Γαλατόπιτα Μάνης από τον Αξιώτη Παράσχο (βιντεο)

ΜΑΝΗ

Μάνη: Τόπος που μυρίζει σπάκα, δηλαδή φασκόμηλο, απ’άκρη σ’άκρη. Από το όρος του Σαγγιά μέχρι και τις αλυκές στην Αρφίγκια, από τον Ταύγετο μέχρι τον Γερολιμένα. Αποσκερή γιατί σκιάζει στη Δύση του ηλίου, δηλαδή η πλευρά που βλέπει προς τον Μεσσηνιακό κόλπο, ενώ Προσηλιακή, ό,τι φωτίζει η ανατολή του ήλιου, η πλευρά που βλέπει τον Λακωνικό κόλπο.

Άλλος τόπος ο ένας, άλλος ο άλλος.
Το μέλι που είχαν στην Προσηλιακή στην Αποσκερή δεν το είχαν. Η Μέσα Μάνη άγονη γη, άνυδρη, με ελάχιστη παραγωγή.
Η Έξω Μάνη είχε αφθονία σε ελαιόλαδο, κτηνοτροφικά αγαθά και ποικιλία σε εσπεριδοειδή.

ΜΑΝΗ

Η παραδοσιακή μαγειρική ήταν λιτή, εξαρτημένη από τα ελάχιστα προϊόντα που έβγαζε ο τόπος. Αξιοποιούσαν τα πάντα ακόμα και τα φύλλα της φραγκοσυκιάς. Για τους παλιούς Μανιάτες το φύλλο της φραγκοσυκιάς, όσο ήταν τρυφερό και πριν βγάλει αγκάθια, ήταν λιχουδιά.

Το άνοιγαν στη μέση, το έψηναν και το έτρωγαν σαν γλυκό πιτάκι. Ο τόπος έβγαζε επίσης λούπινα, τα πικρά όσπρια, κουκιά και φακές.
Τα όσπρια, για να τα νοστιμίσουν, τα έκαναν με άγρια μυριστικά χόρτα. Μυρίζει ο τόπος μαράθια, άγρια πράσα και παπαρούνες.
Η Μάνη φημίζεται για τις μικρές τηγανιτές λιχουδιές γλυκές ή αλμυρές, φτιαγμένες από ζύμη.

Τηγανισμένες σε μπόλικο ελαιόλαδο χρυσαφένιες ή στο φούρνο και πολύ – πολύ νόστιμες.

Την Γαλόπιτα (γαλατόπιτα) γλυκιά πίτα που συνήθιζαν να φτιάχνουν το Πάσχα με γάλα και αλεύρι και αυγά τυλιγμένα σε χειροποίητο φύλλο, αρωματισμένη με μπόλικη κανέλα και τα Μανιάτικα Σαραφιόλια από τις αγαπημένες πίτες,
μία συνταγή που θα λατρέψεις.

Ας φτιάξουμε τώρα και εμείς την πολυσυζητημένη Γαλατόπιτα του Πότη από την “Γη της Ελιάς”

Εύκολο, γρήγορο, αφράτο και πεντανόστιμο παραδοσιακό γλυκό της Μάνης, ό, τι πρέπει για απογευματινό, συνοδεία του καφέ ή του τσαγιού μας, αλλά και για ένα δυναμωτικό πρωινό!

Υλικά:
για το Φύλλο
450 gr. αλεύρι
για όλες τις χρήσεις
500 ml. νερό
50 gr. ελαιόλαδο
5 gr. αλάτι

Για τη γέμιση
2 lt κατσικίσιο γάλα ή βουβαλίσιο
500 gr. ζάχαρη
500 gr. σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
1 φλούδα πορτοκάλι ή 1 σπιτικό κύβο πορτοκάλι
κανέλα σκόνη

Εκτέλεση
το φύλλο: Ζυμώνουμε καλά όλα τα υλικά για να γίνει μια ζύμη μαλακή και την αφήνουμε για μια ώρα να ξεκουραστεί.
η Γέμιση: Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε γάλα, την κανέλα, φλούδα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιμιγδάλι, ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει παχύρρευστη κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις κρυώσει ρίχνουμε τα αυγά, και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα.

Ανοίγουμε φύλλο με τον πλάστη πάχους 2 έως 3 cm και το τοποθετούμε σε ταψί μέχρι να καλύψει την περίμετρο.
Τρυπάμε την επιφάνεια του φύλλου με ένα πιρούνι και το ψήνουμε για 5΄λεπτά στο φούρνο στους 170ο C.

Ρίχνουμε τη γέμιση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο βαθμούς για 50 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει το γάλα. Αποσύρουμε το ταψί από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει λίγο πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα σκόνη. Η γαλατόπιτα τρώγεται και κρύα.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο ΄΄Σπιτικό κύβο πορτοκάλι΄΄ το ΄΄Μανιάτικο Σπιτικό Φύλλο΄΄ και την ΄΄Γαλατόπιτα Μάνης΄΄ στο κανάλι μας ΄΄#πVideoStudio΄΄.

Παράσχος Αξιώτης
Executive Consultant Chef
Τα Μονοπάτια των Γεύσεων

Τα Μονοπάτια των Γεύσεων

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments