Ενα περιστατικό, δυο φαινόμενα και ο κοινός τόπος

ΕΝΑΣ έφηβος το σκάει χωρίς να πληρώσει τη βενζίνη που έβαλε στο όχημά του, αιχμάλωτος μιας νεόκοπης κουλτούρας που διδάσκει ότι η απείθεια είναι μια μορφή θεμιτής αντίστασης. Στη συνέχεια αναβαθμίζει την αντίσταση με ανοιχτή επίθεση προς την πλευρά των αστυνομικών. Ο βαθμός επικινδυνότητας της επίθεσης αυτής θα αξιολογηθεί. Σε κάθε περίπτωση, είναι απολύτως ασύμμετρη η κατάληξη του νεαρού στο νοσοκομείο με μια σφαίρα στο κεφάλι. Εχουμε καταφανώς υπέρμετρη αντίδραση από την πλευρά του αστυνομικού.

ΜΙΛΑΜΕ για δύο αλληλένδετα γεγονότα σε χρονική αλληλουχία, αλλά το ένα πρέπει να εξεταστεί ασύνδετα από το άλλο, για να αποφύγουμε τους συμψηφισμούς που παγιδεύουν και τις τραμπάλες τύπου «ναι μεν ο ένας- αλλά κι ο άλλος;» που μάλλον πολώνουν παρά ερμηνεύουν.

ΤΟ ΕΝΑ γεγονός, που είναι τμήμα ενός ευρύτερου φαινομένου, είναι η καταχρηστική χρήση πυρός από την πλευρά του αστυνομικού οργάνου. Το φαινόμενο είναι η ροπή μέρους των αστυνομικών δυνάμεων στην αψυχολόγητη, αντιεπαγγελματική αντίδραση. Αυτό έρχεται σαν αποτέλεσμα υπερβάλλουσας πίεσης σε συνδυασμό με υψηλό δείκτη ακαταλληλότητας, αλλά και της τάσης των αστυνομικών να φανατίζονται σε σχέση με τις καταστάσεις που έχουν απέναντί τους, είτε μιλάμε για κοχλάζοντες και προβοκάτορες διαδηλωτές είτε για απείθαρχη, επεισοδιακή νεολαία.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ φαινόμενο είναι η υπερπαραβατικότητα στους κόλπους περιθωριοποιημένων νεολαίων, μειονοτικής καταγωγής, πολύ συχνά. Το κύμα αυτό συγγενεύει με ένα κοινωνικό μένος και μια απαξία κατά του «κανονικού κόσμου», θεσμών, αξιών, αρχών, που καλλιεργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια μέσα από ορισμένες, διερευνητέες διεργασίες.

ΚΟΙΝΟΣ τόπος των δύο καταστάσεων είναι μια αποσταθεροποίηση που επήλθε από την αποσάθρωση δομών και την τοξική επενέργεια προβλημάτων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα μας.

ΕΠΑΙΞΕ ρόλο σ’ αυτά ότι επενδύσαμε στις κόντρες και τις τριβές για να εξυπηρετήσουμε πολιτικούς λογαριασμούς και επιδιώξεις.

ΕΧΟΥΜΕ πολλή κρίση ακόμα μπροστά μας.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments