Ελεγχοι υπό τον φόβο σεισμού! – Το σχέδιο του Δήμου Πατρέων για 150 σχολεία και διοικητικά κτίρια

Στην Πάτρα, ο Δήμος έχει ήδη δρομολογήσει πρόγραμμα πρωτοβάθμιου ελέγχου σε 150 περίπου σχολεία και διοικητικά κτίρια.

Ελεγχοι υπό τον φόβο σεισμού! - Το σχέδιο του Δήμου Πατρέων για 150 σχολεία και διοικητικά κτίρια

Καθυστερεί κι άλλο ο πρωτοβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος των σχολείων της Πάτρας, με εργολαβία που αναμένεται να προκηρύξει ο Δήμος Πατρέων.

Η σχετική δαπάνη έχει περάσει από την Οικονομική Επιτροπή από τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο η προκήρυξη του διαγωνισμού μετατίθεται για το επόμενο τρίμηνο, όπως δήλωσε χθες στον Peloponnisos FM 104,1 ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρήστος Κορδάς.

Με δεδομένο ότι ο πρώτος Αντισεισμικός Κανονισμός στον σχεδιασμό κτιρίων θεσπίστηκε το 1959 και αναβαθμίστηκε σημαντικά τα έτη 1984, 1995, 2000, κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχος των κτιρίων αναφορικά με την αντισεισμική τους επάρκεια.

Στην Πάτρα, ο Δήμος έχει ήδη δρομολογήσει πρόγραμμα πρωτοβάθμιου ελέγχου σε 150 περίπου σχολεία και διοικητικά κτίρια. Σε πρώτη φάση ο έλεγχος θα αφορά σε σχολεία και δημοτικά κτίρια που χτίστηκαν προ του 1985, χρονική περίοδος όπου ο αντισεισμικός κανονισμός αναβαθμίστηκε σημαντικά.

Ο έλεγχος θα ξεκινήσει με τη συγκέντρωση και εξέταση των αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών σχεδίων και την οπτική επιθεώρηση των κτιρίων.

Οπου κριθεί αναγκαίο θα προχωρήσει και δευτεροβάθμιος έλεγχος, που θα αφορά πρακτικά την «ακτινογραφία» των κτιρίων που θα κριθούν ευάλωτα σε μεγάλο σεισμό για να προχωρήσει η τρίτη φάση της ενίσχυσής τους, αλλά σε χρόνο που δεν έχει προσδιοριστεί.

Ο προσεισμικός έλεγχος των κτιριακών υποδομών του Δήμου Πατρών αποσκοπεί στην εκτίμηση του επιπέδου ασφάλειας που παρέχουν τα εν λόγω κτίρια έναντι σεισμών, ώστε να διαµορφώσει αποτελεσµατικά και ορθολογικά την πολιτική του, ειδικά στο ευαίσθητο θέµα της σχολικής στέγης, προχωρώντας σε καίριες παρεµβάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Κορδά, τα περισσότερα δημοτικά κτίρια έχουν ήδη ενισχυθεί μέσα από διάφορα προγράμματα, ενώ σύντομα μπαίνει σε φάση επισκευών και αντισεισμικής θωράκισης και το Μέγαρο Λόγου και Τέχνης με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Δημαρχείο, όπως είπε, έχουν ήδη θωρακιστεί από προηγούμενες εργασίες, ενώ το παλιό Αρσάκειο είναι τόσο ενισχυμένο, που θεωρείται αρκετά ανθεκτικό.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΡΤΗΣ: «Ενισχύσεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια»

O συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός και ειδικός σε στατικές μελέτες κτιρίων Γιάννης Κιούρτης δήλωσε στην «Πελοπόννησο» ότι οι πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι έλεγχοι κτιρίων και οι επιτροπές ειδικών, είναι μια διαδικασία που δεν θα προσφέρει κάτι το ουσιαστικό. Αυτό που χρειάζεται κατά τον κ. Κιούρτη, είναι άμεσες παρεμβάσεις στατικής ενίσχυσης σε όλα τα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1985, οπότε και αναβαθμίστηκε ο αντισεισμικός κανονισμός της χώρας. «Το ξαναλέω. Χρειαζόμαστε ενισχύσεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Ας ξεκινήσουμε από αυτά που ξέρουμε ότι χρειάζονται στατική ενίσχυση, τα προ του 1985 κτίρια. Ας ενισχύσουμε πρώτα αυτά που αποτελούν το 75% του οικοδομικού ιστού της χώρας και μετά, σκεφτόμαστε να ‘’ελέγξουμε’’ τα νεότερα», είπε ο κ. Κιούρτης.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΟΑΣΠ

Ξεκινά σύντομα ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων της Ελλάδας, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, να κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Στο επίκεντρο των ελέγχων θα τεθούν τα δημόσια κτίρια, αλλά, προτεραιότητα θα δοθεί στα σχολεία και στα νοσοκομεία, κτίρια που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 20.000 σε όλη την χώρα. Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός και στη συνέχεια εφόσον απαιτηθεί θα γίνεται και δευτεροβάθμιος έλεγχος. Οταν ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος σε σχολεία και νοσοκομεία, θα πραγματοποιηθεί έπειτα έλεγχος σε άλλα δημόσια κτίρια που υπολογίζονται από 35-45.000. Σκοπός των προσεισμικών ελέγχων, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε ορίζοντα 6 έως 8 μηνών, θα είναι η καταγραφή και εκτίμηση της σεισμικής διακινδύνευσής τους προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο ώστε να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, εφόσον απαιτούνται. Η υλοποίηση δράσης για τη διενέργεια του πρωτοβάθμιου και του δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου πρόκειται να ανατεθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ενώ ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) θα έχει την εποπτεία και θα συνδράμει επιστημονικά σε ό,τι του ζητηθεί.

 

 

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ