Εμβολιασμός και Σώματα Ασφαλείας: Προαιρετικά ή υποχρεωτικά;

Οι επικεφαλής των συνδικαλιστικών φορέων των σωμάτων ασφαλείας απαντούν εάν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ή μη ο εμβολιασμός των υπηρετούντων σε αστυνομία, πυροσβεστική και λιμενικό.

Εμβολιασμός και Σώματα Ασφαλείας: Προαιρετικά ή υποχρεωτικά;

Ο διάλογος που έχει αναπτυχθεί για τους εμβολιασμούς και την πιθανή υποχρεωτικότητα σε κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες του δημόσιου συστήματος, έφερε έντονα στο προσκήνιο το καθεστώς που θα πρέπει να ισχύει σε Υπηρεσίες Ασφάλειας, μέλη και στελέχη των οποίων έχουν τέτοιο καθηκοντολόγιο και καθημερινό ρόλο, που τα φέρνει πολύ κοντά σε πολίτες και καταστάσεις προστασίας της κοινωνίας.

Το θέμα, «φούντωσε» για τα καλά, με όλες τις παραμέτρους του να βρίσκουν, άλλους σύμφωνους και άλλους κάθετα αντίθετους, μετά και την απόφαση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος να δώσει έγγραφη εντολή για «υποχρεωτικό» εμβολιασμό όλων των υπαλλήλων της Εδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και αιτιολογικό, πως πρόκειται για ομάδα που θα πρέπει να τελεί σε συνεχή  επιχειρησιακή ετοιμότητα κι εφόσον απαιτηθεί να δύναται να μεταβεί και να επιχειρήσει στο εξωτερικό, οπότε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός επιβάλλεται σε όλους τους υπηρετούντες της ΕΜΑΚ.

Μάλιστα, η προ ημερών απόφαση Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που απέρριψε την προσφυγή υπηρετούντων στις ΕΜΑΚ για αναστολή της διαταγής αυτής του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, έδωσε ένα πρώτο στίγμα στα «περί υποχρεωτικότητας». Eπί της ουσίας όμως άφησε τους πυροσβέστες σε αναμονή για οριστική ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης «επιβολής» από την Ολομέλεια του ΣτΕ στις 8 Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση όμως έθεσε σε άλλη βάση τον αρχικό προβληματισμό για την προαιρετικότητα ή μη του εμβολιασμού.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση ξέφυγε από τα στενά υπηρεσιακά όρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και επεκτάθηκε σε όλα τα Σώματα Ασφαλείας της χώρας. Το ερώτημα είναι ένα και κοινό για την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, το ένστολο ή πολιτικό προσωπικό των οποίων, οποιαδήποτε ώρα και στιγμή θα χρειαστεί να έρθει σε επαφή με τον απλό πολίτη, να δράσει σε ιδιωτικούς ή δημόσιους χώρους (σπίτια, καταστήματα, πλοία, κοινόχρηστους χώρους κ.ά), κάτι που σημαίνει πως, πέραν των κλασσικών μέτρων προφύλαξης από τον κορονοϊό, θα πρέπει να είναι πλήρως θωρακισμένο υγειονομικά, για ατομικό, υπηρεσιακό και βέβαια γενικό όφελος προστασίας της κοινωνίας.

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος», σε μία προσπάθεια να «διαβάσει» τις απαντήσεις που δίνουν σ’ ένα τέτοιο καίριο και επίκαιρο ερώτημα, οι ίδιοι οι δημόσιοι λειτουργοί των Κλάδων που συγκροτούν τα Σώματα Ασφαλείας, παραθέτει τις απόψεις των θεσμικών συνδικαλιστικών τους ηγεσιών, σε τοπικό επίπεδο, απόψεις που αν μη τι άλλο καταδεικνύουν τη φιλοσοφία τους για τον εμβολιασμό, αλλά και για το δίλημμα υποχρεωτικότητα ή μη;

 

Ο πρόεδρος της Ενωσης Πυροσβεστών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Φερτάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Αχαΐας Χάρης Τσίτσικας και ο πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας Μιχάλης Κωστάκης, έχουν σαφείς θέσεις, από τις οποίες προκύπτουν απαντήσεις, ενόψει και της φημολογούμενης υποχρεωτικής εμβολιαστικής διαδικασίας, με νομοθετική πράξη της κυβέρνησης.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΕΡΤΑΚΗΣ: «Ναι» στον εμβολιασμό, όχι στη διαταγή

Εμβολιασμός και Σώματα Ασφαλείας: Προαιρετικά ή υποχρεωτικά;«Η άποψη η δική μου είναι υπέρ του εμβολιασμού γι΄αυτό και έχω κάνει και προσωπικά το εμβόλιο από τους πρώτους. Σ’  αυτό που διαφωνούσαμε είναι η προσέγγιση ως προς τη διαταγή το ύφος και τη διατύπωση εκ μέρους του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να φέρει νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα, λόγω επιτακτικής ανάγκης δημόσιου συμφέροντος, σαφώς θα πρέπει να εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι στο ΠΣ και στις υπόλοιπες ομάδες γενικότερα. Στην αρχή του εμβολιασμού ξεκινήσαμε και είμαστε πολύ κάτω από το 1/3. Σιγά σιγά, με την ενημέρωση ανέβηκαν αρκετά τα ποσοστά. Ειδικά στην περιοχή μας, οι εμβολιασμένοι που υπηρετούν στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Αχαΐας αγγίζουν το 50 -60%»

ΧΑΡΗΣ ΤΣΙΤΣΙΚΑΣ: «Κατάλληλη ενημέρωση από ειδικούς»

Εμβολιασμός και Σώματα Ασφαλείας: Προαιρετικά ή υποχρεωτικά;«Προφανές ότι το δίλημμα είναι μια εξίσωση για δύσκολους λύτες. Από τη μια πλευρά, το δικαίωμα της ατομικής ελευθερίας και επιλογής του εμβολιασμού για τον κάθε πολίτη και από την άλλη η προστασία του δημόσιου συμφέροντος και της δημόσιας υγείας. Όσον αφορά στην επιβολή του μέτρου κατανοώ τη σοβαρότητα του θέματος και γι΄αυτό δεν μπορούμε εμείς ως Ένωση, να είμαστε αυτοί που θα καθορίσουμε ποια άποψη είναι σωστή. Θεωρούμε όμως, πως με την κατάλληλη ενημέρωση από ειδικούς σε μια μικρή μερίδα συναδέλφων που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πετύχαινε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, χωρίς την επιβολή του μέτρου. Σε τοπικό επίπεδο θεωρώ ότι – ως Ελληνική Αστυνομία – είμαστε έτσι και αλλιώς κοντά στην επίτευξη του στόχου, αφού λίγοι είναι οι συνάδελφοι που δεν έχουν εμβολιαστεί».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ: Εχουν εμβολιαστεί τα 2/3 του προσωπικού

Εμβολιασμός και Σώματα Ασφαλείας: Προαιρετικά ή υποχρεωτικά;«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στα Σώματα Ασφαλείας, μεταξύ των οποίων και το Λιμενικό και εάν χρειαστεί θα κινηθούμε αναλόγως. Μην ξεχνάμε πλέον, σε μεγάλο ποσοστό οι περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί, ειδικά από τη στιγμή που καταργήθηκε η λίστα προτεραιότητας και απελευθερώθηκαν τα ραντεβού για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Τα 2/3 το προσωπικού στην περιοχή μας έχει εμβολιαστεί. Αυτό αποδεικνύει στην πράξη πως τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το εμβόλιο».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ