Εργαζόμενοι χωρίς έλεγχο και προστασία

Το κύριο άρθρο της «Π»

Χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά γύρω μας με κίνδυνο τη ζωή τους παλεύουν να βγάλουν το μεροκάματο που θα τους εξασφαλίσει την επιβίωσή τους.
Αρκετοί από αυτούς είναι ιδιαίτερα προσοντούχοι ακόμα και με μεταπτυχιακές σπουδές. Βρέθηκαν να κάνουν τον διανομέα κάποιου εστιατορίου επειδή δεν επέλεξαν, όπως άλλοι συνομήλικοί τους να μεταναστεύσουν και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας κάποιας ξένης χώρας.

Πληρώνουν όμως ιδιαίτερα ακριβά αυτή τους την επιλογή. Αφενός έχουν συμβιβαστεί με υποδεέστερες εργασίες και αφετέρου ανέχονται, αναγκαστικά, τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στον εργασιακό τους χώρο.

Οι τελευταίες κινητοποιήσεις των διανομένων αναδεικνύουν όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα οποία πηγάζουν κυρίως από την έλλειψη ενός δικτύου ελέγχου των εταιρειών που τους απασχολούν.

Δεν είναι ο μοναδικός κλάδος που ταλανίζεται από τέτοιες προβληματικές καταστάσεις οι οποίες είναι γνωστές στους διοικούντες. Παρ’ όλα αυτά μέτρα δεν λαμβάνονται και χιλιάδες εργαζόμενοι υπό το βάρος της ανάγκης για επιβίωση υφίστανται όλα αυτά τα παράδοξα.

Σε μία χώρα λοιπόν που δεν υπάρχει αξιοκρατία, αξιολόγηση και προστασία του εργαζομένου μπορούμε να εστιάζουμε το θέμα αποκλειστικά και μόνον στο ύψος του κατώτατου μισθού; Κι όμως αυτό κάνουμε χρόνια τώρα. Αν οι εκάστοτε κυβερνήσεις είχαν φροντίσει για τα τρία παραπάνω θα είχε λυθεί αυτομάτως και το θέμα του κατώτατου μισθού. Τώρα ερίζουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τα 20 και 30 ευρώ που φημολογούνται ως αύξηση στις κατώτατες μισθολογικές αποδοχές.

Οι πολίτες και δη οι νέοι επιστήμονες και εργάτες όλων των κατηγοριών, θέλουν αξιοπρεπή εργασία και αξιοπρεπή αμοιβή με βάση τα προσόντα τους. Γι’ αυτά πρέπει να φροντίσει η κυβέρνηση. Με επιδόματα, δελτία βενζίνης, ρεύματος κ.ά. δεν μπορούν να οργανώσουν τη ζωή τους και να δημιουργήσουν.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ