Εχω εμπιστοσύνη – Το τέλος των κλισέ

Ο Θόδωρος Καμπέρος είναι οικονομολόγος.

Εχω εμπιστοσύνη - Το τέλος των κλισέ

Η «Δίκη του Κολωνού» έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη και συνεχώς παίρνει νέες απρόβλεπτες διαστάσεις.

Στην αρχή ήταν η πρόταση της εισαγγελέως, που ήρθε σε πλήρη αντίθεση με το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» για μία εξαιρετικά ευαίσθητη υπόθεση, που ακουμπά τη βαθύτερη αντίληψη για την ηθική, κυριολεκτικά όλων των πολιτών.

Βιασμός, ασέλγεια, εκμετάλλευση ανηλίκου, εξώθηση σε πορνεία, μαστροπεία, και τόσα άλλα συγκεντρωμένα σε μια μόνο υπόθεση και ο πρωταγωνιστής προβεβλημένο και με διασυνδέσεις στην κοινωνία άτομο στους δύο βασικούς της πυλώνες, Πολιτική και Θρησκεία.

Και συνεργοί του, σε μια «αντροκρατούμενη» κοινωνία τι άλλο, ευυπόληπτοι κύριοι, που ικανοποιούνται με ένα παιδάκι. Είναι ακριβώς η επίδειξη της ισχύος, η ανανδρία, η αδιαφορία για τις συνέπειες των πράξεών τους στη ζωή ενός 11χρονου τότε κοριτσιού, που μας σοκάρει όλους.

Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, μία νέα εξέλιξη έρχεται να πυροδοτήσει μία ακόμα σύγκρουση.

Οι κατηγορούμενοι, τελικά, να καταδικάζονται από τους ενόρκους, τους λαϊκούς δικαστές, δηλαδή, όλους, που προφανώς πείσθηκαν από την παρακολούθηση της ακροαματικής διαδικασίας της δίκης, ενώ οι επίσημοι εκφραστές της Δικαιοσύνης στη χώρα, οι δικαστές να προτείνουν, εκ διαμέτρου αντίθετα, την αντιμετώπιση των κατηγορουμένων, στα μαλακά. Και στην περίπτωση της μητέρας, οι μεν να την κρίνουν αθώα και οι δε ένοχη. Τόση διάσταση για τέτοιες κατηγορίες!

Και όλη η κοινωνία να βοά… μα καλά από πού τους κρατάνε όλους, τι διαπλοκή υπάρχει εδώ, ποιοι εκβιάζονται και πώς;

Ομως, η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, που ορίζουν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης σε μία χώρα αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την κοινωνική της συνοχή.

Αν κι όταν αυτή η εμπιστοσύνη κλονιστεί, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταλυτικές, με απροσδιόριστα σοβαρά αποτελέσματα. Είναι αυτό που λέμε ότι τότε τρίζουν τα θεμέλια της κοινωνίας!

Απλά, δεν μπορείς να ελπίζεις ως πολίτης, ότι μπορείς να βρεις το δίκιο σου. Θα ήταν ένα φαινόμενο γενικευμένης παρακμής, που απειλεί όλους.

Αν στην παραπάνω αμφισβήτηση της δικαστικής εξουσίας προσθέσουμε ότι στην ερώτηση… αν πιστεύεται ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να συγκαλύψει τους ενόχους στο «έγκλημα των Τεμπών» το 85% των ερωτηθέντων να απαντά καταφατικά, τότε η κοινωνία μοιάζει να βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση, διάσταση με τους βασικούς εκφραστές της εξουσίας. Αυτής, που συνιστά το πολίτευμα της χώρας, την Εκτελεστική και τη Δικαστική εξουσία.

Τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου και βεβαίως και της Δημοκρατίας.

Ολα τα παραπάνω είναι ένα καμπανάκι που κτυπά για συναγερμό.

Η δημόσια δυσφορία αφορά στο Πολιτικό και Δικαστικό σύστημα, στο σύνολό του.

Οι παθογένειες είναι διαχρονικές και όλοι έχουν το μερίδιο της ευθύνης τους. Ο κόσμος το καταλαβαίνει κι ας μη σπεύσουν κάποιοι απλά να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για πρόσκαιρα οφέλη.

Τα πράγματα που συμβαίνουν είναι πραγματικά σοβαρά.

Χρωστάμε στις νέες γενιές και στα παιδιά μας να ενεργήσουμε άμεσα και να διορθώσουμε, τουλάχιστον, τα στοιχεία της … αποσύνθεσης!

Ισως, μια αρχή θα ήταν να σταματήσει ο ορισμός των Ανώτατων Αρχών της Δικαιοσύνης, από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Είναι η ώρα να το κουβεντιάσουμε, πλέον.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ