Επιμελητήριο Αχαΐας: Συνεργασίες και προοπτικές στον χώρο της Μεσογείου

Ανοιγμα στην αγορά της Βόρειας Αφρικής για τις τοπικές επιχειρήσεις κάνει το Επιμελητήριο Αχαΐας, υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας με το Επιμελητήριο της Καπ Μπον Τυνησίας, στο περιθώριο του τριήμερου συνεδρίου καινοτομίας για το ευρωπαϊκό έργο INTECMED που ολοκληρώνεται σήμερα στο Νότιο Λιμάνι της Πάτρας

Επιμελητήριο Αχαΐας: Συνεργασίες και προοπτικές στον χώρο της Μεσογείου

Ανοιγμα στην αγορά της Βόρειας Αφρικής κάνει το Επιμελητήριο Αχαΐας, ο πρόεδρος του οποίου, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, υπέγραψε χθες μνημόνιο συνεργασίας με την ομόλογό του, Αττια Ναζούα, επικεφαλής του Επιμελητηρίου Καπ Μπον Τυνησίας.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στο περιθώριο της τριήμερης εκδήλωσης Καινοτομίας στη Μεσόγειο μέσω του προγράμματος INTECMED και ολοκληρώνεται σήμερα στο συνεδριακό κέντρο του Νότιου Λιμένα της Πάτρας.

Το τριήμερο event καινοτομίας συνδιοργανώνεται από το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, με την υποστήριξη της PATRAS IQ, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού έργου INTECMED-«Θερμοκοιτίδες για την αναζήτηση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας στην περιοχή της Μεσογείου», στο οποίο το Επιμελητήριο Αχαΐας είναι ο επικεφαλής εταίρος ενώ το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετέχει ως εταίρος στη σύμπραξη.

Κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ευχαρίστησε την ομόλογό του και τους συνεργάτες του που προώθησαν αυτή την πρωτοβουλία, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον φορέα, γιατί είναι η πρώτη φορά που ανοίγει διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με μια χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Ο κ. Μαράφλεκας δεσμεύθηκε για άμεση έναρξη επαφών με τη συγκεκριμένη Περιφέρεια της Τυνησίας που βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας, με σκοπό ανταλλαγές επιχειρηματικών αποστολών και προϊόντων.

Την Παρασκευή παρουσιάστηκαν τα επιχειρηματικά σχέδια 32 νεοσύστατων επιχειρήσεων (startups) από τις 4 χώρες υλοποίησης του έργου (Ελλάδα, Ισπανία, Τυνησία και Αίγυπτος), οι οποίες συμμετείχαν μέσω ανοικτής πρόσκλησης σε διαδικασία υποστήριξης και καθοδήγησης στην ανάπτυξη των καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων, ενώ ακολούθησαν κατ΄ιδίαν συναντήσεις με δυνητικούς επενδυτές από Ελλάδα, Ισπανία, Αίγυπτο και τις ΗΠΑ.

Ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας τόνισε ότι η πρώτη και η δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης ήταν εξαιρετικές, με νέες και καινοτόμες ιδέες από το σύνολο των φιλοξενούμενων επιχειρήσεων. Οι δράσεις που αναπτύσσονται στην περιοχή, έχουν προσανατολισμό στην καινοτομία και στην ανάπτυξη δομών που υποστηρίζουν αυτές τις λειτουργίες. Τα επιτεύγματα της επιστήμης τρέχουν με ραγδαίους ρυθμούς και οι επιχειρήσεις πρέπει προετοιμαστούν στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον που προβάλλει, τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Το 3ήμερο κλείνει σήμερα στις 9:00 – 12:30, με την ανοικτή εκδήλωση επίδειξης της δυναμικής web Πλατφόρμας εύρεσης συνεργειών και συνεργασιών «e-Bazaar of Innovation» (https://ebazaar-innovation.upatras.gr) εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Περιφερειακού Σημείου Διευκόλυνσης Καινοτομίας (Regional Innovation Facility Point-RIFP) του έργου ΙΝΤΕCMED, που δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε κτίριο των Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών και θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας των εταίρων του έργου.

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πάτρα: Μεγάλη επιχείρηση της Ασφάλειας κατά κυκλώματος ναρκωτικών - Τέσσερις συλλήψεις για κοκαΐνη, χασίς και ηρωίνη
Επενδυτές ακινήτων επιλέγουν την Ελλάδα - Ποιες περιοχές έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον τους
Συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία στον Κορινθιακό Κόλπο: 10 σεισμοί μέσα σε 12 ώρες!
Συντάξεις Ιουνιου 2022