Ευχάριστο ξάφνιασμα

Του Κώστα Λογαρά, Συγγραφέας.

«Υστατη ύλη» είναι ο τίτλος της ολιγοσέλιδης συλλογής διηγημάτων που εξέδωκε πρόσφατα ο Ανδρέας Κότσιφας (από τις εκδόσεις ΑΠΑΡΣΙΣ, 2021).

Τα πέντε διηγήματα –είναι τα πρώτα που δημοσιεύει ο συγγραφέας– έχουν ένα κοινό θέμα: Την αναζήτηση του «Αλλου», την επιθυμία συνύπαρξης αλλά και την αδυναμία προσέγγισης. Σε όποιο χώρο και χρόνο κι αν τοποθετεί την αφήγησή του ο συγγραφέας, οι ήρωές του είναι μονήρεις, κινούνται στη σφαίρα μιας ματαιωμένης, ατελέσφορης προσπάθειας ∙ κι όμως οι ήρωες, θαρρείς, εμφορούνται από μια εσωτερική ύλη που τους επιτρέπει να αναπληρώνουν τα ελλείποντα στοιχεία της ζωής τους και να συμβιβάζονται με την μοναχικότητά τους. Οχι ηττοπαθητικά αλλά, όλως παραδόξως, με μιαν ισορροπιστική πληρότητα και αίσθηση χιούμορ.

Η φιλοσοφική θεώρηση της ζωής (που εκφράζεται με μια σπάνια λεπτότητα, τρόπο ελλειπτικό και υποδόρια) είναι τόσο ισχυρή που καταλήγει να γίνεται εδραιωμένη αντίληψη. Ενα κανονικό modus vivendi.

Στα πέντε διηγήματα των 80 συνολικά σελίδων διακρίνει κανείς την αφηγηματική ικανότητα τού συγγραφέα τους, την πρωτοτυπία των θεμάτων, τη δημιουργία ολοκληρωμένων χαρακτήρων. Αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κλιμακώνει την εξέλιξη και τη φτάνει στην κορύφωση. Με αληθοφάνεια και πειστικότητα. Εξάπτοντας την περιέργεια του αναγνώστη, φτάνει σταδιακά στην ανατροπή ή σε μια αποκάλυψη που αποτελεί και την κορύφωση.

Ενδιαφέρουσα γραφή, γλώσσα δουλεμένη στις λεπτομέρειές της. Η οποία ξαφνιάζει ευχάριστα, στα όρια της ποιητικής γλώσσας και του ρεαλισμού. Αυτό που σε κάνει να προσέξεις τα διηγήματα της «Υστατης ύλης», με την οποία μάς συστήνεται ο Ανδρέας Κότσιφας στην πρώτη συγγραφική του εμφάνιση, είναι η δημιουργία ατμόσφαιρας. Αυτό το στοιχείο κάνει τα κείμενά του ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Γιατί καλλιεργούνται προσμονές για μια ευοίωνη συνέχεια.

Ο φιλοσοφικός χαρακτήρας που διέπει τον λόγο του Ανδρέα Κότσιφα, οι υπαινιγμοί και τα σύμβολα,  οι αναφορές σε πραγματολογικά στοιχεία χρειάζονται συνεχώς το ζύγιασμά τους ώστε να μην εμποδίζεται η δράση και η εξέλιξη της αφήγησης.  Η πεζογραφία είναι πρωτίστως δράση και απαιτείται ισορροπία των μερών (διήγηση- σχολιασμός- περιγραφή) ώστε να επιτυγχάνεται πλήρης αρμονία. Αυτός είναι ο τρόπος να αποτραπεί η κόπωση του αναγνώστη, η «κοιλιά» και η χαλάρωση της αφήγησης. Η γραφή του Αντρέα Κότσιφα είναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, πολλά υποσχόμενη και στο μέλλον αναμένουμε να αναδειχθούν τα πολύ θετικά και ενδιαφέροντα στοιχεία της γραφής του.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ