχόμενες άλλες επιπτώσεις. Οι υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων εγκυμονούν κινδύνους που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.  

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

spapandreou@pelop.gr

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ