Εορτολόγιο: Σε ποιους να ευχηθείτε, μεγάλη γιορτή σήμερα!

Δείτε ποια ονόματα γράφει για σήμερα το εορτολόγιο.

Εορτολόγιο

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 11 Μαΐου σύμφωνα με το εορτολόγιο: Ο Κύριλλος και Μεθόδιος, Αρμόδιος, Αρμόδης,Μεθόδιος,Αργύρης, Αργύριος, Αργυρή, Αργυρούλα, Ρούλα, Αργυρώ, Ασημίνα,Ολυμπιάς, Ολυμπία, Ολυμπιάδα, Ολύμπω, Ολύμπη, Όλια, Ολυμπούλα,Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος

 

Ο Κύριλλος και Μεθόδιος  κατόρθωσαν μέσα στα 22 χρόνια της ιεραποστολής τους στους Σλάβους 863-885, να δημιουργήσουν γραπτή σλαβονική γλώσσα˙ να μεταφράσουν πολλά λειτουργικά κείμενα, και σχεδόν ολόκληρη την Αγία Γραφή και προσπάθησαν να μεταδώσουν και τη διδασκαλία του θεανθρώπου Χριστού στα ειδωλολατρικά έθνη.

Παράλληλα αγωνίστηκαν για την ηθική ανόρθωση της κοινωνίας, καταπολεμώντας τα ειδωλολατρικά ήθη και έθιμα, όπως τις θυσίες σε είδωλα. Καυτηρίασαν ανήθικα φαινόμενα που κυριαρχούσαν μεταξύ των υπηκόων αυτών των περιοχών, όπως η πολυγαμία, τα διαζύγια, οι μοιχείες αλλά και την πορνεία.

Μετά το θάνατο του Μεθοδίου, οι 200 περίπου μαθητές του, παραδίδονται από το Σβατοπλούκ στους Γερμανούς. Άλλοι εξορίζονται. Άλλοι βασανίζονται και φυλακίζονται, ενώ πολλοί πωλούνται ως σκλάβοι. Πολλοί από εκείνους που πουλήθηκαν ως σκλάβοι εξαγοράστηκαν με λύτρα από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Το έργο των δύο αγίων κινδύνευε να εξαφανιστεί, αλλά η Πρόνοια του Θεού έσωσε πολλών τη ζωή τους και έτσι συνέχισαν το ευλογημένο αποστολικό έργο μεταξύ των νοτίων και ανατολικών σλαβικών εθνών.

Πολλοί από τους μαθητές του Μεθοδίου που ήταν ελληνικής καταγωγής βάδισαν κατά μήκος του Δούναβη, μέχρι που έφτασαν στη Σιγγιδόνα ή Λευκόπολη (σημ. Βελιγράδι). Μεταξύ αυτών ήταν ο Κλήμης, ο Ναούμ και ο Αγγελάριος, οι οποίοι διακρίθηκαν αργότερα στην οργάνωση της Βουλγαρικής Εκκλησίας με κέντρο την Αχρίδα. Οι ντόπιοι κρύφτηκαν σε σπίτια συγγενών και φίλων ή πήγαν σε γειτονικές χώρες, οι οποίες έμειναν άθικτες από το διωγμό, όπως η Βοημία και η Πολωνία. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Γοράσδος.

Το 899 μ.Χ., αναδιοργανώθηκε η ελληνοσλαβική Εκκλησία της Μοραβίας με ένα νέο αρχιεπίσκοπο και τρεις επισκόπους. Πιθανώς ο αρχιεπίσκοπος ήταν ο Γοράσδος . Έτσι, λοιπόν, ο Θεός δεν επέτρεψε να χαθεί το ιεραποστολικό έργο των δύο αυτών αγίων καθώς και η προσπάθεια του ηγεμόνα Ραστισλάβου να εκχριστιανίσει ουσιαστικά το λαό του.

Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη τους σήμερα 11 Μαΐου

 

 

Πηγή: ekklisiaonline.gr

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα – ΠΓΝΠ: Εξαφανίστηκαν 5 ανήλικα αδέλφια – Είχαν μεταφερθεί με εισαγγελική εντολή

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Πάτρα: «Με σώσατε», νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα ναρκωτικών, η «τιμωρία» μαθητών

Βραυρώνα: Ομολόγησε ο πατέρας, τι υποστηρίζει για το θάνατο του βρέφους

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Διπλασιάστηκαν μετά την κατάργηση της περικοπής της σύνταξης

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ