ΕΜΑ για AstraZeneca: Πολύ σπάνιες παρενέργειες οι θρομβώσεις

image 623996

Τη θέση ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν του κινδύνου παρενεργειών επαναδιατυπώνει ο Ευρωπαϊκός Οργανσμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) -διατηρώντας το «πράσινο φως» στη χορήγηση του σκευάσματος-, εντούτοις επισημαίνει πως οι θρομβώσεις θα πρέπει να ταξινομηθούν ως πολύ σπάνια παρενέργεια του σκευάσματος. Ακολουθεί συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως η αρμόδια Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης-Αξιολόγησης Κινδύνου του Οργανισμού επιβεβαιώνει ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν του κινδύνου παρενεργειών από τη λήψη.

Σημείωσε πως πρόκειται για εμβόλιο «υψηλής αποτελεσματικότητας» ως προς την πρόληψη σοβαρής νόσου και ανάγκης νοσηλείας, και ότι ο κίνδυνος θρομβώσεων είναι «πολύ σπάνιος» -ωστόσο, βάσει ενδελεχούς ανάλυσης αναφερόμενων περιστατικών, θα πρέπει να ταξινομηθούν ως πιθανή παρνέργεια σε όλες τις ηλικίες ανεξαρτήτως φύλου.

«Είναι σημαντικό ότι τόσο οι εμβολιασθέντες, όσο και οι επαγγελματίες Υγείας, να είναι ενήμεροι των ενδείξεων και συμπτωμάτων αυτών των ασυνήθιστων διαταραχών θρομβώσεων, ώστε να μπορούν να εντοπίζονται έγκαιρα για να ελαχιστοποιείται οποιοσδήποτε πιθανός κίνδυνος» επισήμανε η Έμερ Κουκ.

Ο ΕΜΑ δεν έχει εντοπίσει συγκεκριμένο παράγοντα κινδύνου όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca, εκτιμώντας ότι μια «εύλογη» εξήγηση για τις σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος θα μπορούσε να είναι η ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού.

«Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο ή το ιατρικό ιστορικό δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν, καθώς τα σπάνια περιστατικά παρατηρούνται σε όλες τις ηλικίες» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Η ίδια τόνισε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εξακολουθήσει να καταγράφει τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα όλων των εγκεκριμένων εμβολίων κατά της Covid-19 και θα προχωρήσει στην έκδοση περαιτέρω συστάσεων εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της AstraZeneca, η Έμερ Κουκ σημείωσε πως αποδεικνύει τις προκλήσεις που εγείρουν οι εκστρατείες εμβολιασμού μεγάλης κλίμακας, προσθέτοντας ότι όταν εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάζονται μπορεί να υπάρξουν πολύ σπάνια περιστατικά που δεν αναγνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

Ο ρόλος της φαρμακοεπαγρύπνησης και παρακολούθησης των παρενεργειών είναι ακριβώς να συνδράμει στον ταχύ εντοπισμό και ανάλυση των κινδύνων, καθώς και να αξιολογήσει τον αντίκτυπό τους στο ισοζύγιο οφέλους-κινδύνου -το οποίο για τον ΕΜΑ παραμένει θετικό ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca.

Όπως έχει γίνει γνωστό, θα ακολουθήσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Μάρτα Τεμίντο, η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας που ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, θα προεδρεύσει της συνεδρίασης, η οποία θα ξεκινήσει στις 20:00 ώρα Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς τίτλο 48
vrazilia
child
ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΩΤΙΑ 2