Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Διπλασιάστηκαν μετά την κατάργηση της περικοπής της σύνταξης

Οι εγγραφές έχουν ήδη ξεπεράσει τις 78.000.

συνταξιούχοι,εργαζόμενοι,σύνταξη

Η θετική ανταπόκριση των εργαζόμενων συνταξιούχων στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για την δήλωση της απασχόλησής τους είναι όντως εντυπωσιακή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι εγγραφές έχουν ήδη ξεπεράσει τις 78.000, καταγράφοντας αυξητική τάση κάθε μέρα.

Η κατάργηση της παρακράτησης μέρους της σύνταξης και η αντικατάστασή της με εισφορά επί του εισοδήματος από την εργασία είχε, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου, ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα, αφού με το προηγούμενο καθεστώς οι συνταξιούχοι που είχαν δηλώσει ότι συνεχίζουν να απασχολούνται ήταν περίπου 36.000.

Μέχρι πρόσφατα τις 31 Δεκεμβρίου 2023 σε περίπτωση που αποφάσιζε ένας συνταξιούχος να εργαστεί, έχανε αμέσως το 30% της σύνταξής του – μάλιστα αυτό το ποσοστό μέχρι το 2019 ήταν 60%. Με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο οι συνταξιούχοι που δηλώνουν πως συνεχίζουν ή θα συνεχίσουν να εργάζονται, από 1ης Ιανουαρίου 2024 λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξή τους. Από τον μισθό τους ή το εισόδημά τους εάν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες – αγρότες, παράλληλα με τις προβλεπόμενες για όλους τους εργαζομένους ασφαλιστικές εισφορές, παρακρατείται μια ειδική εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ, της τάξης του 10%.

«Μέχρι πρόσφατα σε περίπτωση που αποφάσιζε ένας συνταξιούχος να εργαστεί έχανε αμέσως το 30% της σύνταξής του – μάλιστα, αυτό το ποσοστό μέχρι το 2019 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν 60%. Αυτό το οποίο αλλάξαμε είναι ότι θα μπορούν να εργάζονται λαμβάνοντας ολόκληρη τη σύνταξη τους, αλλά θα υπάρχει μία περικοπή 10% πάνω στα επιπρόσθετα εισοδήματα από απασχόληση.

Το μέτρο αυτό βοηθά τους συνταξιούχους να αυξήσουν τα εισοδήματά τους αλλά και τη μελλοντική τους σύνταξη. Το μέτρο μέχρι στιγμής έχει πολύ μεγαλύτερη επιτυχία και από ότι είχαμε σχεδιάσει. Με το προηγούμενο καθεστώς εργαζόντουσαν 36.000 συνταξιούχοι ενώ μέχρι σήμερα στη σχετική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ έχουν εγγραφεί 78.000 συνταξιούχοι και αυτό το νούμερο αυξάνει καθημερινά» δήλωσε ο κ. Τσακλόγλου.

Η πλατφόρμα λειτουργεί λιγότερο από 2,5 μήνες και αν ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων συνεχιστεί, όπως σημειώνει η Καθημερινή, στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν τις 100.000. Αριθμός πολύ σημαντικός, καθώς έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 είχαν καταγραφεί μόλις 36.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι. Η αύξηση του αριθμού οδηγεί τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας στην εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες οι δηλώσεις θα φτάσουν πολύ κοντά στον πραγματικό αριθμό των συνταξιούχων που εργάζονται με μαύρη εργασία, καθώς άλλωστε αυτός ήταν και ο σκοπός της συγκεκριμένης διάταξης.

Η δήλωση είναι υποχρεωτική για 4 κατηγορίες συνταξιούχων:

1. Συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται οποτεδήποτε πριν από την έναρξη ισχύος της απόφασης και συνεχίζουν να απασχολούνται μέχρι σήμερα.
2. Συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται από 1.1.2024, ακόμη και εάν έχουν διακόψει την απασχόλησή τους.
3. Όσοι έχουν υποβάλει ή υποβάλουν εφεξής αίτηση συνταξιοδότησης και συνεχίζουν χωρίς διακοπή την απασχόλησή τους.
4. Όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης και αναλαμβάνουν εργασία μετά την υποβολή της.

Σύμφωνα με το protothema, υποχρέωση υποβολής δήλωσης έχουν και οι εν αναμονή συνταξιούχοι που η αίτηση συνταξιοδότησής τους βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Σε περίπτωση που το αίτημά τους απορριφθεί, στελέχη του ΕΦΚΑ επισημαίνουν ότι το παρακρατηθέν ποσό θα τους επιστραφεί.

 

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Καύσωνας μετά τις λασποβροχές, πότε αναμένεται το ισχυρό κύμα ζέστης

Εκτέλεση στον Βύρωνα: H αλβανική μαφία έψαχνε από το 2021 τον 32χρονο που σκότωσαν μπροστά στο παιδί του

Eurovision 2024: Όσα δήλωσε η Μαρίνα Σάττι μετά την πρόκριση, η θέση που θα εμφανιστεί στο τελικό του Σαββάτου ΒΙΝΤΕΟ

Νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους αστυνομικούς: Οι αλλαγές που έρχονται

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Δείτε τους τρόπους για να σβήσετε έξτρα φόρο από τα τεκμήρια

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop