ΕΛΑΣ: Αυξήσεις σε γιατρούς και εκπαιδευτικούς απέναντι σε ΕΣΥ και Παιδεία που ασφυκτιούν
Τη στοχευμένη αύξηση μισθών για γιατρούς και εκπαιδευτικούς βάζει μπροστά η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη, παρουσιάζοντας μία από τις πέντε εμβληματικές προτάσεις της. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα συνδέει την πρόταση με την ανάγκη στήριξης του ΕΣΥ και της Δημόσιας Παιδείας, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.
Τη μισθολογική ενίσχυση γιατρών και εκπαιδευτικών προτάσσει η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη, εντάσσοντας την πρόταση στις πέντε «εμβληματικές» παρεμβάσεις με τις οποίες επιχειρεί να παρουσιάσει το πολιτικό της στίγμα.
Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα επιλέγει να βάλει στο επίκεντρο δύο κατηγορίες εργαζομένων που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή κρίσιμων δημόσιων δομών: τους ανθρώπους του ΕΣΥ και τους ανθρώπους της Δημόσιας Παιδείας.
Σε βίντεο που δημοσιοποίησε, η ΕΛΑΣ παρουσιάζει τις αυξήσεις μισθών ως πράξη αναγνώρισης για όσους υπηρετούν σε νοσοκομεία και σχολεία, μέσα σε συνθήκες πίεσης, υποστελέχωσης και διαρκούς απαξίωσης.
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές περιγράφονται ως οι άνθρωποι που δίνουν «τη μεγάλη μάχη» στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι εκπαιδευτικοί παρουσιάζονται ως εκείνοι που έχουν την ευθύνη να προετοιμάσουν τα παιδιά για μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης.
Διαβάστε επίσης: ΕΛΑΣ: Οι 5 πρώτες προτάσεις της για το «νέο κοινωνικό συμβόλαιο», στο επίκεντρο Υγεία, ρεύμα και κόκκινα δάνεια
«Δεν είναι φιλοδωρήματα»
Η ΕΛΑΣ επιχειρεί να τραβήξει καθαρή διαχωριστική γραμμή από την κυβερνητική πολιτική, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις που προτείνει δεν έχουν χαρακτήρα πρόσκαιρης παροχής.
Στο βίντεο γίνεται λόγος για παρεμβάσεις που «δεν είναι φιλοδωρήματα» και δεν εντάσσονται στη λογική των επιδομάτων ή των «pass» της κυβέρνησης. Αντίθετα, παρουσιάζονται ως πρώτο βήμα για την ουσιαστική αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της Δημόσιας Παιδείας.
Το μήνυμα που επιχειρεί να περάσει το νέο κόμμα είναι ότι η ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών ξεκινά από τους ανθρώπους που τις υπηρετούν. Χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, το ΕΣΥ και το δημόσιο σχολείο συνεχίζουν να φθείρονται από μέσα.
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση
Η πρόταση συνοδεύεται από ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση για την κατάσταση στην υγεία και την παιδεία. Η ΕΛΑΣ υποστηρίζει ότι οι δημόσιες δομές έχουν οδηγηθεί σε βαθιά κρίση, με τα νοσοκομεία να λειτουργούν σε συνθήκες διαρκούς πίεσης και τα σχολεία να αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα που επηρεάζουν εκπαιδευτικούς, μαθητές και οικογένειες.
Στο βίντεο γίνεται αναφορά σε δομές υγείας «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» λόγω έλλειψης προσωπικού και σε σχολεία που λειτουργούν μέσα σε ένταση και δυσκολίες εξαιτίας της απαξίωσης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
Η Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη συνδέει αυτή την εικόνα με μια ευρύτερη πολιτική επιλογή, υποστηρίζοντας ότι η αποδυνάμωση των δημόσιων δομών ανοίγει χώρο σε ιδιωτικά συμφέροντα στην υγεία και στην εκπαίδευση.
Το πολιτικό μήνυμα της πρότασης
Με την πρόταση για στοχευμένες αυξήσεις σε γιατρούς και εκπαιδευτικούς, η ΕΛΑΣ επιχειρεί να δώσει κοινωνικό και ιδεολογικό στίγμα από την αρχή της παρουσίας της.
Το βάρος πέφτει σε δύο χώρους με ισχυρό συμβολισμό: το νοσοκομείο και το σχολείο. Εκεί όπου η καθημερινότητα των πολιτών συναντά άμεσα το κράτος, τις ελλείψεις, τις αντοχές των εργαζομένων και την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνει η κοινωνία.
Η φράση «δεν θα το επιτρέψουμε», με την οποία κλείνει το σχετικό μήνυμα, δείχνει ότι η ΕΛΑΣ επιδιώκει να παρουσιάσει την πρότασή της όχι μόνο ως μισθολογική παρέμβαση, αλλά ως πολιτική απάντηση στην κατεύθυνση που, όπως υποστηρίζει, έχει πάρει η χώρα σε υγεία και παιδεία.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
