Φωτιές στην Αχαΐα: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους πυρόπληκτους

Σε λειτουργία τέθηκε από χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr. Γίνονται δεκτές και αιτήσεις από πυρόπληκτους της Αχαΐας, για τις πυρκαγιές σε Πάτρα, Ερύμανθο και Ζήρια Αιγιάλειας.

φωτια 8

Σε λειτουργία τέθηκε από χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων αποζημίωσης και στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και ιδιοκτητών ακινήτων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
Στην πλατφόρμα, γίνονται δεκτές και αιτήσεις από πυρόπληκτους της Αχαϊας, για τις πυρκαγιές σε Πάτρα, Ερύμανθο και Ζήρια Αιγιάλειας, καθώς στις σχετικές υπουργικές αποφάσεις, αναφέρεται ρητώς ότι οι αποζημιώσεις και τα μέτρα στήριξης, αφορούν όσους επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές,
που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας από την 27η Ιουλίου και έως την 13η Αυγούστου.
Ολοι αυτοί μπορούν να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου να τους χορηγηθεί έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, οι πληγέντες από τις πυρκαγιές μπορούν, μέσω της υποβολής μίας ενιαίας αίτησης, η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75), ως προς την αλήθεια του περιεχομένου της, να ζητήσουν:
> Προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής,
>Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ
> Οικονομική ενίσχυση για την οικοσκευή
> Οικονομική ενίσχυση για ζημιές σε εξοπλισμό κ.λπ., που υπέστησαν επιχειρήσεις, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα.

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε έως:
⦁ 6.000 ευρώ για αποζημίωση οικοσκευής ανά κατοικία,
⦁ 8.000 ευρώ για την αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών, κτηνοτροφικών, πτηνοτροφικών και χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων, με εγκαταστάσεις και
⦁ 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

 

Κατά την υποβολή της αίτησης, οι ιδιοκτήτες δηλώνουν, ανά ακίνητο, την έκταση των ζημιών και τη χρήση του (ιδιόχρηση, μίσθωση κ.λπ.). Ταυτόχρονα, ανάλογα με την έκταση των ζημιών που δηλώνεται ότι υπέστησαν, τα ακίνητα αυτά περιλαμβάνονται στην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
Με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται σε κάθε βήμα της αίτησης, υπολογίζονται αυτόματα οι σχετικές ενισχύσεις και στο τέλος εμφανίζεται το συνολικό ποσό για κάθε δικαιούχο.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 30ή Σεπτεμβρίου 2021.
Από τη στιγμή που θα υποβληθεί οριστικά, η αίτηση μπορεί να τροποποιηθεί μόνο εντός της ίδιας ημέρας. Για την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων οι δικαιούχοι χρειάζεται να έχουν δηλώσει τον τραπεζικό λογαριασμό τους (IBAN) στο myTAXISnet της ΑΑΔΕ.

 

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

Στην Αχαΐα, με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, ορίστηκε Περιφερειακός Συντονιστής Κρατικής Αρωγής, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Μπάφας. Για το σκοπό αυτό, οι επιχειρήσεις, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί από τη θεομηνία μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Μπάφα, στα τηλέφωνα 2613-613 338 και 6984 606 352, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση i.mpafas@pde.gov.gr .
Οσον αφορά στο έργο της καταγραφής από τις αρμόδιες επιτροπές έχει ξεκινήσει ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας Χαράλαμπος Μπονάνος, με προσωπική του παρέμβαση ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών και ήδη η Περιφέρεια βρίσκεται σε επαφή με τους Δήμους για να υποδείξουν συγκεκριμένες περιοχές όπου ύπαρχουν καταστροφές σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Παράλληλα για κατοικίες που αφορούν τους δήμους, η περιφέρεια περιμένει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις. Οι Επιτροπες καταγραφών έχουν ενεργοποιηθεί πάντως.

«Η κυβέρνησή μας εγγυάται ότι στο τέλος αυτής της κρίσης θα έχει μεριμνήσει, ώστε να καλυφθεί κάθε πληγή που άνοιξε: περιβαλλοντική, οικονομική, επαγγελματική και ψυχολογική. Πράγμα που στο πρόσφατο παρελθόν άλλοι απέτυχαν οικτρά να πράξουν σε ανάλογες περιπτώσεις», υπογράμμισε στο briefing των πολιτικών συντακτών ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Γνωστοποίησε, επίσης, την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση με τις πυρκαγιές και διεμήνυσε: «Η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός δεν σήκωσαν τα χέρια ψηλά, δεν παρέμειναν θεατές, δεν αναλώθηκαν σε επικοινωνιακούς χειρισμούς. Όλοι μάχονται, καθένας από το πόστο του. Είμαστε εδώ όρθιοι, ψύχραιμοι και οργανωμένοι. Όποιος δρα κάνει και λάθη. Τα αναγνωρίζουμε με γενναιότητα και ειλικρίνεια. Το είπαμε θα το ξαναπούμε. Τώρα όμως είναι η ώρα της μάχης. Και αυτή την ώρα πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. Πρέπει να στηρίξουμε τους πυροσβέστες , όλους όσους μάχονται με τη φωτιά».

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ