Ελευθερίες και ηθική στη σέντρα

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ή πολιτική; Αναψε κουβέντες το φετινό Μουντιάλ για τους ιδιάζοντες όρους με τους οποίους ανατέθηκε,οργανώθηκε και εξελίσσεται, σε μια χώρα προβληματική. Η αλήθεια είναι ότι αν προβλημάτισε ενοχικά τον υγιή φίλαθλο η χώρα με τον αυταρχισμό της και την καταπιεστική της φιλοσοφία (και πρακτική) εξίσου αν όχι και περισσότερο συζητήθηκε ο κυνικός τρόπος με τον οποίο η η φιλελεύθερη, κατά τα λοιπά, δύση, παραμέρισε τις αρχές της για να δρομολογήσει μπίζνες. Δεχόμαστε ότι ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι κατ’ αρχάς μπίζνες, αλλά κάποια οροφή έχει αυτή η παραδοχή. Οχι και να συνάψουμε συνεργασίες με τον διάβολο, χάριν του κέρδους. Κέρδος μπορεί να υπάρχει και χωρίς διαβόλους.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ και πολιτική; Ασφαλώς. Δεν είναι ασυμβίβαστο να απολαμβάνεις τις προσπάθειες των αθλητών και να ελευθερώνεις την παιδικότητά σου την ώρα των αναμετρήσεων, και την ίδια στιγμή να καταθέτεις άποψη και ένσταση για τις αμαρτίες που χορεύουν γύρω από αυτή τη διοργάνωση.

ΥΠΟ ΤΗΝ έννοια αυτή, η διεξαγωγή του Μουντιάλ στο Κατάρ δεν είναι αμιγής καλού: Προκάλεσε σε παγκόσμια κλίμακα μια έντονη δημόσια συζήτηση, αυξάνοντας τον δείκτη ευαισθητοποίησης και ωριμότητας του μέσου φιλάθλου, με πυρήνα της τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες, τον νοσηρό πραγματισμό και τη λανθάνουσα αν όχι και ανομολόγητη διαφθορά των κεφαλαιοκρατών της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας.

ΚΑΤΑΛΥΤΕΣ και αγωγοί στον διάλογο αυτόν ήταν τα ίδια τα ποδοσφαιρικά συγκροτήματα και οι αθλητές που δεν κρύφτηκαν από τα πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά ζητήματα τα οποία πυροδοτήθηκαν από τη διοργάνωση, αλλά πήραν μέρος ενεργά, έστω και με απόχρωση θεατρινισμού και επιτήδευσης σε κάποιες περιπτώσεις.

ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ την τηλεόραση. Ανθρώπινο είναι να χαίρεσαι ένα θέαμα με παμπάλαια παράδοση και πελώριες πολιτισμικές και κοινωνιολογικές σημάνσεις. Αλλά όταν το παιχνίδι τελειώνει συζητάμε και για όλα αυτά που δεν είναι παιχνίδι. Θα αποδώσουν ένα κέρδος όλα αυτά, πέρα από το οικονομικό. Περισσότερη δημοκρατία στη μπάλα.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments